A krakkói Wawel királyi vár székesegyházában kiemelték hétfő este a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnök és felesége, Mária koporsóit – jelentette a lengyel köztelevízió.

A néhai államfő és hitvese 2010. április 10-én az oroszországi Szmolenszk közelében hunyt el, amikor lezuhant az az elnöki gép, amely a 96 fős lengyel küldöttséget szállította a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett gyászünnepségre.

Az exhumálás az első a 2017 végéig elvégzendő 83 hasonló eljárásból, ezek során azokat az el nem hamvasztott holttesteket hantolják ki, akiknek Oroszországból szállított koporsóját Lengyelországban eddig még nem nyitották fel. 2010-ben csak Lech Kaczynski koporsóját nyitották ki rövid időre, nem sokkal a temetés előtt.

A kihantolásoktól a lengyel állami ügyészség azt reméli, hogy megállapítják a katasztrófa során elszenvedett sérülések jellegét és a halál okát, ami fényt deríthet egyben a katasztrófa okára is. Tisztázni akarják továbbá azokat a hiányosságokat, melyeket az oroszországi boncolásokról készült, Varsónak átadott jelentések tartalmaznak.

Az exhumálástól azt is várják, hogy sikerüljön azonosítani azokat az áldozatokat, akiket a boncolások során Moszkvában esetleg összecseréltek. A 2013-ban és 2014-ben a hozzátartozók kérésére kihantolt kilenc áldozat közül hatnak ugyanis tévesen állapították meg a személyazonosságát, és idegen sírba temették őket. Mária és Lech Kaczynski esetében azonban a kommentátorok nem tartják valószínűnek a téves azonosítást.

A Kaczynski házaspár koporsóit hétfőn a krakkói székesegyház egyik kriptájában egy márványszarkofágból emelték ki zártkörű egyházi szertartás keretében, a néhai elnök ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski, valamint az elhunytak lánya, Marta Kaczynska jelenlétében.

A maradványokat átviszik a Jagelló Egyetem orvosszakértői intézetébe, ahol egy 14 fős, külföldi szakértőkből is álló csoport korszerű műszerekkel több vizsgálatot végez, DNS-mintákat is vesznek.

Ez év végéig várhatóan 10 további áldozatot exhumálnak. A hozzátartozók egy része – 17 család tagjai – október közepén nyílt levélben tiltakozott az exhumálások ellen. A többi rokon a lengyel hatóságokkal együtt fájdalmasnak, mindazonáltal szükségesnek minősítette a tervezett exhumálásokat.

A Kaczynski házaspárt a tervek szerint november 18-án temetik újra, szintén zártkörű szertartás keretében. A vizsgálat eredménye előzetes bejelentések szerint mintegy 4 hónap múlva várható.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Légi katasztrófa esetében mi lehet a halál oka???
Lehet, h azért haltak meg mert nem gyalog jöttek le, hanem zuhantak? Vagy túlsok vodka fogyott a gépen...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
qxy
Volt egy gazdag ország, és a CCCP az ellenség keze, be tette a lábát na lett is egy évre rá jegy rendszer . Mindent el loptak kivittek a ruszkik. Na el is tervezte az elnök hogy fel szállok a repülőre és el megyek Moszkvába és el mondom hogy tele van a tökünk a szocializmussal menjenek haza . Na fel is szállt a gép, de ,? de?? sajnos az orosz légvédelem le lötte nem sokkal később, mert " nem azonosította magát." a fekete dobozt meg Moszkvába vizsgálták ki. Kurva ez a világ kérem.
wagabund
ez az egész arra jó(többek között), hogy ne hagyják kialudni a gyűlölet parazsát a két ország között...
fekete
Hogy az akori seruleseket is ujra fogjak vizsgalni! 6 -ev utan! MIt csinaltak akor,mielott el temetek az emberereket? Nem szegyenlik magukat?
namihami
Lehet, hogy polyák testvéreinknél a madárinfluenza helyett egy kis üldözési mánia ütötte fel a fejét ismételten?
@qxy: Bocs, de hol volt már a szocialista rendszer, amikor az a gép felszállt és a ruszkik (állítólag) lelőtték.
A Szu kb. 1990-95 között már teljesen szétesett, a polyákok pedig a két tesót 2000. után vitték be a kormányba.
Tehát: vagy szétlopás vagy lelövés. A kettő, már csak időben se jöhet össze.
Szókrakész
A németeket már gyűlölték egyszer.
Meg is lett az eredménye.
Most az oroszokkal teszik ugyanezt?!?!
De kik állnak ennek a hátterében?
Mi a valós céljuk?
Mikor jön el a pillanat, hogy Lengyelország megtámadná az oroszokat, mint anno a németeket akarták.
Csak aztán a németek egy megelőző ellencsapással le is igázták a lengyeleket.
Mert mintha valaki, valakik nagyon háborút szeretnének kirobbantania kelet európai térségben.
qxy
@namihami: Mozambikról van szó Igaz, nem mindent mondtak el ugye annak idején, csak azt amit szabad. azt sem tudta szerintem sok ember hogy Magyarországon a Ruszkiknak egyszer sem volt ár emelés.( fél sertés,75 fillér Kg.) na meg a többi és sokan voltak mint az Oroszok.Pedig csak annyian lehettek volna, amennyi biztosítja a visszavonulást. erről dokumentum is volt, csak szóltak Kádárnak meg a többi fejesnek hogy " Na ezt meg jól dugd el " és csak egy dolog ami titok volt. vagy ma is az???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.