Újra aláírásgyűjtésbe kezdett egy osztrák szervezet Ausztria unióból való kilépéséért szerdán. Ahhoz, hogy a parlament foglalkozzon a témával, százezer támogatót kell szereznie a kezdeményezésnek.

Újra egy semleges és szabadságszerető Ausztriában kívánunk élni – mondta Inge Rauscher, a kezdeményezés szóvivője az osztrák közszolgálat rádióban (Ö1).

Rauscher szerint ez az unióban nem lehetséges, a romló gazdasági eredményeket is az EU-tagság számlájára írja. Ausztria az 1945 utáni időszak legmagasabb munkanélküliségi adataival küzd, ez az EU politikájának a következménye – mondta a kezdeményezés szóvivője, aki szerint az osztrákok sem akarják az uniót, amely ma már nem a polgároké, hanem a társadalmmi elité lett.

A ma már nyugdíjas Inge Rauscher több mint huszonhat éve környezetvédelmi és polgárjogi aktivista. Az 1988-ban általa alapított Haza és környezet kezdeményezés (Initiative Heimat und Umwelt) elnevezésű társaság független és pártok felett álló civil szervezetnek tartja magát.

Ausztria 1994-ben szavazott a csatlakozásról, abban az évben Rauscher csaknem 3400 aláírást gyűjtött az uniós tagság ellen. 2000-ben, Ausztria uniós csatlakozása után öt évvel aláírásgyűjtésbe kezdtek ugyanezen okokból. Akkor mintegy 194 ezer aláírást gyűjtöttek, ami azt jelentette, hogy a választásra jogosultak 3,32 százaléka támogatta a kezdeményezést. Az osztrák parlament 2001 nyarán egyöntetűen elutasította a javaslatot.

2011-ben formai okok miatt utasították el a szervezet ismételt kezdeményezését, 2014-ben viszont csaknem 9800 támogató aláírást gyűjtöttek ahhoz, hogy egyáltalán újra elindíthassák az aláírásgyűjtést a témában.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Ne írjátok ki előre Ausztriát az EU-ból, nézzétek a számokat! :-)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Anna Mária
@verum: Ausztria számára egyáltalán nem lenne tragikus, ha kilépne az EU-ból. Nagyon okosan gazdálkodik a saját erőforrásaival és jól politizál.
verum
@Anna Mária: - fogalmazzunk precízebben - tisztességesen gazdálkodnak... :-/
Anna Mária
@verum: Az okos jelző magában foglalja a tisztességest is. Hülyék lennének csalni-lopni-hazudni! :)
Jozefina
Ott is akad elég sok pihent agyú!!! A gondolkodás nehezükre esik, inkább a szájuk jár!!Önállóan mire lennének képesek??? Ma már semmire!!!
Ticsi
@Anna Mária: a "nagy" osztrákok nem csinálnák meg azokat a munkákat, amiben a magyarok többségét alkalmazzák. Nyugodj bele megkapják a kint élők a letelepedési, munkavállalási engedélyeket.
Anna Mária
@Ticsi: Az osztrákok mindenféle nehéz, piszkos munkát elvégeznek, nem derogál nekik. És nem tartják magukat "nagynak". Neked lehet inkább kisebbségi érzésed.
Meglátjuk, hogy kilépés esetén ki fog munkavállalási engedélyt kapni. Mindenki biztosan nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.