Az egészségügyben, szolgáltatási szektorban, valamint az informatikában dolgozók többsége bármikor külföldre költözne, ha felajánlanának neki egy állást – derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu kutatásából.

Magyarországon a nem reprezentatív felmérés keretében 5000 embert kérdeztek meg. Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott eredmények szerint a megkérdezett egészségügyi dolgozók 80 százaléka dolgozna szívesen külföldön, 63 százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból.

A legnépszerűbb célország Németország (45 százalék), Ausztria és Svájc (36-36 százalék), valamint az Egyesült Királyság (27 százalék). 

A többség menekülne innen, ha kapna munkát

Az informatikusok közül kevesebben, 63 százaléknyian mennének külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62 százalék), a legnépszerűbb városnak Zürich (38 százalék) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de 42 százalék Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét. A szektor munkavállalóinak majdnem 70 százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll – írja a Profession.hu.

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre, ezen belül ugyanilyen arányban Németországba. A szektorban dolgozók körében az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55 százalék), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45 százalék). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vonotok
Menyire is is " DÜBÖRÖG A MAGYAR GAZDASÁG " ???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vonotok
Menyire is is " DÜBÖRÖG A MAGYAR GAZDASÁG " ???
justhpeter
@Szeparepa2: 1/ Ez nem vicc.
2/ FideSS szimpatizánsok nem jöjjenek, ők maradjanak itthon Viktoroviccsal.
Szókrakész
@Szeparepa2: Na attól a szeretettől rezegj, ahogy ők várnak!
justhpeter
@Szókrakész: Németh rezsibiztos és Kósa Lala
teuton
@Szeparepa2: A bunkok es narancsagyuak maradjanak csak szepen a valasztott vezerüknel! Akinek szakamaja vagy kamion/buszjogsija van es legalabb alapfokon (TELC A2) tud nemetül, jelentkezzen nalam! Öket azonnal el tudom helyezni, fökent apolokat es apolosegedeket!
teuton
@Szókrakész: Szeretetre vagysz, vagy jol megfizetett munkara ha becsületesen dolgozol erte? Elözö esetben maradj a mamanal otthon, utobbi esetben jöhetsz dolgozni ha van valami szakmad es alapfoku nemet nyelvtudasod! Ha nem felsz a munkatol, el tudlak helyezni 2800 ft-os oraberert...
Jankó123
"A többség menekülne innen, ha kapna munkát"

Tegnap, még azt olvastam, hogy a többség a fidesz-re szavazna!
És egy nap alatt mekkorát változott a világ!?
-Ni csak, ni csak! Miből lesz a bogárcsere?
:-)))
Szókrakész
@Jankó123: Mindkettő hír igaz, mivel multiverzumban élünk.
karma1
@teuton: Je, en is ugyanennyit kerestem a nemzeti minimumon itt Uj-Zelandon! Es tudom, hogy ennel csak jobb fizetesek vannak itt is, es Europa nyugati reszen is...
Errefele szakacsokat es ugyes "handy-man"-eket keresnek, de a szakacs az min. 4000 forintos oraberert jon.
Egy tanar (mindegy, hogy 5 evest tanit,) NAPI 500 (!!!) dollar bruttot kap, (ennek 80 %-a megy a bankszamlara... Egyetemi tanar 800 dollar napidijat is kaphat.

Az orvos napi keresetet nem irom le, mert ezert kitilthatnak a propirol uszitasert. Pedig teny a jovedelmuk...
Az itteni trollok maradjanak nyugodtan orban viktor emloibol taplalkozva itthon, mert kint nem vevok a nem melozo , demagog politikusokra...
Itt sajnos nekik is dolgozni kell...
Jankó123
@Szókrakész: Légyszíves a "multit" ne keverd bele, ha kérhetlek!
Mert idetévedhet olyan is aki rögtön elkezdi szidni a "gaz multiverzumot", aki azért van itt, hogy kitalicskázza a extraprofitot az országból.
:-)))
Jankó123
@karma1: Szia Kedves!
Azokat meg pláne!
:-)))
Szókrakész
@Jankó123: Bocs.
Akkor a párhuzamos a megfelelő?

Csak akkor sántít az univerzumból az uni, ha párhuzamosan több is van.
Nem én tehetek róla, ha hülyék az emberek, ez az agytornában is szabadon választott gyakorlat.
karma1
@Jankó123: Latom, Kedves, mi legalabb tudjuk, mirol beszelunk...:o))))
Szókrakész
@karma1: Mindenki tudja, hogy Európa a tengerentúlhoz képest alulfizetett, még a nyugati rész is.
Sőt az árak is olcsóbbak.
Csak az európait lehet ezzel a "biztonság, szoc ellátás" baromsággal megetetni.
Szókrakész
@teuton: Ich wissen dajcs.
Was ich machen?
Ich arbeit.
Jankó123
@Szókrakész: Persze, hogy megfelel. Külömben is csak viccnek szántam.:-)))

@karma1: Hanyas vagy? 1001-es? Akkor mi félszavakból is megértjük egymást!
:-)))
karma1
@Szókrakész: Ne kutyuld a fogalmakat. Itt most kizarolag a multikrol van szo, es mindenfele formajaban...Sokszinu, sokfele, tobbszoros, sokszoros a jelentese, es ezt a magyar nyelvbe a fide$$ ugy hozta be pejorativan, hogy "a gaz multik"... (Akik mellesleg NEM csak a TESCO, Cora, Auchan, Decathlon,hanem a Mercedes, Suzuki, Audi, Hankook es meg tobben kismillioan, akiktol a mai napig meg fut a magyar gazdasag!)

Vicces a parhuzam vonasod, viszont a paralell = parhuzamos az nem egyenlo az uni-val, mert az meg egyedit, egyszerit jelent, kulonlegesseget.
(Mitol hoztad ezt a ket fogalmat most ossze?)
Szókrakész
@Jankó123: Akkor miért írod ki a teljes szöveget?
karma1
@Jankó123: 1954-es...Bika,... De janyka... Kicsit tulerett, de meg az emberekben hivo...:o)))
Szókrakész
@karma1: Wazze!
Te aztán érted a xarturmixolást.
Most muszáj volt okoskodnod?
Csak magadat égeted be ezzel.
karma1
@Szókrakész: Ez valoban egy feltetelezes, de Amerika es a Nyugat kozott nincs azert akkora kulonbseg, mint gondolod, de a munkamoral, meg ugy altalaban a munkavallalas korulmenyei, a valoban mukodo szakszervezetek bizony egeszen mas munkakornyezetet teremtenek, ami minden magyarnak vonzo lehet, mert mi keptelenek vagyunk otthon megteremteni ugyanazokat a felteteleket. A problema, hogy ezeknek a munkafelteteleknek, szocialis halonak a biztositasahoz szukseges penzt lopjak el folyamatosan az adofizetok penzebol a kormanytagok, ezert nem erhetjuk el a kinti eletszinvonalat - mert az viszont szorosan a jo munkafeltetelekhez kapcsolodo dolog...
karma1
@Szókrakész: Konkretan mire gondoltal, akarsz rola beszelni?...:o)))
Jankó123
@Szókrakész: Hát ebaxtam, na!
:-)))

@karma1: Nem tudom, hogy ezt ismered-e?
Sok szeretettel küldöm Neked!
www.youtube.com/watch?v=SsD-DIT5djQ
:-)))
Szókrakész
@karma1: Légyszi.
Nekem ne mutasd be Amerikát és a nyugatot.
Tisztában vagyok a különbségekkel.
karma1
@Szókrakész: Azert talan rajtunk kivul is vannak meg ezen az oldalon hozzaszolok, nem gondolod? Mert en nemcsak Neked cimeztem a mondandomat... De tudod, ecceruen ki lehet hagyni a hsz-emet, tudod, amikor meglatod a 4 biris avatart, meg a nickname-emet lehet ugorni...:o))) Oszt nem megy fol a vernyomasod,..
Szókrakész
@karma1: Ha nekem írsz, akkor azt nem vehetem "világraszóló, közhírré tétetik" hsz-nek.
Akkor in the future ne nekem címezd!
teuton
@Szókrakész: Am falschen Platz, im falschen Land. Falsche Arbeit, für falsches Geld!
karma1
A 3 utolso hsz-edben meg veletlenul sem volt a cikkel kapcsolatos eszrevetel, csak kioktatas... Na, arra meg nincs szuksegem, szoval a targyra: ami arrol szol, hogy ha az emberek ma Magyarorszagon megtehetnek, ugy huznanak el kulfoldre, mint a huzat. Errol volt szo, es nem tobbrol.
karma1
@Szókrakész: 22.48-ra irtam a megjegyzesemet Amerika es a Nyugat fizetesi es munkamoraljarol... Szoval valaszoltam neked, nem kinyilatkoztam...
karma1
@Szókrakész: Valassz masik forditoprogramot, ez keves! ...:o))) Would you like to come to work to New Zealand? What are you doing at home? What's your job?
karma1
@Szókrakész: Can you cook? As a chef? Busy place, 47 rooms, conferences, functions, good restaurant. My daughter would be your boss. She's good, but very strictly. $ 20-25.00/hrs, 40 hrs minimum/ week... Or you can come to work for me, as a good handy man. Can you drilling, sawing, plumbing?
Szókrakész
I don't think in any way you could influence my immigration process.
New Zealand has strict rules.
Szókrakész
@karma1: I would like to talk or write about it in private.
It's not the right place for such things.
Desischado
@teuton: De igazad van! Sajnos, nálunk ez a jellemző, de meddig még?!
én is mennék, mint a villám, ha lehetne!
kukac50
A mi rokonságunkból 7 fiatal dolgozik külföldön már 2 baba is született, de nem akarnak Magyarországra végleg vissza jönni, két lakást már el is adtak,mert végleg kint maradnak.
Ott amit szeretnének,megkívánnak mindent megtudnak venni itthon meg még kenyérre számlákra valót sem tudták megkeresni.
Orbán 1 millió munkahelye közmunka!
teuton
@Szókrakész: Akkor költözz Ujzelandra! Es hagyd a magyarokat nyugodtan, ne uszits!
teuton
@Desischado: Lehet! Barkinek! Az egyik ismerösöm 3 iskolaskoru gyerekkel ment el... A paromat is MO-rol hoztam, 2 gyerekkel. Csak mellekesen dolgozik hetvegeken nehany orat 1 eve es megis jobban el, mint MO-on, pedig az atlagbernel 50%-kal többet keresett! A nyelvtanulasat itt az allam fizetette (több mint 2millo ft volt atszamolva!), meglett a felsöfokuja. Ha valaki akar, lep! Alapfoku byelvtudas nelkül persze nehez a munkavallalas. Mi a szakmad, milyen nyelvet beszelsz milyen fokon?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.