Ha a világ országai az év végi párizsi klímacsúcson nem lesznek eredményesek a klímaváltozás elleni fellépésben, akkor nem lesz teljesíthető egy sem az ENSZ pénteken elfogadott fenntartható fejlesztési céljai közül, s ez végeredményben megnöveli a háború és migráció felerősödésének veszélyét – figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök pénteken a világszervezet fenntartható fejlődési csúcstalálkozóján, New Yorkban.

A magyar államfő reményét fejezte ki, hogy a tagállamok képviselőinek Ferenc pápa felszólalása, és a 15 évre szóló új fejlesztési program elfogadása után tanúsított lelkesedése nemcsak a pillanatnak szólt, és mindenki át fogja gondolni a Párizsban képviselendő álláspontját.

Áder János emlékeztetett rá, hogy a Római Klub több mint 40 évvel ezelőtt fogadta el jelentését, amely rávilágított arra, hogy az addig korlátlannak tartott fejlődés nem fenntartható. Felhívta a figyelmet arra, hogy a világ országainak nemhogy 40 éve nincs, de hamarosan 40 napja sem marad a megegyezésre.

Áder: a klímaváltozás hozza az igazi migráns-válságot

"Sokan és sokszor idézték azt a kelet-afrikai közmondást, hogy a Földet nem őseinktől örököltük azért, hogy azt tegyük vele, amit akarunk, hanem a gyermekeinktől kaptuk kölcsön. Csakhogy az eddigi párizsi klímafelajánlásainkat nézve, ha nem térünk észre, gyermekeink örökségét feléljük, megsemmisítjük, elherdáljuk" – fogalmazott az elnök.

"Hiába fogadtunk el ma délelőtt látványos fenntartható fejlődési célokat más területeken, ha a klímacél nem teljesül, a többi fejlődési cél elérése is reménytelen. Ha Párizsban nem leszünk eredményesek, és még több széndioxidot bocsátunk ki a légkörbe, és még tovább fűtjük a bolygót és még inkább fokozzuk az elmúlt évek káros hatásait, akkor a fenntartható mezőgazdaság és élelmiszer-termelés, a fenntartható vízgazdálkodás csupán vágyálom marad" – mondta.

Rámutatott, hogy a megművelhető területtel együtt csökken a megtermelhető élelmiszer mennyisége, ha pedig tovább gyorsul a víz körforgása, a hidrológiai ciklus, akkor egyre gyakoribb és egyre súlyosabb természeti katasztrófákkal kell számolni. Ha tovább folytatódik a tengerek, óceánok savasodása, akkor egymilliárd ember elsődleges élelmiszerforrása kerül veszélybe.

"Mi következik mindebből? A szegénység nem csökken, hanem nőni fog. A társadalmi egyenlőtlenség nem csökken, hanem nőni fog, és ebből adódóan nőni fog természetesen a társadalmi feszültség is, ami ellehetetleníti a jó kormányzást, a biztonságot és a békét" – jelentette ki.

"A végén háború és a mostaninál lányegesen nagyobb mértékű migráció következik" – hangsúlyozta Áder János.

A magyar elnök köszönetet mondott mindazoknak, akik több mint 40 év után lehetővé tették, hogy a világszervezet tagállamai megállapodhassanak a fenntartható fejlődési célokról. Emlékeztetett rá ugyanakkor, hogy ez alatt a négy évtized alatt a világ népessége és az üvegházhatású gázok kibocsátása egyaránt megduplázódott, felére csökkent viszont az egy főre eső édesvíz mennyisége. Ezen időszak alatt a mezőgazdasági földterületek nagysága évente egy Belgium nagyságú területtel csökkent.

Az államfő az ENSZ-ben elmondott beszédét követően eszmecserét folytatott Jerry Brownnal, a rendkívüli aszály sújtotta Kalifornia állam kormányzójával.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
@Csizmás Kond: Bizony, a tetves gazdagok a tőkefelhalmozásuk érdekében minden gazemberségre képesek a bolygó kirablása, ennek következtében az emberek kirablása érdekében.
Gátlástalanul teszik tönkre a bolygót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
köhögő bolha
„Európa az egyik szemével sajnáltatja a menekülteket, a másikkal meg azt mondja, hogy ezeknek fegyver volt a kezében. Nem beszél a terrorizmusról, amely elől menekülnek az emberek. Eközben a terroristákat támogatja a kezdetektől fogva. Amíg nem fejezi be ezt a hazug propagandát, addig egyre több menekülttel kell szembenéznie.” (Assad – Szíria)
Csizmás Kond
@Horizont: persze hogy tesznek, hiszen a nagyszennyezők gyártják a kisszennyezőknek is a portékát.
Vizual
Klimaválság ? Ez is meghülyül már ? A háború a nyomor az ami most elsősorban elindítja az embereket. Klímaváltozás. Sziriában. Ekkora marhaságot. ENSZ főtitkár ? Minden lehetséges, de szerintem ugy ahogy van fideszes és azt ma nagyon utálják a világban.
eugen4402
@simmering73: Nagyra értékelem a tegnap 16:56-os hsz.-odat, talán válaszolnék a kérdésedre, hogy "mi kell még?" Szerintem sok gumióvszer, hogy legyen mit az álló PÖCS-ökre húzni, és tovább már ne szaporodjon az emberiség. Mert ha így folytatjuk, akkor Grönland is homoksivataggá válik...
Lepényleső
...meg az oly bölcs vezérek mint ti,ugyanis ily rapid válságot klímaváltozás nem hoz.
Pl:. a szökőár,a földrengés,a tűzhányók igen. Azok relatív gyors lefolyású katasztrófák,a
klímaváltozás meg végképp nem az.
Szeparepa-
Szerencsétlen agyhalott, már teljesen belezombult ebbe a klímaváltozásba...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.