A magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”.

Átalakította működését és Svájcba menekítette magyarországi vagyona egy részét az osztrák tulajdonú Spar üzletlánc, amely azt állítja: így védekeznek az ellen, hogy Orbán Viktor oligarchái megszerezzék a magyar piacon második legerősebb élelmiszerkereskedelmi céget.

„A kisajátítástól való félelem miatt vagyont von ki Magyarországról a salzburgi központú Spar kereskedelmi csoport, amelynek részeként az észak-olaszországi, a szlovéniai, a horvátországi és az itteni piacon közreműködő svájci leánycégük kezelésébe adták a vagyonkezelési jogok egy részét” – közölte Hans Reisch, a Spar Austria csoport vezérigazgatója egy ausztriai élelmiszeripari szaklapban, melyet az economx.hu szemlézett.

Döbbenetes! Svájcig menekül az osztrák Spar-csoport Orbán Viktor oligarchái elől

Az osztrák tulajdonú üzletlánc megvédi tulajdonát a magyar oligarchák ellen   Fotó: Spar Magyarország

A Lebensmittel Zeitung pénteki cikkében a Spar vezetője úgy fogalmaz: arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”.

„A Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát”

– fogalmazott nyilatkozatában Hans Reisch.

A kisajátítás megakadályozása érdekében két részre osztották a magyar üzletágat: a cégcsoport megvonta Magyarországról a telek- és épületjogokat, illetve a nagykereskedelmi és logisztikai jogokat, amelyek kezelését Svájcba telepítette át. Ott a Spar az Aspiag Management AG leánycéget működteti, amely több európai piacon működik közre a lánc üzemeltetésében.

„Eszközeinket és ingatlanjainkat leányvállalatunknak, az Aspiagnak adtuk. Mert tudjuk, hogy Orbán nem akar bejutni Svájcba, és meg akartuk nehezíteni a hozzáférését a magyar üzletekhez” – közölte Reisch.

A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. által működtetett szupermarket üzletág viszont immár az anyaországhoz, Ausztriához kapcsolódik. A részleg részesül a csoportos adózásból, és Hans Reisch szerint évente 10 millió eurót takarít meg. Hangsúlyozta: a magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”.

A Kuriernak elmondta, hogy a Spar eddig összesen 2 milliárd eurót fektetett be Magyarországon. Körülbelül 180 millió eurós vagyonuk van itt, így nem olyan egyszerű kivonulni, és esetleg lemondani dolgokról.

„Olyan erősek vagyunk a magyar piacon, hogy az durván hanyagság lenne. Inkább verekedünk” – fogalmazott a cégcsoport vezetője.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Azért ez nem semmi hír, ha jól belegondolunk. Vagyis inkább bele sem gondoljunk!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Horizont
Azért ez nem semmi hír, ha jól belegondolunk. Vagyis inkább bele sem gondoljunk!!
Őrnagy
Érdekes hír. A többi nagy külföldi élelmiszer áruház lánc: TESCO, AUCHAN, LIDL, PENNY stb nem retteg ilyesmitől? Ha nem, miért nem?
sokanvagyunk
Az én időmben ezt úgy hívták: disszidált - sok különbséget nem látok az okokban.
Őrnagy
A hír tényleg döbbenetes, de nem az a baj, hogy a SPAR retteg, hanem az, hogy a "Rendszerváltók" hagyták 1990-1998 között megsemmisíteni az 1990-ig normálisan működő teljes hazai belkereskedelmet, hogy a teljes belkereskedelem biztos haszna külföldre vándoroljon, ahelyett, hogy a magyar költségvetés biztos bevételét gyarapította volna, és ezzel automatikusan 50 évvel visszavágta a magyar gazdaság felzárkózásának a lehetőségét!
Pálinkás Pál
én egyvalamit nem értek, ekkora mamutcégek ,és " menekülnek " a zsebdiktátor elől...?...én biztos másképp rendezném...
Őrnagy
@Maccska: Így igaz. A külfőldi tőkések nem segíteni és felzárkóztatni jöttek Magyarországra, hanem kizsákmányolni, és élvezni az ingyen megszerzett piacot.
kereső
@Őrnagy: Látszik, hogy nem vagy "képben":telex.hu/gazdasag/2023/10/18/jellinek-daniel-indotek-auchan-lancok

A Tesco angol cég. A lidl meg egy német- és egy kissé meredek lenne a legnagyobb üzleti befektetői kört megtámadni közvetlenül- még nem jött el ideje.
A kicsik meg nem játszanak. Ami az egészben az aggasztó, hogy a magyar költségvetésen nyer a spar ezzel a lépésével 10 millió eurot-a különadók ellenére. Kinek az érdeke ez? Magyarországé- amely orbánnak az első? Ami meg a "jövedelmi helyzetük kényelmességét" illeti- a magyar üzletláncokhoz képest, olcsóbb és jobb minőségú árukat kinálnak- és ezért nagy a forgalmuk- bár a magyar Spar vezér nyilatkozata szerint Ők is nagyon megérzik a lakossági jövedelmek csökkenését. A "saját " termékek széles skáláját kinálják elfogadható árakon- amelyek legtöbbjének , az élelmiszereket tekintve magyar az alapanyaga. És, mi van abban megvetendő, hogy egy echte kapitalista , siker-és nyereség orientált cég, hatalmas tőke befektetése után nyereségre törekszik a befektetői érdekében? Nem ez lenne a tőke lényege? persze ez csak akkor igaz, ha nem a közpénz lenyúlása-megszerzése a cél, az abból való minél hamarábbi gyors személyes meggazdagodás a cél .
Őrnagy
@Maccska: Valóban. Csak odaadó hívek kellenek, akik a seggüket nyalják a magyar gazdasági érdek ellenében, mint: @kereső: és társai!
Qqberci
@Maccska: "Most nem állunk meg Schwechatnál mondta OV."

Persze! Irány Graz!...
Aki Én
@Maccska: @Őrnagy: de ha így van, ahogy mondjátok, az kinek a sara, ha nem a mindenkori kormányé?
Na, ugye?
KisTehen
"A magyarországi üzlet feladása viszont szóba sem jöhet, mert az itteni jövedelmi helyzetük „nagyon kényelmes”."

#anyátokpicsájalibsik
Eladott Ország
És sok a gyerek meg unoka és azok mind szeretik a drága holmikat, szállodákat, kastélyokat.Rosszul tecccik látni, pedig szájbarágósan megmondta a fatolvej', hogy csak felelősséget vállalnak a szép épített környezet fennmaradásáért.De legalább a vagyont és az azzal járó gondokat nem hagyják a nyakunkban, mer' szeretnek bennünket, megvédenek tőle. Megvédenek ezek mindentől is. A vagyon terhétől, a vásárlás nehéz választási feladatától, lassan a rágás terhétől is, ,mert már küszöb se marad nekünk.
KisTehen
jajgatnak a különadó miatt ... közben meg röhögve kifizetik ... a sok agymosott libsi meg orbánt szapulja
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 120 : 23 ☻ Kedves fideszes szavazók! Orbánék nem neked lopnak, hanem tőled!
twitter.com/janos_hary/status/1683731930494148608/photo/1
Ő is a fideszre szavazott ... ezen már nincs kiskereskedelmi adó
twitter.com/janos_hary/status/1679738683975516161/photo/1
KisTehen
@Dollárért Eladott Ország: te vagy a legagymosottabb közöttük
Eladott Ország
@KisTehen: No ahogy Lázár a Siemensre lazán kijelentette, hogy a "Siemenst nem szeressük" Magyarországon így megy ez most majd egy másik miniszter meg lazán kijelenti, hogy a "Spart nem szeressük". Aztán a Spar is mint a Siemens megnézheti magát! Hazánk olyan diliházzá változottt, ahol az ápoltak ragadták magukhoz a hatalmat immár 14. éve!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/344743484_1075564733401152_4542380877174303712_n.jpg?_nc_cat=100&ccb=1-7&_nc_sid=5f2048&_nc_ohc=mIlj4HCI7WwAX9oTE6x&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfD1xbxfzh9ntlbklhgbMV6zJDjccST_jwd94DlzIQtYPQ&oe=65FB7DA9
kereső
@Őrnagy: @Maccska: Bocsi, ha én vagyok annyira "önző, senkiházi", hogy nem vagyok a saját pénztárcám ellensége- csakhogy jó magyar legyek a szemetekben. És vegyek szemetet, meg büdös húst a cba-ban, és coop-ban? Meg izetlen "magyar brandot"- amit import alapanyagból gyártanak?
Őrnagy
@Aki Én: 10.18

Mindegyik érintett kormány közös bűnéről van szó kb. 1980-2010-ig bezárólag. Az igazi belendülés 1990-ben kezdődött, amikor Soros György és az USA vezető bankok bejelentették, hogy szeretnék elcserélni a magyar államadósságot a teljes magyar nemzeti vagyonra. Ebben Rabár Ferencnek, Tardos Mártonnak stb. nem volt Londonban semmilyen felhatalmazása, de Antall József ezt a kísérletet az SZDSZ nagy bánatára elutasította. A nemzeti vagyon szétrablása és elkótyavetyélése mégis megindult és beteljesedett. Az SZDSZ büszkén hirdette, hogy "nagy szerencséje" Magyarországnak, hogy (az SZDSZ hathatós közreműködése révén) sikerült amit lehet a külföldi spekulatív tőke tulajdonába átjátszani, mert így a Nyugat erősen érdekelt lett abban, hogy bevegyék Magyarországot az EU-ba!

Határozottan nem a Nemzeti Vagyon szétlopásával és elherdálásával kellett volna ezt a célt elérni 2004-re, mert ma is ez az elsődleges akadája a Magyar gazdaság és életszínvonal európai felzárkózásának!
Őrnagy
@kereső: Te csak egy ócska lúzer vagy!
KisTehen
@Eladott Ország: majd jön pressman és kijelenti, hogy nem szeressük magyarországot ... ti meg ünnepelhettek
justhpeter
A fideSS nem szereti ha maffiának nevezik őket, hiszen csak a módszereik azok. Viszont abban bíznak, hogy a befektetett lopott pénzt nem lehet visszavenni, pedig dehogy, jöhet még egy másik maffia-kormény, csak akkor a vagy-vagy üzletnél már az életük lesz a tét.
kereső
@Őrnagy: @Maccska: Én vagyok az "ócska lúzer"- amikor téged/titeket vágnak át , mint a***********a palánkon?
Na, mélymagyarok ehhez mit szóltok?"A magyar külügyminiszter az 1948-as forradalom ünnepének másnapján vásárolgatott az osztrák fővárosban egy luxusüzletben."

Most akkor ki is a hülye?
Pusztai
"Hans Reisch közölte: Orbán Viktor már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessen a magyar leányvállalatba. Alapvetően a magyar kormány részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát. Megjegyezte, hogy ez nem egyedi eset. A külföldi szereplők ráadásul egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő.

Arról, hogyan védekezik ez ellen az osztrák Spar, továbbá az Európai Bizottságnál tett feljelentésről, valamint a SPAR helyéről a magyar gazdaságban, az Economx cikkében olvashat részleteket. "
Őrnagy
@kereső: 12.03

"A magyar külügyminiszter az 1948-as forradalom ünnepének másnapján vásárolgatott az osztrák fővárosban egy luxusüzletben."

Aki azt állítja, hogy 1948-ban volt a forradalom, az több mint hülye! Ez vitán felül áll!

Amúgy a hvg.hu szerint:
A magyar külügyminiszter az 1848-as forradalom ünnepének másnapján az osztrák fővárosban sétált családjával, és betértek egy luxusüzletbe is.

Én amikor Párizsban, Bécsben, vagy akár Mumbaiban jártam több üzletbe is mindig betértem. Ebben nincs semmi rendkívüli, és nem írja felül azt az igazságot, hogy nem lett vona szabad 1990-1998 között az SZDSZ nyomására teljesen szétverni a magyar belkereskedelmet, és kizárólagosságot biztosítani a nyugati tőkének a belkereskedelemben!

Tehát az is sík hülye aki leírta, hogy 1948-ban volt a forradalom, meg az is sík hülye, aki helyesli a belkereskedelem külföldi tőke kezére való átjátszását!
kereső
@Őrnagy: Na, most akkor mi a lófütty köze van a cikkhez annak, hogy kalandor kóklerünk mit mondott 1848-ról?

Ezek vagytok ti, amikor forró a talaj, rögtön másról kezdtek el beszélni, mint bodóné. Lúzerek...
exmelós
Sajnos igaz.Ez a mocskos banda a jól menő üzletekre,vállalkozásokra rászáll.Baszogatják,zsarolják őket amíg a tulaj hajlandó eladni vagy kénytelen bezárni.Rohadt szemét pióca fitymasz bagázs.
Őrnagy
@kereső: Nem értem a problémádat! A forradalom 1948 helyett 1848-ban volt, amikor volt egy helyzet, és egy forradalom. Ma békében élünk Ausztriával, és egy tisztességes családapa ha teheti Bécsbe is elviszi a családját (én is megtettem, bár nem márciusban, hanem júliusban, mert akkor jobb a klíma általában), ami egy nagyon szép kirándulóhely sok látnivalóval!

Nem normális az aki a múlt nézeteltérései és szabadságharcai miatt szabotálja akár a nemzeti ünnep másnapján Bécs városát (ha éppen akkor van hozzá ideje és kedve), vagy Törökország kiránduló helyeit, vagy a világ bármelyik városát csak azért, mert 1848-ban más volt a helyzet!
csak úgy....
„A Spar Austria meg akarja védeni vagyonát Orbán Viktor karmaitól, aki már kérte a kereskedelmi multitól: engedje meg rokonának, hogy befektessenek a magyar leányvállalatba. "
pedíg a dagi azt hazudta,hogy üzleti és nöügyekkel nem foglalkozik! :)
„Nem foglalkozom üzleti ügyekkel” (0v)
Őrnagy
@exmelós: Te most A Budapest I. kerületi polgármesterre V. Naszályi Mártára gondolsz aki bezáratja a patinás és közkedvelt Ruszwurm Cukrászdát?
Erről a V. Naszályi Mártáráról álmomban se gondoltam volna, hogy "fideszes", pláne nem, hogy egy "Rohadt szemét pióca fitymasz" ügynök! De ha te mondod...
Csizmás Kond
...a pénz...az ami vezérel minden üzletet...a többi csak mese hülyegyerekeknek.
Géza
@Őrnagy: Leállsz ezekkel vitatkozni? Minek? Arra használják a jóindulatunkat, hogy mocskolnak, szidnak, hazudnak teli pofával.
kereső
-a@Őrnagy: De ennek mi köze van, ahhoz, hogy orbán be akarta protezsálni tulajdonosként egy kereskedelmi cégbe- amely e miatt úgy döntött, hogy viszi az általa megtermelt és felhalmozott vagyont . Tényleg nem érted mi ebben a probléma- az, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. Most meg majd gyere az 1948-as államositással, mint etalonnal, Magyar kézbe mindent amit mások állitottak elő- nekik meg magyar lóf@x a sejhajukba. És komcsizol rendületlenül.
Őrnagy
@kereső: Te tiszta hülye vagy, és hatalmas marhaságokat beszélsz!
Őrnagy
@Géza: A libkány csürhére egyetlen szót se szabad vesztegetni! Ebben egyetértünk! Már elégszer leírtam nekik, hogy kicsodák, micsodák és mia véleményem róluk, nem kívánom folyamatosan ismételgetni.
Géza
@Őrnagy: Velem huzakodott egy, hogy mondjam meg neki, mi a szuverenitás. Most durci mert nem beszélek provokátorral.
Őrnagy
@Géza: Le kell szarni a kretén libkány provokátor csürhét!
csak úgy....
@Őrnagy: @Géza: = fideszék írástudó elmebeteg,hisztériás rohamokkal küzdö szakosztálya! :)
exmelós
A cég által az önkormányzattól bérelt három üzlethelyiség bérleti szerződése 2015-ben megszűnt, azonban a Ruszwurm Kft. ezeket az üzlethelyiségeket nem szolgáltatta vissza. „Tekintettel arra, hogy a cég a számára kedvezőtlen kimenetelű jogerős bírósági ítéletek alapján sem adta vissza a Budavári Önkormányzatnak az üzlethelyiségeket és a megítélt több száz millió forint összegű használati díjat sem fizette be, ezek érvényesítése érdekében végrehajtási eljárás van folyamatban. @Őrnagy:
Géza
@Őrnagy: Magam inkább azt választom, hogy nem állok le vitázni provokátorokkal.
KisTehen
@Horizont: libsi agymosás, mama ... nem fogják itt hagyni a tejjel-mézzel folyó kánaánt ... a libsi agymosással szemben van pénzük a magyaroknak ... jó megélnek nálunk a külföldi láncok
csak úgy....
@KisTehen: tejjel-mézzel folyó kánaán! :) fogadok,hogy a te látomásaid ellen nincs gyógyszer!
KisTehen
@csak úgy...: milyen jó is nálatok

"A Rewe csoport üzleteiben nincs például Kellogg’s gabonapehely, Jacobs kávé, Mars édességek vagy éppen Whiskas macskaeledelek. Az Edekánál a Mars mellett nincs Coca Cola, Fanta és Sprite, az Aldiból a Pepsi termékei tűntek el, míg a Kauflandban a Ritter Sportot keresik hiába a vásárlók – írja a német sajtó."

HAHAHA

g7.hu/vallalat/20230102/ures-polcokhoz-vezetett-az-arhaboru-a-gyartok-es-egyes-nemet-boltlancok-kozott/
KisTehen
@csak úgy...: "A Carrefour négy európai országban leállította a PepsiCo termékek értékesítését a vállalat "elfogadhatatlan áremelkedései" miatt ... Az intézkedés több mint 9000 üzletet érint Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban. A döntés a Pepsi italokon túl kiterjed más árucikkekre is, mint például a Doritos és Lays chipsek, valamint a Quaker gabonapelyhek.

Az eset nem egyedi, 2022 nyarán a Tesco üzleteiből a Heinz-termékek fogytak ki, miután a gyár és a kiskerlánc összevesztek az árképzésen. "
KisTehen
@csak úgy...: mondtam már ... ha coca colát akarsz inni, akkor gyere haza

HAHAHA
teuton
@KisTehen: Nagy Marha, te tenyleg olyan barom vagy, hogy el sem olvasod, amire hivatkozol??? A nemet allam nem avatkozik bele a beszallitok es kereskedök arharcaba, a kereskedök megprobaljak a beszerzesi araikat csökkenteni, a termelök emelni, ezert nehany hetre kilistaznak bizonyos termekeket! Mikor jartal utoljara egy nemet Edekaban? Ezen a heten reklamaron adjak a felkilos Jcobs Krönungot, az atlagoraberböl több, mint 2 kilot lehet venni! MOon mennyit? A cikk egyebkent több, mint 1 eves, azota minden visszaalt! Miert? Mert a kereskedl nem engedheti meg maganak, hogy a masiknal vegyek meg a termeket ami nala nincs, igy nincs haszna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.