Utánajártunk annak, vajon hogyan alakul várhatóan egy gombóc fagylalt és egy szelet sütemény átlagára Magyarországon.

Sokak kedvence a fagylalt, és a jó idő közeledtével megnéztük, milyen áron juthatunk majd hozzá az idei szezonban. Nos, Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke a Pénzcentrumnak elmondta, a fagylaltnál nem kell túl nagy áremeléssel számolni egyelőre. Úgy véli, vannak, akik a tavalyi áron indítják a szezont és akik emelni kényszerülnek, azok is nagyjából csak 10-15%-os árkorrekciót terveznek, ami még az éves infláció mértékét sem éri el.

Tudod, hogy mennyit kérnek el egy gombóc fagyiért? Mutatjuk

A legtöbb helyen marad a fagyi tavalyi ára     Fotó: Pixabay

„A frekventáltabb helyeken 600-650 Ft körül várható egy gombóc fagylalt ára, de biztosan sokan fogják 500 és 600 Ft között kínálni idén is a fagylaltjukat. A sütemények ára átlagosan 1000 Ft és 1500 Ft között mozog a legtöbb helyen, de talán ebben nagyobb különbség tapasztalható az elhelyezkedéstől és az üzletpolitikáktól függően” – közölte a szakember.

Vannak olyan extrém magasra pozicionált helyek, ahol már elérik, vagy akár meg is haladják a nyugat-európai árakat és 2500-3000 Ft-ba kerül egy desszert, de nem ez az általános.

Továbbá, még mindig vannak olyan helyek is, ahol nem érik el az 1000 Ft-os küszöböt a sütemények árai, mert attól tartanak, hogy akkor eladhatatlanok lennének. A keleti és nyugati országrész között ráadásul hatalmas árkülönbségek tapasztalhatók. Sok helyen például a fagyi árán kell behozniuk a cukrászdáknak, amit a sütiárakon elveszítenek.

„Igen, a fagylalt még mindig egy nagyon fontos megélhetési forrása egy cukrászdának, fagylalt nélkül nehezen maradna talpon a legtöbb vállalkozás. Szerencsére tavaly elértük, hogy a vendégek elfogadják és megértsék azt, hogy a sütemények árán is szükséges emelni, hiszen, ha minőségi alapanyagból dolgoznak egy cukrászdában, akkor nem lehet 500 Ft körül kínálni a termékeket” – fogalmazott Erdélyi Balázs.

Tudod, hogy mennyit kérnek el egy gombóc fagyiért? Mutatjuk

Sok helyen a fagyi árán hozzák be azt, amit a sütiárakon elveszítenek   Fotó: Pixabay

A Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke ugyanakkor azt kizártnak tartja, hogy a vendégek az úgynevezett zsugorinflációval találkozhatnának a cukrászdákban. „A fagylalt értékesítésénél fel kell tüntetni, hogy mennyi egy gombóc, vagy egy adag tömege, így hosszú évek óta teljesen transzparensen látszik a mennyiség, ami általában 5 dkg körül van. Sok helyen áttértek már a mérésre, ahol a vendég grammra pontosan annyit fizet, amennyit kapott, így itt sem kell ilyenektől félni.

A sütemények nagysága már évek óta csökken, de ez nem zsugorinflációs megfontolásból történt, hanem a nemzetközi cukrászati trendeknek és a mai táplálkozási igényeknek megfelelően változtak”

– állította a szakember.

Példaként az oroszkrém tortát hozta fel Erdélyi Balázs. Korábban három viszonylag vastag piskótarétegből és kettő réteg vaníliás krémből állt, nagyjából 8-10 cm magas volt. A mai modern sütemények a maguk 5-6 cm-es magasságukban is lényegesen több ízt és textúrát tartalmaznak, amit, ha dupla nagyságra töltenénk, már nagyon tömények lennének.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Pegero: A Balatont felvásárolták a NER oligarchák idióta fideszes seggnyaló phaszfej! Már Bulgária is megelőzte Magyarországot vásárlóerőben, (PPS vásárlóerő-paritás) mire vered a nyálad!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Akkor vettem utoljára tölcséres fagyit, amikor 10 ft volt egy gombóc.
Sakk Matt
@simmering73: Egy régi vicc ugrott be erröl :)

Mihály bátyó felutazik Pestre, mer' dóga vagyon Nagyfaluba'. Korán érkezik, így moziba megy, rég vót má'.
- Csókolom a kezit, kisnaccsád! Egy tiketet adjon, legyen kedves!
- 1400 forintot kérek!
- Hínnye..amikor utójjára vótam, akkor biz' csak 2 forint vót!
- Na, akkor ez magának nagyon fog tetszeni...ez már hangosfilm:)
jáger laszló
Szabad az út!
Tessenek nyalni!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
DURBINOS
Otthon negyedáron készíthető a kézműves fagyi. Áfa nélkül.
balos
@Sakk Matt: És basznak is benne rendesen!
balos
Élénken él még bennem,hogy 50 évvel ezelőtt,hogy kiakadtak a Balatonra menők,hogy siófokon a palacsinta 5x10 szeres áron volt megvehető!Hát ezek ugyanazok?Szerintem a tulajok csak utánozzák a hatalom vámszedőit!Manapság aki nem lép egyszerre nem kap a lopáshoz teret!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.