Franciaország "a schengeni szabályok szigorú tiszteletben tartására szólítja fel az Európai Unió minden egyes országát" – közölte vasárnap este a francia belügyminiszter, miután megbeszélést folytatott német kollegájával, Thomas de Maiziere-rel.

"Ezek a szabályok előírják a migránsok regisztrálását a belépési országokban az Európai Unió határainál", és "ennek be nem tartása miatt döntött úgy Németország, hogy átmenetileg visszaállítja a határok ellenőrzését, anélkül, hogy azokat lezárná" – írta közleményében Bernard Cazeneuve belügyminiszter.

A francia és német tárcavezető egyeztetése a közlemény szerint "lehetőséget teremetett a francia-német álláspont megerősítésére" az uniós belügyminiszterek hétfői találkozója előtt. Ehhez közös közleményt készített elő a két miniszter uniós kollegáiknak, emlékeztetve őket az általuk képviselendő elvekre.

A migránsválságról egyeztetett az este folyamán telefonon Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár is, akik "a helyzetről közös álláspontot" alakítottak ki – tudatta a francia elnöki hivatal.

A német belügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy az európai menekültválság miatt Németország ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést.

Az intézkedés "súlypontja" a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek "áradatának korlátozása", és az, hogy ismét rendezett keretek között történő folyamat legyen a belépés az országba.

Erre "biztonsági okokból is sürgősen szükség van", és "kifejezetten ezt írja elő a schengeni határkódex" – mondta a német belügyminiszter, utalva a Schengeni határellenőrzési kódex 23. cikkére, amely szerint a tagállamok a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető komoly veszély esetén legfeljebb 30 napos időtartamra – illetve a komoly veszély várható időtartamára, ha az meghaladja a 30 napos időszakot – visszaállíthatják az ellenőrzést a belső határaikon.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nena
Te is barom... most nácizzd le orbánt.
a.a
Ha a görögök, olaszok, spanyolok alkalmaznák a schengeni egyezményt, nem lenne ekkora káosz. Talán ezeknek az országoknak a figyelmét kellene felhívni a kötelezettségeikre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.