Balog Zoltán fideszes ex-miniszternek törvénymódosítással szerzett püspöki székéből is távoznia kellene számos református lelkész szerint.

Balog Zoltán fideszes püspököt egyre több református tartja időzített bombának

Szorul a hurok a Fidesz püspöke körül. Forrás: youtube

Ha Balog Zoltán idejében lemond mindenről, tehát nemcsak a zsinati elnöki, hanem püspöki tisztségéről is, akkor lehet, hogy Novák Katalinnak és Varga Juditnak nem kellett volna távoznia – mondta egy fővárosi református lelkész.  "Nem hiányzott az egyházunknak ez a vircsaft, nagyon sajnálom, ami történt" – jelentette ki a Népszavának.

A hívekkel találkozva ő hozakodott elő a témával, úgy vette észre, hogy a „gyülekezetünket hála Istennek nem rázta meg a dolog”. Mindenkit biztosított arról, hogy a politikát, ahogyan a múltban se tette soha, a jövőben se fogja felvinni a szószékre. Nem gondolja ugyanakkor, hogy már minden felmerült kérdésre választ kapott volna. „Nincs még tisztánlátásom az ügyben, nem forrt ki bennem egyértelmű álláspont” – érzékeltette kétségeit.

A Népszava csokorba gyűjtötte, milyen szavakkal hárították el a kérdéseiket a református lelkészek: „Név nélkül sem nyilatkozom, semmiképpen sem”; „Nem vagyok hajlandó egyetlen szót se mondani erről”; „Lelkészi körben megvitattuk az ügyet, de abban maradtunk, hogy nem nyilatkozunk a sajtónak”; „Ne haragudjon, nem nyilatkozom”; „Köszönöm a megkeresést, tisztelettel annyi a válaszom, hogy nem kívánok nyilatkozni. Áldás, békesség!”.

Csűrös András gyömrői lelkész volt az, aki „Isten előtti bűnbánattal és az áldozatok iránti együttérző szeretettel” felajánlotta a dunamelléki egyházkerület által folyósított lelkipásztori fizetéskiegészítését a gyermekbántalmazások elszenvedői javára. Közösségi oldalán azt írta, hogy adományát a „hivatalban lévő egyházkerületi vezetés mandátumának ideje alatt” minden hónapban eljuttatja az érintetteknek.

Ebből az a következtetés adódhat, hogy Csűrös András jónak látná, ha Balog Zoltán püspöki tisztségétől is megválna. A lelkész lapunknak erről nem akart beszélni, ahogyan egyelőre arról sem, hány lelkésztársa csatlakozott kezdeményezéséhez. Csupán annyit mondott, hogy kiállásának kifejezetten kedvező fogadtatása volt a helyi gyülekezetben.

A tiszántúli egyházkerülethez tartozó Debrecen egyik református egyházközségének presbitériuma a minap közleményben nyilvánította ki együttérzését a bántalmazott gyerekekkel, elítélte a tetteseket – legyen az a bántalmazó, vagy az, aki a bántalmazó tettének leplezését segítette –, egyúttal kifejezte megbotránkozását, hogy a „hitvallásos döntés órájában” egyházuk vezetője nem a bántalmazott áldozat, hanem a tettes oldalára állt. „Nehéz elhordoznunk, hogy egyházunk közvéleménye és az egyházi tisztségviselők véleménye nem egységes ebben a kérdésben. Megdöbbenve tapasztaltuk mindezt” – hangsúlyozta a közlemény.

Az egyik fővárosi agglomerációs település lelkipásztora is szóba hozta a református egyházban tapasztalt megosztottságát, amit diabolikus (sátáni) erők hatásának tulajdonított. A történteket az egyház belügyének minősítette: „ezt nekünk kell egymás között megbeszélni, úgy, hogy az testvéri legyen”.

Balog Zoltánnak – folytatta a lelkész – minden egyházi pozíciójáról le kellett volna mondania, amikor nyilvánosságra került az ügy. Egyházi vezetőnek nem lenne szabad „ennyi felé elköteleződnie”. Már a megválasztása is komoly veszélyeket hordozott magában – állapította meg. Szerinte ugyanis személytől független érvényes: az egyház számára időzített bomba, ha egy volt miniszterből vagy politikusból lesz püspök.

Orbán Viktor igyekszik a lehető legtávolabb tolni magától az ügyet, holott korábbi minisztereiről van szó: Balog Zoltán csúcsminiszterként az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezette, Novák Katalin tárca nélküli miniszterként a családügyekért felelt, Varga Judit igazságügyi miniszter volt. Mindhárman a kormányfő bizalmi köréhez tartoztak. Balog Zoltán esetében ráadásul a 86 százalékos református szavazás után Orbán sajtófőnöke révén még azt üzente, hogy „a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében".

A botrány kirobbanása után több fórumon is elhangzott: a zsinat 2019 nyarán úgy módosította a szabályokat, hogy ne legyen akadálya Balog Zoltán püspökké választásának. Előzőleg feltétel volt, hogy a jelölt „legalább 10 évi folyamatos, önálló lelkészi szolgálattal” rendelkezzen, ebből törölték a „folyamatos” szót.

Forrás: Népszava

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Finoman szólva vastag bőr van a képén, Isten áldásával!! De ha a többi püspöknek a pénz, ingyen ingatlan "támogatások" fontosabbak, mint Balog lemondatása, az az egész társulatot minősíti.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
levarosbukta
Engem már nem érdekel a Balogh és egyháza vergődése. Jobban érdekel most hogy kidurrant a lufi mit szólt novák alezredes úr az asszonykája és a püspök úr között kialakult kedélyes liaisonjához :) ?
Horizont
@CsipkeRózsa: 13:52
Igen igazad van tényleg. Ahol én néztem csak a fiát írták ki.
" Nős, öt gyermek édesapja, 9 unokája van. Első feleségétől 1989-ben vált el. Felesége Révész Judit egyetemi adjunktus, akivel 1990 óta élnek együtt. Öt gyermekéből négy lány: Anna, Veronika, Eleonóra és Réka, valamint van egy fia, Ádám."
Az agyam is eldobom.
CsipkeRózsa
@levarosbukta: Szerintem, az nem olyan liasion volt, csak olyan egyszerű együttműködés.
levarosbukta
@CsipkeRózsa: Ki tudja? Én már nem vagyok biztos semmiben sem :)
Méhes
@KisTehen: @Horizont: a reformátusoknál lehet,csak a katolikusoknál van cölibátus
csak úgy....
@levarosbukta: a veres szótlanúl elveresedett! ;) novákéknál a katyin van a naci..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.