Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter szerint nemzetközi jogszabályokba ütközne, ha az illegális bevándorlás megfékezése érdekében Magyarország lezárná határait, de szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nem is konkrét határzárról beszélt. A szerb menekültügyi segédbiztos közölte, hogy Szerbia felkészült a határ esetleges lezárásával járó nehézségekre.

A szerb belügyminiszter a hét végén úgy fogalmazott: figyelmesen olvasta Orbán Viktor nyilatkozatait, és szerinte a magyar miniszterelnök "egyszer sem mondta, hogy lezárja a határt", és ez a nemzetközi jog értelmében nem is lenne lehetséges.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról, hogy a magyar kormány minden lehetőséget végigvesz a bevándorlással kapcsolatban, ide értve a teljes fizikai határzárat is. "Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket" – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve: az Európai Unió költségén, de az unión kívül kellene fogadóállomásokat kialakítani, és lehetővé kellene tenni, hogy a tagállamok eldönthessék, befogadják-e a belépni szándékozókat.

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy egész Európának óriási problémát okoznak az egyre nagyobb számban érkező bevándorlók. Hozzátette: az első öt hónapban több bevándorló érkezett Szerbiába, mint tavaly. Ez pedig már gazdasági problémákat is okoz.

Kifejtette, hogy olyan kérdésről van szó, amelyet Szerbia egyedül nem tud megoldani, és mindenképpen együtt kell működnie az Európai Unió más országaival, hiszen a legtöbb illegális bevándorló éppen az EU országaiból – Görögországból és Bulgáriából – érkezik a nyugat-balkáni országba, hogy azon áthaladva ismét az unió területére jusson. Jelezte: a bevándorlók Szerbiát nem célországnak tekintik, csak átutaznak rajta.

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is azt hangsúlyozta néhány napja, hogy a menekültproblémát Szerbia egyedül nem tudja megoldani, azt európai szinten kell rendezni. Mint fogalmazott: "ezt a problémát még az Európai Unió sem tudja megoldani, nemhogy Szerbia". Szerinte hosszú távon nem jelentene megoldást, ha Magyarország az illegális bevándorlókat Szerbiába küldené vissza.

Csikós László szerbiai szociálisügyi államtitkár kedden arról beszélt az MTI-nek, hogy ha Magyarország "hermetikusan, szögesdróttal, betonfallal" zárná le határait, akkor pillanatnyilag 15 ezer migráns rekedne Szerbiában. Amennyiben pedig hozzájuk csatlakozna az a körülbelül 15 ezer menedékkérő, akit Ausztria és Németország szándékozik Magyarországra visszatoloncolni – ahonnan a toloncegyezmény értelmében visszaküldhetők lennének Szerbiába –, akkor humanitárius katasztrófa fenyegetné az országot.

Ivan Gerginov szerb menekültügyi segédbiztos szerint ugyanakkor Szerbia öt menekültközpontjában jelenleg hivatalosan csak 412 ember tartózkodik, a kapacitás azonban megduplázható. Elismerte ugyanakkor, hogy a menekültközpontokban csak azok jelentkeznek, akiknek az EU-ba vezető útjuk során elfogy a pénzük, kirabolják őket vagy megbetegednek.

Szerinte azért okozna nagy problémát Szerbia számára, ha Magyarország lezárná a határt, mert hosszabbá válna a menekültek szerbiai tartózkodása. Mint mondta: néhány évvel ezelőtt a menekültek 5-6 hónapra is Szerbiában rekedtek, mielőtt továbbindultak volna, mára ez az idő 5-6 napra rövidült.

Hozzáfűzte, hogy egy nemzetközi konferencia keretében külföldi szakértők bevonásával dolgoztak ki megoldási lehetőségeket arra az esetre, ha 15 ezer menekült érkezne hirtelen Szerbiába, úgyhogy szerinte az ország felkészült. Emlékeztetett arra, hogy Szerbia 1995 és 1999 között, a délszláv háborúk után, 850 ezer menekültet fogadott be a volt jugoszláv tagköztársaságokból, tehát nem új és ismeretlen problémával kell most szembesülnie.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

stirliitz
Bobojszának: ha az EU-ból evakuálják ezeket, akkor Szerbia tovább toloncolhatja keletre. A következő állam megint és hamarosan visszakerülnek oda ahonnan elindultak. Ha a kitoloncolás gördülékenyen menne Európa-szerte, akkor nem tudnának illegálisan bejutni.
A legális bejutást pedig vízumkényszerrel lehetne szabályozni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Anna Mária
Orbán Szerbiát is aggasztja, az ő szerepe nem más, mint mindenhol konfliktust, nyugtalanságot kelteni. Alkalmatlan kisköcsög.
stirliitz
Bobojszának: ha az EU-ból evakuálják ezeket, akkor Szerbia tovább toloncolhatja keletre. A következő állam megint és hamarosan visszakerülnek oda ahonnan elindultak. Ha a kitoloncolás gördülékenyen menne Európa-szerte, akkor nem tudnának illegálisan bejutni.
A legális bejutást pedig vízumkényszerrel lehetne szabályozni.
jancsipapa
@Anna Mária: Nem Orbán aggasztja őket . A tömeges bevándorlók .
bllaton
Anna Mária , Ön hány menekültet szállásol el lakásában ?
kukac50
Szerbia toleránsabb a menekültekkel szemben mint Orbán!
Freewolf
Fölösleges annyi pénzt költeni kerítésre. 500 méterenként nem mozgó tüzérségi állások és 100 méterenként géppuskafészkek. Ez megoldaná a határzár problémáját!
Anna Mária
@Freewolf: És azonnal megoldaná Magyarország uniós tagságának problémáját is.
Csak hajrá, Magyarország már régen bebizonyította, hogy nem európai ország, kizárólag visszaél a tagsággal. Ki vele az Európai Unióból!
Freewolf
@Anna Mária: Szeretnéd mi? Charter nem indul mostanában? :-)))))))))))))))
Anna Mária
@Freewolf: Nem, nem indulnak járatok semerre, azokkal is köteles vagy békében együtt élni az országban, akiknek a véleménye nem tetszik. Ez a te nagy kereszted, viselned kell. :)))
Freewolf
@Anna Mária: Nekem nem keresztem az, hogy itt vagy! Legalább minden olvasó megismeri az igazi arcodat! Nagy csapás lehet az, hogy egész napot magaddal kell töltened! Na ez az igazi büntetés! :-)))))))))) Főleg a nyugger fíling magányosságával! Hát pocsék dolog ez!
Anna Mária
@Freewolf: Nos, te óriásit tévedsz a személyemet illetően, de persze ez lényegtelen.
A lényeges tévedésed: az Európai Unióban nem lehetséges a határra géppuskafészkeket telepíteni, még akkor sem, ha idióta fasiszták ilyesmiről álmodoznak. Szégyellheted is magad azért, hogy ilyesmit nemcsak gondolsz, hanem le is írsz. Miattad és a hozzád hasonlók miatt fogja magát Magyarország kívül találni az Európai Unión - és a következményekért való felelősséget is viselnetek kell.
Tekla
Szerintem is a géppuska jobb ötlet mint a taposó akna, mert mi lesz ha vissza kapjuk a Vajdaságot is, és ott éktelenkedik az aknazár ?
A szerbek nem tudták mivel jár ennyi Afrikait beengedni az országukba, az nem jelenti azt , hogy nálunk kéne tárolni őket. Nekünk okozva, humanitárius katasztrófát. Mert az Osztrákok már most készülnek vissza dobni őket hozzánk.
Akinek meg kell, a lelkének bevándorló ,menjen a kormányhivatalba, jelezze mennyit kíván befogadni , és kapja meg amit igényelt, ha emberi módon eltudja tartani, nem szolga ként. Persze tüzetes orvosi felülvizsgálat költségét is vállalja, hogy ne járjunk úgy mint az Indiánok, hogy kihalunk a behurcolt fertőzések miatt.
Anna Mária
@Tekla: Félni, rettegni, a kormányod ostoba uszításának bedőlni szíved joga.
De azt mindannyiotoknak szem előtt kell tartanotok, hogy Európában vannak alapértékek, írott és íratlan szabályok, amiket be kellene tartanotok. Azt is tudomásul kell vennetek, hogy Európában egy különutas politikával Magyarország nem megy semmire. Nagyon hamar lehúzhatja a rolót a magyar gazdaság az uniós támogatások nélkül.
Azt is tudomásul kell vennetek, hogy a békét és biztonságot, kiszámíthatóságot preferáló európai polgárok nagyon sokan vannak, és közöttük egyre többen, akik nem kívánják egy kis Magyarország miatt veszélyeztetni az Európai Unió egységét és azt gondolják, hogy köszönik szépen, nem óhajtják finanszírozni tovább az állandóan békétlenkedő korrupt semmirekellőket.
Freewolf
@Anna Mária: Az a fasiszta, aki a hazánkba mindenféle néger, arab, gyöngyhalász, tevezsokét akar beköltöztetni! Fogadj magadhoz vagy három családot, de ne velünk akard eltartani az ingyenélőket!
Freewolf
@Tekla: Tökéletesen egyetértek veled!
Van még azért bőven, aki a hazáját félti és nem árulja!
Anna Mária
@Freewolf: Annyit legalább tudhatnál, hogy a "néger" szót nem használjuk a fekete bőrűekre, mert az sértő.
Én nagyon szívesen élek feketék és arabok között, és kifejezetten boldog vagyok, ha a hozzád hasonló ostoba agyament jobbosokkal nem is találkozom.
Te is egy vagy azok közül, aki visszaél a demokráciával és a szólásszabadsággal, fogalmad sincs, hogy ezek a dolgok valójában mit jelentenek. Minden szavaddal azon dolgozol, hogy a hazádat a lehető leghamarabb kirekeszd Európából. Hát csak tessék. Majd megmutathatod, mit tudsz a hazádért tenni Európán kívül.
Freewolf
@Anna Mária: Úgy látom, hogy te vagy az, aki visszaél a többség toleranciájával és türelmével. Kötelesek vagyunk eltűrni, hogy a hazánk ellen uszítson valaki?
A lócitromot pedig nem fogom minyonnak hívni, így a néger is nekem néger marad!
Törvény nem tiltja, addig úgy beszélek, ahogy akarok!
Akkor leszel bajban, ha a Jobbik nyer! Mi lesz, ha mennek érted! :-)))))))))))
mate03
@Anna Mária: Őszintén!? Hányszor kértelek hogy Freewolf-féle emberszabásúakkal,ne állj le vitatkozni,mert nem vitapartner?Ezekkel úgy lehet kibabrálni,ha figyelmen kívül hagyod minden bejegyzését! Engem is bosszant a hülyesége,de megfogadtam hogy többet,nem írok és nem válaszolok neki! Hidd el,nem ér annyit,hogy koptasd a billentyűt!
Anna Mária
@Freewolf: Gondolod, hogy az idióta nyilas fenyegetőzésedtől megijedek? :)))
Dehogyis, épp ellenkezőleg, több nyelvre lefordítom és tájékoztatom a nyugat-európai közvéleményt arról, hogy miféle elmebeteg fasiszták tombolhatnak Magyarországon teljesen szabadon.
Köszönjük, de Európában nem kérünk belőletek, meg fogunk tőletek szabadulni.
Freewolf
@mate03: Ugyan miben cáfoltál te meg engem? Csak hülyézel gőgösen, de se tény, se érv! Mintha papagájjal beszélnék! :-))))))))))))) Nudli!!!
Freewolf
@Anna Mária: Végre, egy liberálfasiszta őszintesége! Ideje volt!
Szóval libsikéim meg akartok a magyaroktól szabadulni! Más is próbálta már, de beletört a bicskája! :-)))))))))))))))))
Fuss, Forest, fuss!
Anna Mária
@mate03: Persze, lehet ezeket ignorálni is.
Csak tudod: egy, az európai alapértékeket - a békét és a szolidaritást - komolyan vevő országban minden normálisan gondolkodó embernek fel kellene emelnie a szavát az uszítás és a fasiszta fenyegetőzések ellen, mert ha nem teszi, az azzal jár, hogy maga az ország nem lesz többé komolyan vehető és egészen úgy néz ki, mintha az agyament fasisztákkal mindenki egyetértene. Néma gyereknek ugyanis az EU sem érti a szavát.
Anna Mária
@Freewolf: No, megint munkaképtelen vagy, rádjött a "liberálfasisztázás". A fizetésed mégis a számládon landol azoknak köszönhetően, akik munkaidőben dolgoznak helyetted.
Nyugat-Európa köszöni szépen, de nem óhajtja tovább finanszírozni a magadfajta léhűtőket, akik a munkahelyükről kommentelnek 8-tól 16 óráig, szidalmazva mindent, ami európai.
Freewolf
@Anna Mária: Minden mocskot szidalmazni és leleplezni minden uszítást a magyarság ellen! Az ilyen liberális mocsko soha többé nem kerülhetnek a hatalom közelébe! A nemzet felismerte őket és a partvonalra tette a bűnbandát!
Anna Mária
@Freewolf: Elkerülte a figyelmedet, hogy Nyugat-Európa liberális demokráciában él.
Nincs szükségünk magyar fasisztákra, elég volt abból, hogy a nyugati adófizetőkön élősködtök.
Azon gondolkodj inkább, mit fogsz enni, ha Európa többé nem támogat, kutyus. Nem lehet majd Darlingot meg Pedigree-t kapni! :)))
Freewolf
@Anna Mária: Nyugat Európa épp a végvonaglását éli, mert feladta vallását, múltját, kultúráját, mindet, ami európaivá tette. A neoliberális téveszme összekötve a pénzhatalommal kikezdett mindent benne és Magyarország nem akar vele együtt bukni! Ha eljön az idő lelépünk a süllyedő hajóról, addig meg csak fizessenek meg bennünket. Dőljön a lé az EU-ból, köszönjük!
Anna Mária
@Freewolf: Szeretnél te úgy végvonaglani, ahogy Nyugat-Európa! :)))
Tessék szépen nyugat-európai pénzek nélkül életben maradni, ha olyan büszke magyarok vagytok. Hamarosan lehet gyakorolni az önellátást, rághatjátok a magyar köszöböt! :)))
Na pá, jó mulatást, nincs rád több időm, te kis csahos kutya.
Freewolf
@Anna Mária: Szerencsétlen! :-))))))))) Képzelegj csak!
36
@Freewolf: Nagyon jó, amit írtál. Tovább gondoltam én ezt az egészet, amit a tarka neolib. csapat akar Magyarországon is. Tegyük fel, hogy minden korlát nélkül betelepülne az országba, x ezer vagy akár százezer számú, iszlám vallású ember. Ez eddig o.k. de! Ők nem mondanak le a vallásukról és ezzel együtt, a törvénykezésükről sem. És mint tudjuk, az iszlámban e kettő, egy és ugyanaz. Gondoljunk már bele, hogy az iszlámban, a mai napig kőkemény, morális és formai elvárások vannak. Megkövezik, lefejezik, megszégyenítik, egy szemrebbenés nélkül a bűnöst. Náluk, a nőknek, gyerekeknek, halgass a neve. Na most. Hetente, szerepelnek a TV-ben magyar nők, akik pl. egyiptomi férfival kötöttek házasságot. Megszületett a gyerek, a férfinak nem tetszett valami, fogta a gyereket és egyszerüen elvitte magával. Kérdezték az egyiptomi hatóságokat. Mit lehet ilyenkor tenni? Semmit sem tesznek. Még csak, nem is keresik a férfit. Mert náluk, ehhez joga van a férfinak. Nem gondolnám, hogy ez az európai, "vallását, múltját, kultúráját" vesztett, a liberalizmusba elsűjedt, morális felfogással, valaha is összeegyeztethető lesz.
Freewolf
@36: Teljesen egyetértek! Aztán pedig bennünket köteleznek, hogy tartsuk tiszteletbe a szokásaikat, míg ők tesznek a mieinkre! A neoliberális banda fordítva van összerakva!
36
Ja. És a muszlimok, kicsinálják a homoszexuálisokat is. Egy Conchita Wurst, nem gondolnám, hogy sokáig életben maradna, az iszlámban. Pedig, a tarka-barka liberalizmus az EU-ban, most épp azon dolgozik gőzerővel, hogy mindenkinek egyenlő joga van ebben a kérdésben. Puff! Még egy külömbség az iszlámmal.
Freewolf
@36: A neoliberalizmus olyan mint a rák. Elpusztítja a gazdatestet, de abba ő is belepusztul. Az utolsó liberálist vacsorára szolgálják fel a vadak!
36
@Freewolf: Igen. És tudod te is, ha valaki ma, az EU-ban gyakorolja a vallását, azt nagy számban kiröhögik. Sajnálatos és halálos az EU-ra nézve, hogy a vallás, el lett lehetetlenítve, sok tekintetben. Nem veszik komolyan. Na, az iszlámban, csak próbálja valaki Mohamedet, gúnyosan ábrázolni, vagy említeni. A belét kifordítják.
kata53
Orbán a legnagyobb katasztrófát Magyarországnak okozta!
Freewolf
@36: Azt hiszem valamelyik francia várost kötelezték, hogy II János Pál pápa szobrát bontsák le, mert kereszt ábrázolás van benne. A drága bevándorlók érzékenységét sérti!
Anna Mária
@36: Rettegj csak az iszlám vallásúaktól! Jönnek, és hamm-hamm, bekapnak! Megmondta a Semjén Zsóti meg a Széles Gabi! :)))
Freewolf
Rettegj csak a náciktól! Jönnek és hamm bekapnak, de ki is köpnek azonnal! :-)))))))))))))
36
@Anna Mária: Nem rettegek tőlük. Ők legalább tartják magukat a normáikhoz. Sőt. Tisztelem őket a ragaszkodásuk miatt a hagyományukhoz. Az apa szava pl, tiszteletben van tartva. Pénzt, nem adnak kölcsön kamatra. Piszkálja is a nyugat szemét mindez. Én csak és csupán, a külömbségeken gondolkodtam.
Anna Mária
@36: Akkor jó. Nincs is mit félni az iszlám vallásúaktól. Nagyon rendes fazonok vannak közöttük, éppen úgy, mint minden más vallás képviselői között.
Egyébként a dolog bonyolultabb az apa szavánál stb., érdemes olvasni az iszlámról, bár Magyarországon gyakorlatilag nincs is jelen és nem is lesz. De mindenesetre érdekes.
Tekla
Anna : Itt Te vagy aki uszít és fenyegetődzik.
Szeretném is ,hogy Európa meg szabaduljon tőlünk, a legjobb dolog ami történhet velünk. Ehetünk görbe uborkát, termelhetünk mákot,dohányt , ez a két gyógynövényünk sem lesz tiltva! Etethetjük moslékkal a disznót, és nem kell nagy cécó ,ha egyet meg szeretnénk enni. Nem kell a vegyszerezett gaz, a hormon zavaros disznó, a génkezelt kukorica! A trágyát nem kőolajból fogjuk gyártani , stb. Újra lesz munkája az embereknek, és nem kell ez az idióta megvezettet hülye tömeg ,aki nem érti, hogy napi 4802 bevándorló 176 ezer évente, aki hozza a fertőzését, a mindent szabad kultúráját ölni ,rabolni ,erőszakoskodni ,. Kéri a saját imaházát, nyelvi oktatást, miegymást. Ha annyira szereted ezt a féláll... népet, nem volna egyszerűbb ,ha Te mennél ki hozzájuk és nem ők jönnének hozzád , meg a hozzád hasonlókhoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.