Trump elleni összefogásra buzdítja a sajtót a Panama-iratokat publikáló két német oknyomozó újságíró. Frederik Obermaier és Bastian Obermayer a Guardian-ben közölt cikket a erről.

Trump elleni összefogásra buzdítja a sajtót a Panama-iratokat feldolgozó két újságíróDonald Trump amerikai elnök beszédet mond a CIA központjában – Fotó: MTI/EPA/Abaca/Olivier Douliery/pool

A két oknyomozó szerint az amerikai sajtónak félre kell tenniük a versengést, és egységesen kell kiállniuk az új elnök ellen, aki már beiktatása utáni első sajtótájékoztatóján nekiment a CNN riporterének, akit a kollégái nem védtek meg.

A Süddeutsche Zeitung két újságírója hozzátette a cikkben, nem ez volt az első – és nem is az utolsó – támadás a sajtó ellen Trumpéktól: azóta a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatókon rendre fenyegetések és bizonyítatlan állítások hangzottak el a sajtóval szemben. Ez ellen kell az amerikai sajtónak összefognia, félretéve az egymás közti versengést.

Obermaier és Obermayer a Panama-iratok feldolgozását hozták fel az összefogás példájára (ott több ország újságírói álltak neki a hatalmas adathalmaz feldolgozásának), amelyből sokat tanultak és profitáltak.

Donald Trump elnökségének hatása az USA-ra és a demokráciára ugyanilyen történet a két oknyomozó szerint: túl nagy sztori ahhoz, hogy ne fogjanak össze a negyedik hatalmi ág, a sajtó munkatársai.

Obermaier és Obermayer szerint az első lépésnek a konkrét szolidaritás felmutatásának kell lennie (ha Trump valamelyik zsurnaliszta kérdésére nem hajlandó válaszolni, akkor a következő újságírónak is ugyanazt a kérdést kell föltennie. Aztán a következőnek, ha a második ember kérdésére sem felel az elnök. És így tovább.)

A második lépés nehezebb: a Süddeutsche Zeitung munkatársai úgy vélik, ha fontos anyag jut egy szerkesztőség birtokába, de egyedül nem tudják ellenőrizni, akkor a rivális szerkesztőségek segítségét kell kérniük, hátha náluk megvan a hiányzó láncszem. 

Az együttműködés legmagasabb szintje a cikk szerzői szerint a közös projektek elindítása lenne, akár külföldi szerkesztőségekkel karöltve. Obermaier és Obermayer tippként Trump külföldi üzleti érdekeltségeit és Oroszországgal való kapcsolatát említi, ezeket egy szerkesztőség nem tudná egyedül végigkövetni, vagy ellenőrizni, egy kollektíva, amely csak erre jött létre, viszont már eredményeket tudna elérni.

A szerzők szerint Trump kormányzata ellenséges útra lépett (börtönnel fenyegette demokrata ellenfelét; család és kormány, üzlet és kormány összefonódása; teljesíthetetlen ígéretek; a sajtószabadság elleni támadások), a sajtónak pedig össze kell fognia, hogy fenntartsa ellenőrző szerepét.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.