Végre sikerülhet felszámolni egy nagyon komoly betegséget: úgy tűnik, a guineaféreg okozta megbetegedés, a dracunculiasis nemsokára a múlté.

Az Egészségügyi Világszervezet 1980-ban jelentette be, hogy sikerült az emberiség történetének egyik legpusztítóbb vírusát, a fekete himlőt végleg felszámolniuk, ami hatalmas orvostudományi siker volt. Hamarosan egy újabb betegséggel számolhat le az emberiség: a guineaféreg okozta megbetegedés,  a dracunculiasis kevésbé ismert, de jelentős problémát okozott – írja az IflScience.

A fertőzést a a Dracunculus medinensis nevű fonalféreg petéi okozzák, ha ezzel fertőzött vizet fogyaszt vagy abban fürdik az ember. A petéket a vízibolha terjeszti, terjesztését ezért az is elősegítheti, ha valaki olyan vízzel érintkezik, amit állatok is fogyasztottak. A lárvák az ember szervezetébe jutva a szövetben kelnek ki és szaporodnak, majd pedig az akár 80-100 centiméteresre is megnövő féreg a bőrön át kirágja magát, hatalmas fájdalmat okozva. A féreg fertőzése egyébként nem halálos, de nagyon legyengíti a szervezetet.

A világ figyelmét Jimmy Carter hívta fel a betegségre, miután – állítólag – 1980-ban a saját szemével nézte végig, ahogy Ghána egyik falvában egy nő mellkasából egy féreg rágta ki magát. A Carter Center ez után kezdett kampányolni az ügyben, több egészségügyi szervezettel összefogva pedig sikerre jutottak.

1986-ban még több mint 3,5 millió regisztrált megbetegedés volt ismert világszerte, összesen 24 ezer faluban 21 afrikai és ázsiai országban, ez a szám mostanra jelentősen csökkent: ma mindössze 126 ismert esetről tudni.

Mindössze 30 afrikai faluról tudni négy afrikai országban, ahol még előfordul a fertőzés. Ha ez a tendencia folytatódik, a dracunculiasis lehet ez első parazita útján terjedő megbetegedés, amit sikerül felszámolni az emberisgnek.

Védőoltás vagy gyógyszer egyébként nem létezik a kór ellen, viszont mivel egy úton terjed, felvilágosító kampányokra volt szükség az érintett településeken, illetve olcsón beszerezhető és cserélhető szűrőkre és víztisztítókra, hogy senki ne fogyasszon olyan vizet, amivel korábban állat is érintkezett. Szintén működött, hogy minden bejelentett eset után száz dollárt fizettek az alapítványok, amivel sikerült elérni, hogy olyanok is a hatóságokhoz forduljanak, akik korábban nem feltétlenül tették volna ezt – írja az IflScience oldala.

A betegség megsemmisítése most már abszolút kézzel fogható távolságba került, de még azért bőven akadtak feladatok, főleg mivel az érintett települések konfliktusokkal terhelt területeken terülnek el.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.