Csak idő kérdése és Erdély el fog szakadni Romániától – hangoztatja egy román politikai elemző. A nyilatkozat azért érdekes, mert nem magyar nacionalista képzelgés, hanem egy román elemző logikus érvekkel alátámasztott véleménye. Nem múltidéző vágyálom, hanem egyszerű, gazdasági-politikai logika.

Erdély számára Bukarest a leggyengébb gazdasági hatalmi pólus a térségben – mondta egy korábbi elemzésében Ilie Șerbănescu.

Román elemző: Erdély el fog szakadni Romániától

A román elemző úgy véli, Budapest és Bécs sokkal erősebbek és sokkal közelebb vannak, ráadásul az erdélyi románok fő tézise az, hogy ők dolgoznak, a bukaresti mitikák meg szórják a pénzt. Éppen ezért csak idő kérdése, hogy egy természetes geopolitikai folyamat végén Erdély le fog válni Bukarestről.

A gazdasági határok nélküli térségekben – amilyen az EU is – a régiók a politikai határoktól függetlenül, objektív módon a meglévő, vagy kialakulóban lévő gazdasági hatalmi pólusok vonzáskörzetében mozognak.

A befektetőket csak Erdély érdekli. De nem pusztán ez a baj. Bukarest évek óta mintha minden tőle telhetőt elkövetne, hogy eltávolodjon Erdélytől, egyszerűen kerülve egy korszerű kommunikációs ütőér – autópálya, gyorsforgalmi út – megépítését, amely vagy Brassó, vagy Nagyszeben felé kelne át a hegyeken. Közben Erdély Magyarországhoz és Ausztriához közeledett, az autópályák abból az irányból megérkeztek Románia határaihoz, és Erdélyből is elindultak nyugat felé. Bukarest egyre elszigeteltebb

– írja az Șerbănescu.

A külföldi befektetések, amennyi még van, leragadnak Erdélyben, Moldváról és Olténiáról nem is nagyon hallottak. A német befektetések pedig – amelyek „inváziójára" Johannis hatalomra kerülése miatt számítanak – szintén a Kárpátok ívénél állnak meg. Temesvárt, Kolozsvárt hetente néhány repülőjárat köti össze Bukaresttel, de több tíz járat kapcsolja Budapesthez, Bécshez, Frankfurthoz. És a politikum végül követi majd a gazdaságot. Erdély Bukarestről való leválása valószínűleg már csak idő kérdése

– mutat rá a román elemző.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Fradigege
Be van gyógyszerezve. Mesélték Erdélyben a magyarok, székelyek, hogy '90-ben az oláh Székelyföldről menekült. Egy-két oláh az erdőben a föld alatt nyugszik. Székelyudvarhelyen megszünt a rendőrség. Ezzel egy volt a probléma, hogy sokan ittasan vezettek, nem volt hatóság. A román a Balkán déli részéről származik. 6szor árulta el a szövetségeseit 60 év alatt. Erdélyhez semmi közük. Gyüttmentek. A román román marad. Erdély nem a hazája, ezért nem vigyázik rá. Ahogy mi sem.
EGO
5 év és HÁBORÚ lesz! Vagy annyi se ?! Csődöt mond a diplmácia...
Dr. Felipe
A skótok sem váltak le Britanniáról és az erdélyiek is hülyék lennének leválni Romániáról mikor dől az uniós pénz.
Nil
Erély önálló fejedelemség volt, megérdemli hogy végre önálló állam legyen
naaa neeeeee
Na itt aztán van szakértő.Nos a Trianonnak már rég vége,hogy Erdély külön váll,ne röhögtessetek,na és hogyan,van alkotmánya,van parlament,van egy komoly vezetőképes banda,sajna nincs,és nem is lesz,hogy magyar érdek az igaz,Mo-nak kellene ERDÉLY,de az még odébb van.Ideje lenne megébredni és ne osztani az észt,2 hete ismét lefújta az Eu parlament Erdély autonómiáját,akkor miről beszélünk?Külön fog válni az igaz,és hamarosan,csak nem lesz független és nem lesz sem a magyaré sem az osztráké sem a náciké,hanem kezet tesz rá a ruszki.Ha továbbra is folytatódik a Nato müvelet és nyomulnak a ruszki fele,hát lehet számitani a globális felmelegedésre,és ebben a román is közre játszik a rakéta elháritó Natos-s húlyeséggel,én Erdélyi vagyok de nem szeretném h Erdély Mo-hoz tartozzon,SOHA

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.