A brit üzleti lap írta meg nemrég: az EU akadályozhatja a paksi bővítést. Mint kiderült, az EU-nak leginkább azzal volt problémája, hogy az orosz-magyar megállapodás szerint csak az oroszok szállíthattak volna üzemanyagot az új atomerőműbe, ez pedig ellentétes az EU versenyszabályaival – írja a 444.

A magyar kormány így tárgyalásokba kezdett Brüsszellel és szerdán Lázár János és a paksi bővítésért felelő kormánybiztos, Aszódi Attila is azt mondta: küszöbön a megállapodás a finn modell alapján, nem lehet akadálya a bővítésnek.

Erről a Financial Times viszont úgy írt, a magyar kormány meghajolt az EU akarata előtt. Emelett arra is kitérnek: nemcsak az üzemanyag-ellátás miatt lehetnek problémák a paksi bővítéssel. Brüsszel ugyanis még vizsgálja, hogyan kaphatott nyilvános pályázat nélkül megbízást a Roszatom, és hogy a szerződés emiatt nem ellentétes-e a tiltott állami támogatásokról szóló uniós jogszabályokkal.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coni
Addig blokkolták! csak a paksi projektet amíg nem módosítjuk a szerződést az oroszokkal az uniós direktivának megfelelően, ami már a decemberi szerződés aláírása előtt köztudott volt, a finnek ezt be is tartották, csak nekünk nem sikerült:
"Kedden aztán Lázár János találkozott Miguel Arias Canete energiaügyi biztossal, és megállapodtak arról, hogy az oroszok nem 20, hanem csak 10 évig kapnak kizárólagosságot az üzemanyag-szállításra. A Roszatom mellett szóba jövő potenciális üzemanyag-beszállítóknak pedig engedélyezni kell, hogy tesztelhesse, fűtőelemei használhatóak lesznek-e Pakson."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.