Az uborkák görbesége után most a vécék öblítésekor eltávozó vízmennyiség kérdése foglalkoztatja az Európai Bizottságot, amely a probléma kapcsán ökocímkével szándékszik ellátni azokat a vécéket és piszoárokat, amelyeknek a vízfogyasztása a meghatározott kritériumoknak megfelel.

Forrás: zold8.hu
Feltöltő: Judka
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

hallgatag
A következö ötlet, a seggre szerelhetö digitális fingszámláló ...:)
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Judka
A lényeg, hogy a fontos dolgokkal foglalkoznak megint.
kamazuka
Egyáltalán mi szükség van a szükség lemosására a drága ivóvizet használni.Esővízből símán mehetne a dolog,tán még a ruhák mosása is.
Hja akkor a kalygonytot nem lehetne eladni?
Judka
@kamazuka: ezt az esővizes dolgot támogatom, sőt, azon gondolkozom, hogy hogyan lehetne megcsinálni, hogy a mosogatóvíz külön tartályba menjen, ne pedig a csatornába. Azzal simán lehetne wc-t lehúzni, sőt, ami nem vegyszeres, még locsolni is!
hallgatag
A következö ötlet, a seggre szerelhetö digitális fingszámláló ...:)
Uborkakulcs
Mi magyarok már lassan nem lesz mit kisz@rjunk. Így ez minket NEM érint.
ila51
@csa-csa: kalgonnal a mosógép is tovább él :))
ila51
@csa-csa: a kottáját nem tudom ideírni
silber13
@ila51: Akkor énekeld: c-c g-g á-á g-g á -h c
silber13
Mellesleg, miért a sikoltozás? Régen létezik nálunk a " Dömötür" nevű viztakarékos tartály! Mi a probléma?
ila51
@silber13: :)) köszi sunelom a bazsevát ...látod könnyű a muzsikus lelkeknek
ila51
@silber13: még majd nehogy azt találják ki , hogy mellé kell szarni !
silber13
@ila51: Ha kéred, meghangszerelem neked cigány bandára, vagy szimfonikus zenekarra!:Ez utóbbi pár nap munkát jelent.-)))
Darthon1
Az esővizes ötlettel az a probléma, hogy azonnal törvényt sért aki megcsinálja. Jogosulatlan csatorna használat, kötbér, szolgáltatói durrogás lenne a vége, ha észreveszik. Ugyanaz, mint a sütő olaj felhasználása a kocsiban. Megy vele az autó, régebbi autókat nem is rongálja, a kutyák is szeretik a sült krumpli illatú autót, csak éppen jövedéki termék lesz belőle abban a pillanatban amikor a kocsiba öntik. És akkor jön kéjesen röhögve a magyar (nemzeti) hatóság, és büntet, büntet, büntet és élvez és élvez és élvez. Ez a túlszabályozottság oda vezet, hogy teljesen életszerütlen dolgok jönnek létre. Példa erre például a 8 cm-esnél nagyobb penge hosszúságú kés. Az összes erdőjárót és horgászt meg lehetne büntetni közbiztonságra különösen veszélyes eszköz birtoklásáért, ami ugye nonszensz. Hiszen késtartási engedélyt nem ad ki a hatóság. Ugyanez a helyzet az esővíz felhasználására. Csináld amíg észre nem veszik!
martinpalermo
Készül már az a bili, melynek füle belül lesz,,és annak modern változata a hangtompítós--kimondottan Eurokomfort szerinti.
Judka
@Darthon1: Megbüntetnek, ha a vizet nem a csatornába eresztem?
miazavalami
@kamazuka: @Judka: beballagtam az önkormányzathoz hogy kutat szeretnénk az udvaron fúratni. Gondoltuk bevezetjük a fürdőbe és jó lesz locsolni is. nem kaptunk rá engedélyt.:-(
Indoklás nem volt , de gondolom attól féltek , hogy akkor sokkal kevesebb szennyvíz díjat számolhatnak el , mivel csak annyit fizettünk volna amennyit fogyasztunk. A kútból lévő fogyasztást pedig nem méri az óra. Tehát így jogtalanul használjuk a szennyvízelvezetőt..
A másik oka pedig hogy alattunk igen értékes víz van ...
valakiaki
Így tálalva persze hülyeségnek hangzik, de azt ne felejtsük el, hogy az ivóvíz-gazdálkodás egyre hangsúlyosabb téma.
Nakimaga
A következő EU-s elvárás az egységes méretű végtermék produkálása,mert az attól eltérő nem húzható le 6 literrel sem !
jancsipapa
@Darthon1: Egy banánköztársaságban (EU, Magyarország ,stb.) minden megtörténhet . És mindennek az ellenkezője is...
Mobil123
@hallgatag: Látom megint toppon vagy:-)))) Miért kell neked ilyen ötleteket adni??:-DDD
Akkor kenyérsütésnél válogasd meg a magvakat is!! :-)))
Szvetlana
Óh, vannak már olyan EU rajongók, akik már évekkel ezelőtt alkalmazzák ezt a szabályt. Egyeltalán nem húzzák le maguk után a WC.-t:)))))))))))
sbl
A dolog ott van alapvetően elrontva, hogy még az új építésű házaknál sem általános az az irányelv, hogy ciszternákba kell felfogni a csapadékvizet!
(Eső, hó)

Ehhez nem kellene más, mit egy megfelelő tárolóképességű lehetőleg üvegszálas erősítésű műanyag tartály, amelyet az építkezéskor a ház közelében a földbe süllyesztenek.
De a középületek rendszerint lapos felső szintjén is elhelyezhető lehetne.
Zord időjárási viszonyok esetére a tetőn elhelyezett tartályokat természetesen el kell látni temperáló fűtéssel, amelynek a fogyasztása elenyésző az ivóvíz minőségű csapvíz előállítási költségével összevetve. (És természetesen tetőbeépítéses tartályoknál csak hőszigeteltet szabad alkalmazni!
A tartályok vészhelyzetben a ház ún. tűzi-víz (tűzoltásra használandó vezetékrendszer) hálózatra is rákapcsolódnának.
Ráadásul az esővíz, hólé desztillált víz lényegében tehát lágy, ami a mosőszerek hatékonyságát növeli.
Mindössze főleg gáz jellegű és némi por alapú szennyezőanyagot tartalmaz minimális mennyiségben, amit évente egyszeri átöblítéssel egyszerűen el lehet távolítani.
Szükséges hozzá még egy algásodást meggátló vegyszer adagoló, amely önműködően a fogyás mértékében egy minimális - egészséget nem károsító - vegyszermennyiséget adagol a vízhez.
Ezzel a rendszerrel megoldható a toalettek öblítése, a fürdővízkészítés és a mosógépek és az autómosó gépek táplálására. Természetesen ivásra alkalmatlan és a mosogatógép vízellátására is.

Az évente megrendezett "Jövő háza" és más hasonló pályázatokra beérkezett műveket kizárólag ilyen rendszer megléte esetén volna szabad egyáltalán elbírálni!

Ezzel a megoldással igen radikálisan csökkenthető a háztartások ivóvízfogyasztása.
Utóbb-előbb a civilizált világ rá fog fanyalodni az ilyen és hasonló rendszerek alkalmazására!
kamazuka
@miazavalami: Esővíz lágyvíz még annak ellenére is,hogy az állítólag savas is lehet.Az viszont tény,hogy a szennyvíz tisztítva visszakerűl az ivóvíz hálózatba,az összes mellékhatásával ötvözve.Ha van szelektív hulladékgyűjtés,miért nincsen szelektív szenyvíz kezelési metódus a lakó övezetekre kidolgozva.
1példa.Csirketrágya 1 a 10 arányában vízzel higítva kiváló trágya a bambuszféléknek.Hát ezért nincsen állatállomány vidéken?
Hogy a drága műtrágyát vegyük,mikor a szerves sokkal értékesebb.
sbl
Ami a trágyát illeti, a kérődzők trágyájának a lignithez hasonló az energiatartalma. Megfelelő kezeléssel biogázzá alakítható és a visszamaradó anyag a humuszhoz hasonló tápanyag, szagtalan és beilleszthető a természet körforgási folyamatába.
Ez valóban megújuló "zöld" energia.

Állítom, hogy az ezekkel a kérdésekkel való foglalkozás és a kutatási eredmények alapján új iparágak létrehozása az egyik lehetséges kitörési pont a valóban "high tech" magyar ipari struktúra felépítésére!
Darthon1
@Judka: Pont azért büntetnek meg, ha a csatornába ereszted az idegen, nem a szolgáltató által szolgáltatott vizet. (esővizet) Persze csak akkor, ha rájönnek.
miazavalami
@kamazuka: Ez így nagyon jó. De hol van esővíz? Mert ami az idén esett az csak pár csepp volt.:-(
mariaberta
És azt is szabályozni fogják, hogy milyen irányban törlöm ki a fenekem? na meg hogy mivel?
Tootsy
@sbl: Nagyon klassz a hozzaszolasod, bar meg nem lattalak a Propin...:o))
Mi esovizet hasznalunk mindenre, mert hegyteton lakunk, ahol csak ezen a modon lehet vizhez jutni. Ivovizze ugy tudjuk tenni, hogy a konyhaban van egy 15 literes specialis bio-szuro, ebben egy tisztithato filter folul, specialis kovezet (kavicsmeretu ) az also, mar nagyjabol megtisztitott vizu reszben...(En eleinte minden reggel kerestem benne az aranyhalakat, mert ugy nez ki, mint egy akvarium alja...:o)) Ez TOKELETES ivovizet szolgaltat. Van egy foldbesullyesztett betontartaly a haz mellett, es kb. 30 meterre a haztol 2 oriasi zart muanyag tartaly, amibe a mellette levo nagymeretu muhely/garazs tetejerol az ereszcsatornan keresztul gyulik a viz, minimalis szuressel (csak a faleveleket szuri ki), es ebbol a ket tartalybol toltjuk a haz melletti betontankert, ha az leapad. Deritobe megy a szennyviz, ami altalaban 4 evenkent telik meg. 2 fele vizmennyiseg kozott lehet valasztani a WC lehuzasakor, kevesebbet a pisire (kb 1.5 -2.5 litert, ) tobbet a szilard produktumra, de ez is 6 l alatt van. Mindenhol ez van beepitve itt Uj-Zelandon, a koz-WC-kben a kezmoso fotocellas erzekelos, es csak kismennyisegu vizet tudsz hasznalni kezmosasra, mert automatikusan leall. Itt pedig rengeteg viz van, a vilagon a legtobb termeszetes forras, 98-99 %-os tisztasaggal, MEGIS vigyazunk a felhasznalt vizre. Szerintem egyaltalan nem felesleges szabalyozni ezt, hiszen csak egyszer kene minden retyot minositeni, az ujonnan epuloket mar csak az uj szabvany szerint epitenek. Nincs a viznel nagyobb kincs, csak meg nem fogtuk fel, mi tortenhet, ha eltunnek a forrasok a Foldunkrol...:o((
gabrella
Hiába ágáltok, a Dömötör tartály valóban régi magyar találmány és az édesvíz készletre bizony vigyázni kell, mert ha nem lesz mit innotok akkor már késő gondolkodni.
A gazdagok medencefeltöltését sem engedném!!!
sbl
@Tootsy: Peig csk visszajöttem. Pár hónapja - fogalmam nincs hogy miért - letiltottak lbs néven.
Én általában a műszaki kérdésekkel szeletek bíbelődni, meg olyanokhoz szólok hozzá, amikor triviális valótlanságokat írnak egyesek.

Nagyon jó, amiket leírsz.
Amin csodálkozom, hogy még senki nem állt rá olyan víztakarékos WC öblítő rendszer gyártására, amelynél megválogatható lenne az hogy csak vizelet, vagy ürülékeltávolítás a követelmény.
Még tovább is lehetne tökéletesíteni olyan nyomásfokozóval, amely által az öblítővíz lényegesen gyorsabban áramlik, tehát kevesebb vízzel hatékonyabb öblítés érhető el.

És nagyon is egyetértek, hogy akár kedvezményekkel rá kell bírni a vízfogyasztókat a toalett öblítés víztakarékos módjára való áttérésre!
Szvetlana
@sbl: már hiányoltalak, nem sejtettem, hogy letiltást kaptál.Voltak olyan témák, ahol vártam a véleményedet.:))
sbl
@Szvetlana: Köszönöm Neked is meg másoknak is a szíves fogadtatást!
Most már itt vagyok és igyekszem a régi stílusomban hozzátennem a magam tudását a közhöz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.