"Egyesek saját magukat kerítik el, nem Szerbiát" – így reagált kedden Aleksandar Vucic szerb kormányfő arra, hogy hétfőn elkezdődött az ideiglenes műszaki határzár építése a magyar-szerb határon.

A politikus a szerbiai közszolgálatai televízió beszámolója szerint kiemelte, hogy országa illően viselkedik ebben a helyzetben, és nem szeretne rontani a szerb-magyar kapcsolatokon.

"Mindenki csak a saját lépései miatt szégyenkezhet, másokéi miatt nem" – jelentette ki a szerb miniszterelnök.

Leszögezte: Szerbia nyitott ország, szinte nincsenek is határai. "Szerbia biztonságos ország Németország és más európai államok szerint is" – fogalmazott Aleksandar Vucic, majd hozzáfűzte, hogy a bevándorlókkal a nyugat-balkáni országban a lehető legjobban bánnak.

A Vecernje Novosti vasárnapi információi szerint az idén mintegy 45 ezren fejezték ki szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, a hivatalos kérelmet azonban csupán 388-an adták át. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a számok tükrében úgy fogalmazott: ez is azt bizonyítja, hogy Szerbia csak tranzitországnak számít.

Amikor a migránsokat a szerb rendőrség igazoltatja, kiállít számukra egy igazolást, amellyel 72 órán át szabadon mozoghatnak az országban, ezt az időt pedig a legtöbben arra használják, hogy eljussanak a szerb-magyar határra, illetve hogy átjussanak azon.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.