Németországban a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) belügyi szakpolitikusai szerint terrorveszély esetén a hadsereget (Bundeswehr) is mozgósítani kell.

Az uniópártok tartományi belügyminisztereinek pénteken véget ért tanácskozásán elfogadott állásfoglalás szerint mielőbb törvényt kell alkotni arról, hogy belföldön is be lehet vetni a Bundeswehr erőit terrorveszély elhárítására.

A jobboldali pártszövetség hét tartományban adja a belügyi tárca vezetőjét, akik kétnapos értekezletük után kiadott nyilatkozatukban úgy vélték, hogy az alkotmánybíróság egy 2012-es döntése kellő jogi alapot biztosít a katonaság belföldi bevetéséhez terrortámadás megelőzése céljából, ezért a törvényhozásnak már csak ki kell dolgoznia a szabályokat, és közös gyakorlatok révén össze kell hangolni a rendőrség és a Bundeswehr működését.

Németországban a második világháború tapasztalata miatt erősen korlátozott a hadsereg belföldi tevékenysége, katonák csak valamely állami intézmény felkérésére, annak felügyelete alatt, fegyver nélkül teljesíthetnek szolgálatot, és saját hatáskörben nem intézkedhetnek. Ez azt jelenti, hogy például a menedékkérők regisztrációjában közreműködő katonák nem léphetnek fel egy menedékkérővel szemben, ha az nem akarja alávetni magát a regisztrációnak, hanem értesíteniük kell a rendőrséget vagy az adott létesítményben dolgozó biztonságiakat.

A Bundeswehr jogosítványának kiterjesztéséről szóló vitát a CDU egyik legtekintélyesebb vezetője, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, korábbi belügyminiszter nyitotta meg még tavaly. A diskurzus a szilveszterkor nők ellen Kölnben és több más nagyvárosban minden jel szerint túlnyomórészt arab, észak-afrikai férfiak által elkövetett szexuális zaklatások és rablások nyomán élénkült meg.

Wolfgang Schäuble a minap ismét sürgette, hogy vegyék a nagypolitika napirendjére az ügyet. A szilveszteri események után az emberek elvárják, hogy az erőszak monopóliumával rendelkező állam gondoskodjon biztonságukról – mondta a miniszter a Südduetsche Zeitung című lapban az előző héten szombaton megjelent interjúban.

El kell gondolkodni azon, hogy miért nem lehet Németországban mozgósítani lehet a fegyveres erőket a rendőrség támogatására, miközben szinte valamennyi európai országban van erre lehetőség – tette hozzá a miniszter, hangsúlyozva, hogy meg kell teremteni a Bundeswehr belföldi bevetésének jogi alapját.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) még nem foglalt állást a kérdésben.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szókrakész
"Az uniópártok tartományi belügyminisztereinek pénteken véget ért tanácskozásán elfogadott állásfoglalás szerint mielőbb törvényt kell alkotni arról, hogy belföldön is be lehet vetni a Bundeswehr erőit terrorveszély elhárítására."

BUNDESWEHR!!!

Eddig hogy gondolták.
Kiállnak a határra és a határon ácsorogva védik meg az országot egy esetleges támadás során?
Eddig csak más országokat támadhattak, bombázhattak?
Otthon egy puskalövés se dördülhetett el?
nemjoezigy
Azért kíváncsi lennék, hogyan képzik ki a katonákat, milyen technikát kapnak, milyen lesz a stratégia.
Ez nem egyszerű tömegoszlatás lesz (ha lesz, márpedig lesz), hanem tömeg terelés visszafele.
Ezt hogyan oldják meg (európai módon) humánusan? Így nem lehet, mert a tömeg ezt nem teszi lehetővé!
Nem fogják elfogadni az irányítást, ahogy eddig sem fogadták el!
Nem szabadott volna hagyni idáig 'fejlődni' ezt a helyzetet, ott a kiindulási ponton (a nagy víz előtt) kell megállítani őket.
És ott információ, információ, információ, hogy nem fogadja őket Európa!
Szókrakész
Minden ország bevetheti.
Semmi új nincs ebben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.