Az egészségügyben, szolgáltatási szektorban, valamint az informatikában dolgozók többsége bármikor külföldre költözne, ha felajánlanának neki egy állást – derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu kutatásából.

Magyarországon a nem reprezentatív felmérés keretében 5000 embert kérdeztek meg. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredmények szerint a megkérdezett egészségügyi dolgozók 80 százaléka dolgozna szívesen külföldön, 63 százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból.

A legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék). 

A többség menekülne innen, ha kapna munkát

Az informatikusok közül kevesebben, 63 százaléknyian mennének külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), a legnépszerűbb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de 42 százalék Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét. A szektor munkavállalóinak majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll – írja a Profession.hu.

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre, ezen belül ugyanilyen arányban Németországba. A szektorban dolgozók körében az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Menyire is is " DÜBÖRÖG A MAGYAR GAZDASÁG " ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szókrakész
@karma1: I would like to talk or write about it in private.
It's not the right place for such things.
Desischado
@teuton: De igazad van! Sajnos, nálunk ez a jellemző, de meddig még?!
én is mennék, mint a villám, ha lehetne!
kukac50
A mi rokonságunkból 7 fiatal dolgozik külföldön már 2 baba is született, de nem akarnak Magyarországra végleg vissza jönni, két lakást már el is adtak,mert végleg kint maradnak.
Ott amit szeretnének,megkívánnak mindent megtudnak venni itthon meg még kenyérre számlákra valót sem tudták megkeresni.
Orbán 1 millió munkahelye közmunka!
teuton
@Szókrakész: Akkor költözz Ujzelandra! Es hagyd a magyarokat nyugodtan, ne uszits!
teuton
@Desischado: Lehet! Barkinek! Az egyik ismerösöm 3 iskolaskoru gyerekkel ment el... A paromat is MO-rol hoztam, 2 gyerekkel. Csak mellekesen dolgozik hetvegeken nehany orat 1 eve es megis jobban el, mint MO-on, pedig az atlagbernel 50%-kal többet keresett! A nyelvtanulasat itt az allam fizetette (több mint 2millo ft volt atszamolva!), meglett a felsöfokuja. Ha valaki akar, lep! Alapfoku byelvtudas nelkül persze nehez a munkavallalas. Mi a szakmad, milyen nyelvet beszelsz milyen fokon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.