Már ezer forintba is kerülhet egy kiló kenyér.

Egy kiló fehérkenyér 2020-ban 325 forint volt, a félbarnáért 300 forintot kellett fizetni, a finomliszt kilója pedig 167 forint volt – idézte föl az economx.hu az évekkel ezelőtti árakat.

Idén februárban a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a fehérkenyér ára átlagosan 877 forint volt. Ezek szerint több mint két és félszeresére nőtt a kenyér ára négy év alatt és ez visszamenni már nem fog.

Ez bizony a zsebünkre megy – Hiába zuhan a búza ára, a kenyér ugyanannyiba kerül

Hiába lett kevesebb a búza ára, a kenyér ugyanolyan drága maradt/Fotó: Stockfotó

Furcsa összefüggés, de közben a kenyér alapjául szolgáló étkezés búza termelői ára 35 százalékkal csökkent egy év alatt. A takarmánybúza 33 százalékkal, a takarmánykukorica 40 százalékkal, a takarmányárpa pedig 50 százalékkal lett olcsóbb.

Ez a különbség még a kormánynak is feltűnt. Nagy István agrárminiszter kijelentette: a kenyér aktuális árára a búza árának csökkenése csak jelentős időeltolódással hat, mert a malmok az aratás után nagyobb készleteket vásárolnak fel. Szerinte a kenyér árára csak kisebb hatással van a búza termelői ára, a költségek nagyobb részét a búza malomipari feldolgozása, az energiaköltségek, a munkabérek és a logisztika teszik ki.

Forrás: economx.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Pékek, pékek... a haszon az övék...
Sztyepospista
Ugyanaz van az üzemanyag árával is. Egyenlőre CSÖKKENŐ az ára a tőzsdéken, de nálunk ez nem releváns tényező.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.