Az ENSZ 193 tagú Közgyűlése egyhangúlag a portugál António Guterrest választotta meg a világszervezet főtitkárának.

A csütörtöki döntés előrelátható volt, Guterrest ugyanis a múlt héten az ENSZ 15 tagú Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag jelölte a mandátumának lejárta után távozó dél-koreai Ban Ki Mun főtitkár helyére.

Az ENSZ-ben tartott első sajtótájékoztatóján António Guterres hangsúlyozta azt is, hogy egyaránt "nagyon határozottan kell harcolni" a terrorista csoportok, a szélsőséges erőszak, valamint a populizmus és az idegengyűlölet megnyilvánulásai ellen.

A 67 esztendős volt portugál kormányfő – a portugál politika egyik legelismertebb alakja, aki az 1974-es szegfűs forradalom idején kezdett politizálni a baloldalon – jó ismerője a világszervezet munkájának és apparátusának is. 1995 és 2005 között ugyanis az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságát irányította, ráadásul egy különösen nehéz időszakban, amelyet elemzők és politikusok egyaránt a második világháború utáni évtizedek legnagyobb menekült- és humanitárius válságával jellemeznek. Ban Ki Mun távozó főtitkár csütörtökön Guterres megválasztása után az ENSZ-ben arról beszélt: ő maga is gyakran fordult tanácsért, eligazításért Guterreshez. "Politikai ösztönei azt súgják neki, ami az ENSZ célkitűzése is: munkálkodás a közös jó érdekében, az emberekért és a földgolyó iránt érzett felelősség" – fogalmazott Ban Ki Mun.

Guterres iránt nagyok a várakozások a világszervezetben. Ban Ki Munt ugyanis a világszervezet egyes – egyelőre nevüket nem vállaló – tisztségviselői gyenge főtitkárnak tartották, aki nem volt képes erélyesen fellépni a világ jelenleg pusztító komoly válságainak megoldása, de legalábbis enyhítése érdekében. Az új főtitkártól érdemleges kezdeményezéseket várnak például a szíriai, a jemeni, vagy a dél-szudáni helyzet rendezését illetően.

Guterres már a múlt héten – miután a BT jelölte – Lisszabonban azt fejtegette, hogy ENSZ-főtitkárként a "legelesettebbeket", valamint "a konfliktusok és a terrorizmus áldozatait" szeretné szolgálni.

Csütörtökön délelőtt, a megválasztása után tartott első sajtóértekezletén az ENSZ-székházban máris konkrét kezdeményezéssel rukkolt elő: felszólította a nagyhatalmakat, hogy emelkedjenek felül a nézetkülönbségeiken és megosztottságaikon Szíria ügyében. "Bármilyenek legyenek is ezek a megosztottságok, fontosabb az egységes fellépés" – fogalmazott a januárban hivatalba lépő új ENSZ-főtitkár. Guterres leszögezte: "nagyon itt van az ideje a békének". Utalva arra, hogy a szíriai konfliktus kulcsszereplői pár napon belül újra tanácskozásra ülnek össze, hangsúlyozta: "mindenkinek morális kötelessége, hogy véget vessünk a szíriai nép szenvedéseinek". (Az egyeztetések a szíriai konfliktusról várhatóan szombaton a svájci Lausanne városában, vasárnap pedig Londonban lesznek, az Egyesült Államok, Oroszország és a konfliktusban érintett néhány arab állam képviselőinek részvételével.)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Zeta
Lesz még magyar ENSz főtitkár,aztán nem lesz ENSz!
Nessy
nem Svájcban, meg Londonban kell tartani az egyeztetéseket exkluziv szállodákban!
Aleppo közepén a romok tetejére leültetni, miközben az oroszok éppen "nem bombáznak", és csak akkor állhatnak fel, (ha még élnek), ha megegyeztek! Közben se kaja, se pia, se szundi!
Gyorsan tudnának dönteni! Be nem tartás esetén az országok vezetöit egy hónapra oda költöztetni!
justhpeter
@Nessy: Határozottan van benne valami. Bár tartok tőle, hogy az érintettek ettől beszaribbak.
Ördögvadász
@justhpeter: a Jugoszláv háború végén kik kerültek a Hágai rácsok mögé?
Icsék egy páran, akik meg őket felbérelték, irányították, mindent véghezvittek, azok ma Irakban, Szíriában, Jemenben..csinálják ugyanazt.
Dehát ez nem új.
Bringás
A sóhivatal új impotens bohócot kapott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.