A nemek nyugdíja közt tátongó szakadék még hosszú évekig fennmarad.

Mivel a férfiak rendszerint tovább dolgoznak és az aktív éveik alatt többet keresnek, a nyugdíjuk is nagyobb szokott lenni. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy tavaly a KSH adatai alapján itthon a férfiak átlagnyugdíja 228 ezer forint volt, míg a nőké 197 ezer. Több mint 101 ezer férfi kapott 350 ezer forintnál nagyobb nyugdíjat, míg a nőknél ez a mutató a 75 ezer főt sem érte el – írja a novekedes.hu

Szerinted igazságos? Jóval több nyugdíjat kapnak a férfiak, mint a nők

Fotó: MTI

Ez a jelenség globálisan is ismert. A férfiak és a nők átlagos nyugdíja között a különbség Németországban, Luxemburgban és Hollandiában meghaladja a 40 százalékot. Dánia, Észtország és a Szlovákia ezen a téren sokkal jobban áll, de még ezekben az államokban is közel 10 százalékos különbségről beszélhetünk. Magyarország helyezése ezen a ranglistán viszonylag jó: az OECD-átlagnál alacsonyabb a hazai differencia, amely a mérés idején valamivel 10 százalék felett mozgott - az Infostart írása szerint.

A fejlett országokban is sokáig megmaradhat a nemek közti komoly különbség. A Világbank szerint a vizsgált 190 ország közül csak 107 országban veszik figyelembe a gyermekgondozással kapcsolatos távolléteket a nyugdíjellátásokban. Hangsúlyozzák: szerencsés lenne, ha a nők és a férfiak nyugdíjkorhatára megegyezne. Már csak azért is, mert a korábbi nyugdíjazás szerintük gátolhatja a nőknél a karrier fejlődését, illetve akadályokat görgethet az elé, hogy elérjék a magasabb beosztású, jobban fizetett pozíciókat.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@KisTehen: "nekem egy idős néni már szóvá tette a metró, hogy több helyet foglalok, mint egy átlag ember (190 cm magas és 120 kg vagyok) mégis ugyanannyit fizetek " (tehenke)
akkor te valóban egy nagy marha! :) - vagy csak egy hazudós méter hatvanas ,120 kilós!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@csak úgy...: én jól mulatok rajtad :)
xanax
Mivel a férfiak várható életkora 74 év, a nőké 79, ezért a férfiak átlagosan 9 évig kapnak nyugdíjat, a nők 14 évig. Tehát a nők nyugdíja hiába 10%-kal alacsonyabb összességében, mégis közel másfélszer annyi nyugdíjat kapnak az életük során. Az özvegyi nyugdíjat még nem is számoltam. Akkor most a férfiaknak kéne háborogniuk??
Sztyepospista
Egyfolytában az jár az eszemben, hogy mi lenne, ha Magyarországon- mint a spanyoloknál - 1 %- os lenne az infláció ? Akkor a nyugdijasok kapnának 1 %- os KOMPENZÁCIÓT, mivel nálunk nyugdijemelés NINCS, csak az infl. bevallott mértékének, talán megfelelő KOMPENZÁCIÓ...Közben a bérek meg már a csillagos egekben vannak. ÁLLITÓLAG...
Pusztai
Két fő ok:
-eleve azonos beosztásnál a férfiak munkabére magasabb
- a vezetők zömmel férfiak, bérük nekik jóval magasabb.
...
A nyugdíjat matek alapon számolják, nincs benne szolidaritás vagy személyi összetevő, ami nagy hiba!!
2011 után alaposan elcseszték a nyugdíjszámítást.

2010 óta az átlag nyugdíjak reálértéke kb 50%-al vesztettek értékükből.
Pusztai
@Pusztai: Vagyis azonos bérű, és ideig dolgozó ffi vagy nő nyugdíja kb AZONOS!
Vannak kisebb korrekciók, de nem attól függ a nagyobb eltérés hanem amit elébb írtam

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.