Bezárul a kiskapu azon nők előtt 2025-ben, akik felvennének babaváró hitelt és elmúltak 29 évesek. Már idéntől több ponton változtak a hitel igénylésének feltételei, 2025-től pedig még egy kiskapu zárul be.

Azon házaspárok 33,22 százaléka esetében, akik idén nyújtottak be babaváró hiteligénylést a Bankmonitoron keresztül, a pár hölgy tagja idősebb volt, mint 29, de még nem töltötte be a 41. életévét. Az ilyen korú nőknek azonban már csak fél év áll rendelkezésükre, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel – írta meg a 24.hu.

„Idősebb” anyák: már csak fél év, és annyi a babaváró hitelnek

Ha idén nem lépnek, lemaradnak a babaváró támogatásról az idősebb anyák – Fotó: pixabay

A babaváró kölcsön kamatmentes, szabad felhasználású, államilag támogatott hitel, amely a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha pedig ezen idő alatt a párnak világra jön legalább egy gyermeke, ez a futamidő végéig meg is marad.

További kedvezmény, hogy a második és a harmadik baba érkezésekor elengedik a fennálló tartozás egy részét, illetve egészét – írta a 24.hu.

Ugyanakkor, 2024-től babaváró hitel igénylésének feltételei több ponton is módosultak.

Egyrészt, 10 millió forintról 11 millió forintra emelték a maximálisan igényelhető összeget.

A feleség 2024-től az igénylés időpontjában nem töltheti be a 30. életévét. Idén viszont még van annyi könnyítés, hogy amennyiben igényléskor már úton van a baba, a feleség akár 40 éves is lehet.

De 2025 januárjától már erre a kiskapura sem lesz mód.

Vagyis, már akkor sem kaphatják meg a babavárót az „idősebb” házaspárok, ha várandós a feleség – tudatta a 24.hu.

A Bankmonitoron keresztül igénylést benyújtók adatai alapján így akár harmadával is mérséklődhet azoknak a száma, akik élnek a támogatással.

Amennyiben tehát nem tesznek lépéseket még idén, jövőre már nem reménykedhetnek babaváró támogatásban.

Ez egyben azt is borítékolja egyébként, hogy a babaváró igénylési volumen jelentős mértékben visszaeshet jövőre – noha jelenleg is igen alacsony szinten van – írta a 24.hu.

A babaváró hitel volumene 2024 első negyedévében 59,8 milliárd forint volt – ennél eddig csak 2023. első negyedévében mért alacsonyabb értéket (37,4 milliárd forint) a Magyar Nemzeti Bank – pedig a támogatás indulása óta átlagosan 127,8 milliárd forintot igényeltek negyedévente a párok.

Mindez azért is jelenthet gondot, mert bár egy szabad felhasználású konstrukcióról van szó, a többség lakáscélra fordítja: így például önerőként alkalmazzák azt lakáshitel felvételéhez – írta meg a 24.hu.

Forrás: 24.hu
Fotó: pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.