Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban – hívta fel a figyelmet a Semmelweis Egyetem. Az elmúlt időszakban Magyarország déli szomszédjaiból és Csehországból is az esetszámok meredek emelkedését jelentették. Magyarországon a kötelező védőoltási rend miatt nagyobb szamárköhögés-járványra nem kell számítani, az oltatlan csecsemőkre azonban rendkívül veszélyes kórról van szó.

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak.

Járvány ütötte fel a fejét hazánkban – Súlyos veszélyben az oltatlan csecsemők

Fotó: 123rf.com

A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg. A kór a kisbabákat veszélyezteti leginkább, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral – hívta fel a figyelmet az egyetem közleménye.

Köhögési rohamok, ezek következtében kialakuló hányás és szamárhangszerű légvétel esetén áll fenn a gyanú, hogy szamárköhögésben szenved a beteg – mondta Pék Tamás, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának infektológusa.

A megfertőződést követő egyhetes lappangási időszakban a betegségnem jár tünetekkel, utána következik egy 1-2 hetes, orrfolyással, enyhe köhögéssel, többnyire láztalanul zajló szakasz, majd legtöbbször ezután lép fel és akár 6 hétig is eltarthat a szamárhangszerű köhögés.

A csecsemőknél ez azért különösen veszélyes, mert a köhögési rohamok miatt apnoé is kialakulhat, amikor a gyerekek nem vesznek levegőt, így fulladás vagy szívleállás következtében akár halál is bekövetkezhet. Ugyanakkor esetükben a típusos szamárhang szinte soha nem észlelhető

- írja a Portfolio.

A védett korosztály is megfertőződhet a betegséggel, de náluk enyhe tüneteket okoz a szamárköhögés. A betegséget antibiotikummal kezelik, és legtöbbször a közvetlen családtagok kezelése is szükséges lehet annak érdekében, hogy a baktérium ne cirkuláljon a családban, mivel a betegség nemtől és kortól függetlenül bárkire ragályos.

Magyarországon a kötelező védőoltási rend miatt nagyobb szamárköhögés-járványra nem kell számítani, az átoltottság a magyar lakosság körében 98 százalékos, azonban elszórt esetek mindig előfordulhatnak – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) még januárban az MTI-vel.

Forrás: Portfolio.hu, MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.