Nemcsak élelemre, ivóvízre és menedékre van szükségük a menekülteknek, hanem az okostelefonjaikra is – állapította meg a New York Times című amerikai napilap riportja.

Minden alkalommal, amikor új országba érek, veszek egy SIM-kártyát, aktiválom az internetet és letöltöm a térképet

- mondta Oszama al-Dzsaszem, egy 32 éves szíriai zenetanár a riporternek.

Soha nem tudtam volna eljutni idáig az okostelefonom nélkül. Már attól is feszült leszek, ha elkezd merülni az akkumulátor

- tette hozzá a férfi, hiszen a telefonja elengedhetetlenné vált számára az előtte álló út megtervezéséhez.

A térképszoftverek, a GPS, a közösségi oldalak és az ingyenes telefonálást lehetővé tévő alkalmazások rendkívül hasznosak az érintettek számára. A széles körben elérhetővé váló internet-hozzáférés rendkívüli módon megnövelte a könnyen járhatónak bizonyult útvonalak forgalmát.

A menekültek sok dologról beszámolnak a közösségi oldalakon, megosztják tapasztalataikat az útjukról, a határőrök mozgásáról, a helyi árakról, közzéteszik állomásaik pontos koordinátáit, s eközben kapcsolatban állnak családjukkal és barátaikkal.

Ám nem csak a migránsok, az embercsempészek is kihasználják a modern technikát: vannak, akik Facebookon reklámozzák szolgáltatásaikat.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Omarion Nebula
A legtöbbnek élelmiszerre meg vízre sincs szüksége.
Pénzváltós ismerősömnél 1000-2000 dollárokat váltanak forintra meg euróra...

A többségük nem menekült!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Omarion Nebula
A legtöbbnek élelmiszerre meg vízre sincs szüksége.
Pénzváltós ismerősömnél 1000-2000 dollárokat váltanak forintra meg euróra...

A többségük nem menekült!
dömdödöm
@Omarion Nebula: Akkor kik ők és ki dumálta rá őket hogy el kell indulni a nagy semmibe ,
mert nem biztos hogy mindenkinek lesz munka és megélhetés .
Másik
Mondjuk a telefon volt az, amit soha nem írtam a luxuscikkeik sorába.
Ma már valóban alapfelszerelés egy hosszabb úton, pont a cikkben felsoroltak miatt.

Itt nálunk is nem egy eltévedt túrázót mentettek ki a "vadonból", miután telefonon segítséget tudott kérni.
Szinte minden utamra jut valaki, aki az erdő közepén megkérdi "melyik út megyen itt Budára?" Se térkép, se semmi, csak úgy nekivág. Igazi felfedezők. :)
Jaj! A legédesebb az a találkozásom volt, amikor az erdei úton térképpel a kezében kért segítséget egy pár. 180°-kal elfordítva tartotta a térképet, és elég nehéz volt rávenni, hogy helyesen tartsa. :)
F_Viktor
@Omarion Nebula: Írod:
"A legtöbbnek élelmiszerre meg vízre sincs szüksége."

Ezért vesznek ásványvizet, élelmiszert (jogos lehetne a kérdésed a magyar kormány felé, hogy hová költik azokat az EU-s pénzeket amiket adófizetők adnak arra, hogy emberséges körülményeket biztosítson Magyarország a menekültek számára!):

"Kimerültség és kiszáradás szinte minden Szegedről érkező, átlagos napi 50-110 menedékkérőnél tapasztalható, mondja Garzó. Volt nap, hogy 8 liter infúzió fogyott el az előbbi kezelésére. És akkor nem beszéltünk a többi egészségügyi problémáról: már három szívinfarktus-gyanús beteggel volt a pécsieknek dolguk, találkoztak már a drótkerítés okozta sebekkel is, és egy hétéves kisfiúval, akinek mindkét lábán és jobb kezén is taposóakna okozott borzalmas sérüléseket – a sebek alig vagy elégtelenül voltak ellátva."
Freewolf
Meg azért is kell, hogy haza tudjon telefonálni az anyukájának a kibombázott, árva üldözött!
Omarion Nebula
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
F_Viktor
@Omarion Nebula: Tegnapi üzenet Európából (szomszédaimtól), ami eredetileg @vizinyuszi:-nak (itt vízi-szörny nevet akasztották rá!) szólt a tegnapi 72 halott okán, de nyugodtan vedd magadra:

A dánok bíznak benne, hogy nemzetközi bíróság előtt fogtok felelni tömeggyilkosságaitokért!
dodo571031
És ha vesz is kártyát a telóba hogyan aktiválja mert nekem az összes személyes adatomat meg kellett adni amikor legutóbb vásároltam,tehát elég hijetetlennek tűnik,hogy egy idegen magyar kártyát vegyen és aktiváljon mondjuk arab nyelven meh főképp!!
wolfi
@dodo571031: Görögországban és Magyarországon az EU szabályok miatt nem tud kártyát venni. Illetve Magyarországon úgy tud, hogy a befogadóállomás címét adja meg, mert a regisztrációs papírjaival már vásárolhat feltöltőkártyás SIM kártyát.
Strong
Nem értem, miért kell a gps-hez sim?

...szerintem pedig egymás értesítésére, tájékoztatására kell...ehhez jól jön az ingyen wifi, ami mindenhol van szinte...

több rendőr is állítja: full összehangolt a teljes "csapatmozgás".
Időzítve, csorgatva van a tömeg Európa felé. A hatóságok 100%-át lefoglalja az ügyintézés...

...és osztom többek véleményét: honfoglalás zajlik...:-(
Bercifiu
@Strong: Töketlenkedés, a maximumon. Tiltott határátlépés, azonnali kitoloncolás, ha még egyszer megpróbálja, kényszermunka tábor.
Igazi Trebics
Csak annyit tennék hozzá az egészhez, mielőtt teljesen szétsajnáljuk az agyunkat, hogy az illegális határátlépők kb 70-80 százaléka nem háborús övezetből érkezik, hanem Európából!! Azaz koszovóiak, albánok, crnagoracok, macedónok és szerbek, akik meglovagolják a migrációs hisztériát! Akiket minden ország vakarózás nélkül, de szép csendben paterol vissza a fatornyos hazájukba!
A schengeni határról pedig annyit érdemes tudni, hogy a schengeni övezetbe csak az erre a célra kijelölt határátkelő helyeken, azok nyitvatartási idejében, érvényes személyi és utazási okmányokkal lehet belépni!!!
Aki nem a kijelölt határátkelőt használja, hanem bármi mást, az nemes egyszerűséggel határsértő! Nem menekült, nem bevándorló, nem migráns, hanem határsértő. A határsértőket pedig a megfelelő jogszabályok szerint kell kezelni!
Ennyi!
Toby
@Omarion Nebula: Min csodálkozol ? Otthon eladtak mindent, amit lehetett, ebből van az "1000-2000 dollárok" !
"A többség nem menenekült " - hanem mi ?
1magyar
@Toby: 8 éves kislány bújik át a kerítés alatt melírozott hajjal? Melírozás egy alkalommal 5 ezer ft.
Pakisztánból miért menekült?
Toby
@1magyar: Tudjuk, hogy hol melíroztatott a kislány ?
Tudjuk, hogy miért menekül ?
Azt viszont tudjuk, hogy otthon eladnak mindent !
Tudjuk, hogy Pakisztán sem a demokrácia fellegvára !
Omarion Nebula
@F_Viktor: ???
mi közöm van nekem ehhez??
Én raktam be őket a kocsiba? én hagytam ott őket meghalni?
ha nem tudod mit beszélsz inkább ne beszélj!

Egyébként, ha ennyire odavagy értük, miért nem mész velük egy fedél alá élni?
Omarion Nebula
@Toby: Amíg ideért mennyi pénzt költött és még mennyit fog? Ez nem 1000-2000 dollár,
A lebombázott házaknak ilyen jó ára van szíriában??? :DDD
a legtöbb ilyen országban régóta háborús helyzet van. Miért most jönnek?
Igen is, kevés az igazi menekült közöttük.
wagabund
jééé...kezd derengeni a hatóságoknak, hogy azok, akik regisztráció nélkül surrannak be, vagy át, nem biztos, hogy becsületes úton járnak..lehet, hogy ők lesznek az alvósejtek?
...sokuknak nincs (itteni)papírjuk, ujjlenyomatuk, fényképük, csak pénzük...de az számolatlan...

hogyisvanez?
Fradigege
A Duna tele van használt telefonokkal. Ha van valami buli, vesznek egy seftes mobilos boltban feltöltős telefont, ami használt hulladék. Azon lebulizzák az akciót, majd bevágják-mondjuk- a Dunába. Így ez a nyom elhal. Minden törvénytelen, sunyi ezt csinálja. Szerintem a csempészek is élnek ezzel a lehetőséggel. Valami hulladékot vesznek egy seftes mobil üzletben, feltöltik. Telefonálgatnak. Majdha, vége a bulinak, megszabadulnak a készüléktől.
kkalman
@1magyar: @Toby: Pakisztán Indiával áll háborúban a kasmíri területért. Ugyan, napjainkban fegyverszünet van, de a béke még várat magára. 1947 óta nem sikerült megegyezni, hogy a kasmíri terület Indiához, vagy Pakisztánhoz tartozzon. Hogy a kép árnyaltabb legyen, nemcsak területi vitája van a két országnak, de vallási ellentétek is fűszerezik a kapcsolatukat.
1magyar
@F_Viktor: Nekünk magyaroknak meg a szívinfarktus a rohanás,stressz a munka vagy munkanélküliség miatt van, hogy eltartsuk a milliárdosainkat meg az idegenországból idejövő gazdagodni, egyetemre járni akarókat miközben a mi gyerekeinknek is dolgozni kell az egyetemhez.
Toby
@Omarion Nebula: Nézzük sorban:

"Amíg ideért mennyi pénzt költött és még mennyit fog?" Sokat ! Nagyon sokat, mert más lehetősége nincs, mint megtalálni a végállomást !

Az "1000-2000 dollárokat" te írtad ! Én reagáltam rá.

Senki nem írta, hogy lebombázott házakat adnának el, hanem egyéb értékeket, amelyek még eladhatók !

Miért most jönnek ? Amennyiben korábban jöttek volna, másként kezelnéd a kérdést ? A 300,000 magyar miért '56-ban ment ki, miért nem korábban ?

"Igen is, kevés az igazi menekült közöttük. " Érkezhet a hiteles kimutatás, mert eddig minden megszólaltatott továbbállt volna, az is aki a brit sajtónak nyilatkozott és azok is, akik megfulladtak a hűtőkocsiban !
csa-csa
igen rossz irányt mutatott az a GPS! nem itt kellett volna "landolniuk"!
jolibaba
@Fradigege: Jó ötletet adtál azoknak, akik ezt a módszert eddig nem ismerték, és nemcsak a migránsoknak, hanem a hazai bűnözőknek is.
Lepényleső
Ezek szerint a technika már le is gyűrte európát,közvetett módon. Honnan is származik ez a
fejlesztés?
Fradigege
@jolibaba: Egyik havernak volt mobilos boltja. A legjobb vevői voltak az ilyen sittesek és a rendőrök. Elég köztudott dolog ez.
Omarion Nebula
@Toby: milyen egyéb érték? a menekült táborokból? honnan, mi? ha lebombázták a házukat holtartották azokataz értékeket ami most több ezer dollárt ér??

Az hogy tovább állnának inne egy dolog a lényeg, hogy európában ha túlnyomó többségbe kerülnek akkor a demokráciának, kerszténységnek a megmaradtzsidóságnak megpecsételődik a sorsa...
Ne csak Magyarországban gondolkodj! Ha elözönlik nyugat eut, azt itt is megfogjuk érezni és nem lesz kellemes érzés.
Lehet mi még nem fogjuk tapasztalni de a gyerekeink biztos!
Allah Sanckbar!
Omarion Nebula
@F_Viktor:
Ugyan Viktor! A hajléktalanok mellett is ilyen hevesen kampányolsz??
Miért nem látták el a szerbek pl.?
Miért nem mentek egy gazdag arab országba? (Kuvait, Szaud Arábia, Jordánia)

Euba meg beengednek minden jött mentet (most is azt mondom a legtöbbjük nem igazi menekül)
elterjesztik az idióta iszlám vallást.
20-30 év múlva megnézhetik magukat azok az országok akik most befogadják őket...
Omarion Nebula
@Toby: miért most???
56 egyszeri esemény volt ha nem tudnád!
De ezeknél évtizedek óta háború van. Jöhetett volna 30 évvel ez előtt is..

A kérdést csak abban az esetben kezelném máskép ha nem az iszlám ilyen mértékű térhódításával járna...
akár tetszik neked akár nem ennek a tömeges muszlim bevándorlásnak 20-30 év múlva súlyos következményei lesznek...
Toby
@Omarion Nebula: ma, 13:42 - honnan veszed, hogy minden menekültnek porig bombázták a házát ?
- alaposan ismerni kellene a szíriai belpolitikai helyzetet, hogy megtudjuk, miért most indult el a legújabbkori népvándorlás !

- gondolod, hogy a nyugatiak tűrnék egy II. arab világ létrejöttét Európában ?
- eszemfuttatásod kísértetiesen haoslít a debil jobbikos fosásra, mely szerint " a zsidók felvásárolják Magyarországot" ! Eddig valahogy nem igazolódott !

ma, 13:53: - Szíriában nem volt évtizedekig háború, hisz a rezsim brutál elnyomást alkalmazott szovjet KGB-s módszerekkel. Elbukott a líbiai rezsim, elbukott Szaddam, fejetlenség uralkodik a Közel-Keleten, a nyugati típusú demokrácia nehezen akar gyökeret verni, hisz ezekben az országokban törtélemük folyamán soha nem volt demokrácia !
Azt egyetlen egy nyugati ország sem fogja hagyni, hogy a katolikus/református templomok helyett mecseteket hőúzzanak fel, még akkor is igaz ez, ha néhány országban engedték néhány mecset felhúzását !
Nyugaton sem ostobák és idióták, csak nehézkesen működik a kapcsolódó bürokrácia, ők sem álltak még ilyen helyzet előtt.
Nem tartok attól, hogy a magyar csajsziknak csadorban kellene járni az utcán !
Omarion Nebula
@Toby: Hát ezt is megéltem, jobbikosnak titullálják a beszédem. :DDDD
Toby teigazi braindead vagy. :))

Miért nem vándorolnak a muszlim haverjaikhoz?
Ott a csomó gazdag arab ország ahol nincs háború! (persze ezt is megmagyarázod majd)

Tehát az agymenésed szerint, ha nekem nem bombázzák le az otthonom van pénzem Iphonnal rendelkezem (legtöbjük rendesen el van lát zsozsóvakl) attól még menekült vagyok, mert az országom valamilyik részében esetleg harcok folynak?

Látszik mit műveltek a 2-3 generációs muszlimok Franciaországban. Nem akarnak beilleszkedni inkább a saját törvényeiket/kúltúrájukat akarják ráerőltetni a befogadókra
( lásd a lenti linken)
"Nem tartok attól, hogy a magyar csajsziknak csadorban kellene járni az utcán !"
Most még nem is kell. De ha ezek bejönnek csőstül 20-30 év múlva simán aggódhatsz,
ha még élni fogsz.
Mert ha esetleg kersztény vagy zsidó lennél az is lehet a fejeddel fognak focizni majd.

www.youtube.com/watch?v=ILleKU50SAk
ha esetleg a szinkron helyeségében kételkednél, megtalálod az erdeti hanggal is.
Toby
@Omarion Nebula: Foss nyugdtan, ha jól esik, a gatyát ne felejtsd el előtte lehúzni !
F_Viktor
@Omarion Nebula: Írod:
"... ha nekem nem bombázzák le az otthonom van pénzem Iphonnal rendelkezem (legtöbjük rendesen el van lát zsozsóvakl) attól még menekült vagyok, mert az országom valamilyik részében esetleg harcok folynak?"

Akik ott Szíriában szegények, akiknek lebombázták a házukat, s nem maradt semmi vagyona, azok biz'a otthon vannak, esélyük nincs elmenekülni az Iszlám Állam terroristái markából!
Ezek a menekültek gazdagnak számítottak otthon, azért látni náluk mobilt, házaikat még a nemzet parasztgyereke is megirigyelné, ismerik és rendszeresen használják az internetet, gyerekek otthon amerikai meséket néztek a tévében, stb.

Tehát nehezen nevezhetők gazdasági menekültnek, ők a terroristák elől menekülnek, vagyis vonatkoznak rájuk a genfi, menekültek jogállásáról szóló 1951-es és 1967-es genfi egyezmény, amelyre épül az EU Chartajának (EU alapszerződés!) 18. és 19. cikke!

A Balkán háború alatt is féltetetted az országot és Európát attól a rengeteg vajdasági, Szerb, Horvát fiataltól akik elmenekültek a katonai sorozástól?
F_Viktor
@Omarion Nebula: Na, ez lemaradt:
Írod:
"Miért nem vándorolnak a muszlim haverjaikhoz?
Ott a csomó gazdag arab ország ahol nincs háború! (persze ezt is megmagyarázod majd)"

@Toby: jól írja, jártatod a szádat, minden ismeret nélkül ("alaposan ismerni kellene a szíriai belpolitikai helyzetet")!
Az elmúlt 3 évben 4 millióan (!!!) menekültek el Szíriából! Ennek 5 százaléka sem köpte szembe Orbánt és birka magyarjait!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.