Kiderült, mit jelent az, hogy az Európai Néppárt szombati ülésén "nyíltan és őszintén" beszéltek Orbán Viktorral. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével például veszekedtek. A szakértők szerint a magyar kormány magasról tenni fog az európai intelmekre.

Egyre színesebb részletek derülnek ki az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek hét végi tanácskozásáról. A bne IntelliNews régiós hírportál azt emeli ki, hogy Orbán Viktor, aki a Fidesz vezetőjeként vett részt a tanácskozáson, megígérte, hogy kormánya teljesíteni fogja az Európai Bizottság kívánságait a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénnyel kapcsolatban, de ezt "szűken értelmezi".

Orbán ugyanis nem a felsőoktatási törvény módosításának visszavonását vállalta, azaz ezt és a bizottsági elvárások teljesítését nem tekinti egynek – véli a bne. Az EPP vezetősége ugyanakkor világossá tette, hogy a magyar miniszterelnöknek tiszteletben kell tartania a tudomány szabadságát, az egyetemek autonómiáját és be kell szüntetnie kormánya Brüsszel-ellenes propagandáját.

Orbán a hírek szerint kitartott amellett a véleménye mellett, hogy a Közép-európai Egyetem ügye tisztán jogi kérdés.

A bne idézi azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Orbán enyhén szólva összeakasztotta a bajszát az EPP nehéz súlyú vezetőivel. Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével folytatott vitája például veszekedéssé fajult. Egyes jelenlévők azzal fenyegették a magyar vezetőt, hogy leállíttatják a Magyarországnak járó EU-támogatások kifizetését.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy az EPP messze nem hiszi, hogy a szombati dorgálás nyomán a magyar miniszterelnök betartja az ígéreteit, azaz felhagy az EU-val szembeni attakjaival. Angela Merkel német kancellár a hírek szerint csak annyit mondott, hogy kíváncsian várja milyen kézzel fogható eredményeket hoznak az értekezleten elhangzottak.

A CEU-ügy része Orbán támadásának a külföldi támogatásokat is kapó civil szerveztek ellen – tájékoztatta befektető ügyfeleit Andrius Tursa a Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője. Miközben a Fidesz szövege jól cseng a párt támogatóinak fülében, a Brüsszel folytatott zajos vita továbbra is megterheli Magyarország külföldi megítélését.

A szakértők úgy vélik, hogy az ország ellen indított kötelezettségszegési eljárásnak sem lesz különösebb hatása a kormány politikájára, mivel azt már a 2018. tavaszi parlamenti választásokkal kapcsolatos megfontolások irányítják. Orbán évek óta az EU-val riogatja a népet, hogy a Fideszt a magyarok védelmezőjeként állíthassa be. – írja a napi.hu.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@Desischado: Ezert varom, hogy osszel Schulz nyerjen Nemetorszagban, s jot nevessek a sok idiota, Merkelezo jobbereinken.
bakegya
Aknamunkálkodás amit sose fog MAGYARORSZÁG KIHEVERNI.Seggbe rúgni nem akarják,PEDIG MÁR TEGNAP IS KÉSŐ LETT VOLNA!
Ludas Matyi
@F_Viktor: vezeg, ha Schulz lesz akkor annyi nektek! Ez büdös szaju alkoholista, 6 elemit vegzett majom ki fogja nyirni Magyarorszagot es lebontatja a keriteseket. Akkor mit fogsz tenni faszfej, ha vegig basszak a kreten honfoglalok lanyaidat, asszonyodat es anyatokat? A problema magyarnal, hogy halvany fingja nincsen a nemet vagy akar a nyugat europai politikarol!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.