Öt évig tartó elutasítás után útlevelet kapott csütörtökön Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus, hogy külföldön vizsgáltathassa ki magát.

Navalnijt, aki jelölt kíván lenni a jövő évi elnökválasztáson, szombaton valaki zöld sebfertőtlenítővel arcon öntötte, ami miatt jobb szeme vegyi égési sérülést szenvedett és – feltehetően ideiglenesen – 80 százalékban elvesztette látóképességét.

A Szövetségi Migrációs Hivatal (FMSZ) büntetett előéletére hivatkozva korábban nem volt hajlandó kiadni az útlevelét. Az ellenzéki politikus néhány napja kijelentette, hogy szemét Svájcban vagy Spanyolországban szeretné kezeltetni. Ügyvédje szerint a hatóságok ritka kivételt tettek.

Navalnij útlevél-kérelmét korábban az úgynevezett Kirovlesz-ügyben történt elítélésére hivatkozva utasították el. Az ügyben Navalnij az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, amely azonban még nem hozott döntést.

A Vlagyimir Putyin kihívójaként fellépő, 40 éves videoblogger egyébként valószínűleg elvesztette jogát arra, hogy jövőre elnökjelölt legyen, mert kudarcot vallott az arra irányuló kísérlete, hogy tisztázza magát a Kirovlesz-ügyben.

Navalnijt és Pjotr Oficerov üzletembert azzal vádolták meg, hogy 16 millió rubelt (jelenlegi értékén mintegy 80 millió forintot) sikkasztottak el a Kirovlesz állami fakitermelő vállalattól. A bíróság 2013-ban ötévi börtönre és pénzbírságra ítélte a politikust, az EJEB azonban törvénytelennek minősítette a verdiktet, az orosz legfelsőbb bíróság pedig tavaly novemberben elrendelte a perújrafelvételt.

Az új eljárásban első fokon Navalnijt a korábbi letöltendő öt év helyett ugyanilyen időtartamú felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Szerdán a másodfokú törvényszék elutasította a politikus fellebbezését és helyben hagyta a büntetését.

Ez Navalnij elnökjelölti ambícióinak végét jelentheti, mivel az elnökválasztás rendjéről rendelkező orosz jogszabály tíz évre a büntetés letöltését vagy az amnesztiát követően kizárja a politikai küzdelemből a súlyos bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítélt személyeket.

Navalnij azonban nem hagyott fel a kampányolással arra hivatkozva, hogy az orosz alkotmány csak azokat fosztja meg a jelöltséghez való joguktól, akiket büntetés-végrehajtási intézményben tartanak fogva.

Az orosz sajtóban megjelent jogi elemzések szerint az ellenzéki politikus abban az esetben válhat mégis hivatalos elnökjelöltté, ha az EJEB a megismételt eljárás nyomán született ítéletet is jogellenesnek minősíti – ami az újabb verdikt megsemmisítését vonhatja maga után –, vagy ha Navalnij az alkotmánybírósághoz fordul és az úgy dönt, hogy az elnökválasztás rendjéről rendelkező jogszabály alaptörvény-ellenes.

Alekszej Navalnij az utóbbi időben azzal hívta fel magára hazájában és nemzetközi szinten a közfigyelmet, hogy márciusban a világhálóra feltöltött egyik videóban súlyos korrupcióval vádolta meg Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnököt. Kezdeményezésére március 26-án országos tüntetést tartottak a korrupció ellen.

A politikust a hatósággal való szembeszegülés miatt 15 napra lecsukták. Medvegyev az ellene felhozott állításokat "képtelenségnek", "zagyvaléknak" és politikai indítékúnak nevezte.

(MTI)

(Címlapi kép: Alekszej Navalnij több nappal a támadás után – Twitter)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Putyin = orbán, vagy orbán = Putyin??? Mindkettő gazember!!!
nezelodo
Hát a módszerek odaát is elég dakotásak. Örüljön a koma, hogy arrafelé nem kószál annyi félvak osztrák, nyolcvanéves nyugger. Megúszta, még nem adtuk kölcsön a Sanya bá'-t a Putyinkának testvéri szeretetből, belügyérnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.