Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szerdán közös nyilatkozatban ítélték el a török vezetést, amiért a náci Németországhoz hasonlította az uniós tagállamait. Szerintük ezzel Törökország még távolabb került attól, hogy az EU tagja legyen.

A helyzet azután mérgesedett el, hogy a holland hatóságok a múlt héten nem engedték, hogy Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter gépe leszálljon Rotterdamban, ahol a török alkotmánymódosítás mellett akart kampányolni. Erre Recep Tayyip Erdoğan török elnök azzal reagált, hogy a nácizmus még ma is elterjedt Nyugaton.

Az Európai Parlament erről szóló vitájában Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy Erdogan beszólása felháborította és sosem fogja elfogadni ezt a hasonlatot. Hozzátette, hogy ez távol tarthatja Törökországot, hogy megszerezzék az EU-tagságot. Donald Tusk arról beszélt, hogy aki szerint a rotterdami hatóságok nácik lennének, az teljesen elszakadt a valóságtól.

Törökországban áprilisban tartanak népszavazást arról az alkotmánymódosításról, ami minden eddiginél nagyobb hatalmat adna Erdogan elnök kezébe. A török vezetés ezért akart kampányolni azokban a nyugati országokban, ahol nagy számban élnek török választópolgárok – írja a Politico.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Mi is a helyezet a kurdokkal??? Csak önálló államot szeretnének. Ki is náci? Arrafelé?
coni
Nyilvánvaló, hogy többeknek megváltás lenne háború, Erdogánnak (és szövetségesének) mindenképpen.
Donáld Tramp
Eddig sem akarták hogy eu tagok legyenek. Most találtak rá okot.
aremy
@advocat: és mifelénk ki is a nemzetszocialista hát az orbán pedig még festeni sem tud.
3dwhite
Én azután mondanék véleményt erről, miután kiderül, hány szélsőjobboldali párt fog választást nyerni Európában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.