Eddig az volt az elfogadott tudományos álláspont, hogy a rovarok szerény tanulási képességekkel és rugalmassággal rendelkeznek. Most azonban ennek ellenkezője derült ki a focizó méhek által a Queen Mary Egyetem kísérletében.

Az eddigi kutatások során a rovaroknak olyan feladatokat adtak, amelyekkel a természetben is szembesülhetnek, most azonban kifejezetten olyan kihívások elé állították őket, amikkel különben nem kerülnének szembe.

A kísérletben a rovaroknak egy apró golyót kellett eljuttatniuk egy bizonyos helyre, hogy élelmet kapjanak. Ehhez a méheket először arra tanították meg, hogy megtalálják a “pályán” elhelyezett gömböket.

Poszméheket tanítanak focizni a nagyon ráérő brit tudósok

Az élőlényeket ezután három csoportba osztották: az elsőbe olyanok kerültek, melyek egy előre betanított poszméh “gólszerzését” nézhették végig; a másodikba olyanok, melyek úgy jutottak táplálékhoz, hogy előtte egy mágnes segítségével irányították a labdát a megfelelő helyre; a harmadikba pedig azok, melyek már eleve a célnál találták a golyót, mellette pedig a jutalmat.

Az elemzés kimutatta, hogy azok a rovarok tanulták meg a leghatékonyabban a trükköt, melyek az első csoportba kerültek.

Olli J. Loukola, a kutatás vezetője szerint az első csoportba soroltak néha egészen más módon oldották meg a feladatot. Ez azt jelenti, hogy ez élőlények nem csupán ellesték társaiktól a technikát, hanem finomítottak is rajta, ami elképesztő rugalmasságról árulkodik.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nezelodo
Lehet, hogy amiért ilyen lehetetlen feladatot megoldottak, hamarosan a felcsúti akadémián találják magukat oktatóként, hátha mennek valamira a ropilábúakkal is!
Nessy
Szerintem a Puskás akadémia fiainál még a Queen Mary tudósai is csődöt mondanának!
aremy
@Nessy: szerintem pedig nem ha a felcsúti ropilábúak "kösz nézelődő"méhecskés dreszben röpködnének a pályán garantált lenne a siker.
nezelodo
@aremy: Elég öreg és tapasztalatból gyanakvó lévén, szerintem ha méhecskét játszanának, akkor sem fociznának, mert ráküldené a dakota méhkirálynő őket az ellenzékre, a viperamérgű fullánkjaikkal.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.