Fegyveres felkelésben való bűnrészességért öt év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte pénteken egy bolíviai bíróság Tóásó Elődöt, az úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottját és egyik társát, a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot.

Az MTI beszámolója szerint az ítélet vádalku és a vádlottak által kért rövidített eljárás keretében született. Mind Tóásó, mind Tadic csaknem hat éve őrizetben van, büntetésüket már letöltötték, így várhatóan a közeljövőben szabadulnak.

Az ügy még 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban tartottak.

A bolíviai hatóságok számos bírálat érte a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt, nem utolsósorban a magyar kormányzat részéről. A perben eddig két ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. Pénteken egy másik vádlottat, Juan Kudelkát 6 év és 9 hónap szabadságvesztéssel sújtott a bíróság – közölte a La Razón című bolíviai lap.

A vádlottak ellen különböző jogcímen indítottak eljárást. Kudelka üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolták. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. A vádalku keretében Tóásó Előd ellen ejtették a terroristavádat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.