Barack Obama amerikai elnök szombaton bejelentette, hogy a kongresszus felhatalmazását fogja kérni az általa már elhatározott, Szíria elleni katonai fellépéshez.

Az elnök rámutatott, hogy noha meggyőződése szerint jogában állna elrendelni a támadást, az ügy fontossága miatt a - nyári szabadságáról szeptember 9-én visszatérő - törvényhozás vitáját és felhatalmazását kéri. Ez azt azt jelenti, hogy az Egyesült Államok legkevesebb 10 napig nem lép katonai akcióba Szíria ellen.

Obama a Szíriából visszatért ENSZ-ellenőrök által elvégzett helyszíni vizsgálatra utalva kijelentette, hogy a vegyifegyver-támadásokat nemcsak kivizsgálni kell, hanem azokkal szembe is kell szállni. Az elnök emlékeztetett rá: az amerikai kormány hivatalos értékelésben bizonyította be, hogy Bassár el-Aszad elnök rendszere felelős a szíriai főváros környékén augusztus 21-én elkövetett vegyifegyver-bevetésért, amelyet Obama "az emberi méltóság elleni támadásnak" nevezett.

"Az Egyesült Államok nagy biztonsággal úgy értékeli, hogy a szíriai kormány vegyifegyver-támadást hajtott végre Damaszkusz egyik külvárosában 2013. augusztus 21-én. Továbbá értékelésünk szerint a rezsim ideggázt vetett be a támadás alatt" - hangzott az amerikai kormánynak az incidenssel kapcsolatban pénteken kiadott értékelése, amely szerint a támadás legkevesebb 1429 embert, köztük legalább 426 gyereket embert ölt meg.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács tagjai szombat délután a szenátus, vasárnap pedig a képviselőház tagjait tájékoztatják az amerikai kormánynak a Szíriával szembeni katonai fellépéssel kapcsolatos álláspontjáról.

A tájékoztatást John Kerry külügy- és Chuck Hagel védelmi miniszter, James Clapper, a nemzeti hírszerzés igazgatója (DNI), Susan Rice nemzetbiztonsági tanácsadó és James Winnefeld tengernagy, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának helyettes főnöke tartja.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SwordFish
@Polygoner: Az ő gondolkodását Izrael irányítja , meg a CIA !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Polygoner
Az USA a Föld legagresszívebb állama lett, ami már régen átcsapott egyfajta államilag vezérelt terrorizmusba, s nyilván nemhiába harcol a konkurensnek vélt hasonszőrűek ellen!
Aztán, ha kapnak a mocskos pofájukra, még ezek csodálkoznak?! Tetvek!
valakiaki
Naná hogy lesz!

Én csak arra lennék kíváncsi egyszer, hogy kik azok akik be vannak avatva és ezeket a lelkiismeretlen dolgokat végrehajtják. Lehet, sőt valószínű hogy Obama kevesebbet tud, mint ezek a "bennfentesek".
Polygoner
A MOSZAD nyilván szolgáltatta a casus bellit, a fekete Féltesónak!
világlátó
Az USA kezében még számtalan más eszköz is van, nem kellene katonai erővel beavatkozni. A beavatkozás kimenetele beláthatatlan. Az arab világ is belesodródhat, Izrael is háborús helyzetbe kerülhet.Ha valóban volt vegyifegyver alkalmazás, az egész világ előtt kell elítélő döntést és ha kell és lehet, szankciókat életbe léptetni.Egyébként is hogy tűrheti el a világ a vegyi és biológiai fegyverek létét, gyártását, raktározását, alkalmazásának elvi és gyakorlati oktatását a kiképző intézményekben. Minden eddig ezzel kapcsolatos ENSZ és más világszervezet előtt tett nyilatkozatok és határozatok semmit nem érnek, hazugság minden szava, mondata ezeknek. Ezer százalék hogy az USA is, de a többi katonai nagyhatalom is tart a rendszerében ilyen eszközöket. Mindent meg kell tenni a katonai beavatkozás megakadályozására. Magyarországnak is így kellett volna fogalmaznia: Magyarország elitéli a szíriai vegyifegyver támadást, ugyanakkor nem támogatja a katonai megtorló beavatkozást.
kamazuka
Egy gazdasági válságból a biztos kilábalást egy háború jelenti.Bizonyítot.
Ahoz,hogy egy ilyen megmozdulást meglehessen valósítani,kell egy szövetséges.Tételezzük föl hogy oroszorszá,mely fegyverrel támogatja szír elnököt meg tanácskozta Obamával,hogy egy nem túlságosan nagy emberi veszteséget okozó,de a világ közvéleményét felháborító cselekedetet hajt végre.
A fél környék nem szál it háborúba,de az a környék melynek nem mindegy,hogy az eurózóna talpra áll gazdaságilag,beleszól,ha kell egyedűl is.Nagyon átlátszó,de hát az erősebb kutya bas..k elve érvényesűl.Amint megemelkednek az olaj árak,máris beindúl a gazdaság.Minden drágúl,mi több a keresletnek árfelhajtó hatása van.A spekulálók kaszálnak egy újabbat a valuta válság óta.
Már csak egyetlen kérdés van.
A háttérből ki mindenki van benne,ebben a mutyiban.
Érdekes a Náto,az ENSZ,most is épp olyan impotensen viselkedik,mint anno a Srebrenicai eset előtt és után.
Miért?
inkáb egy újabb olajválság,mint világbéke?
Telhetetlen pénzügyi körök mohósága ártatlan emberéletek húz a busás haszon felé?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.