Donald Trump miatt a világban ma mindenki a környezetvédelem fontosságáról beszélt, poltikusok és hírességek egy emberként ítélték el az amerikai elnök lépését, vagyis azt, hogy kiléptette az Egyesült Államokat a klimaegyezményből.Trump egy elszabadult ágyúgolyó, amely most világszerte kiverte a biztosítékot

Trump legalább következetes volt...

Fotó: Getty Images

Világszerte óriási felháborodást váltott ki, hogy Donald Trump bejelentette, az Egyesült Államok kilép a párizsi klímaegyezményből. Bár az USA elnöke korábban többször is jelezte, szerinte átverés a globális felmelegedés, a csütörtöki döntés még a legfelkészültebbeket is meglepte.

A párizsi egyezmény nagyon rossz megállapodás volt az amerikaiak számára. Az elnök ma jelezte, betartja a választási ígéreteit, miszerint számára az ország munkásai a legfontosabbak.

- szólt a Fehér Ház közleménye a Trump döntése után.

Európa és Kína kitart

A klímatudósok már Trump bejelentése előtt hangsúlyozták, drasztikus következményei lehetnek az USA távolmaradásának. Szerintük szükség van a szén-dioxid kibocsátás csökkentésére, hisz a globális felmelegedés évről évre nagyobb veszélyt jelent. Ha az Egyesült Államok kilépne, az ENSZ meteorológiai szervezetének (WMO) becslése szerint átlagosan 0,3 százalékkal felgyorsulna a felmelegedés.

A világ legtöbb nemzete számára az USA kilépése a „rossz megállapodás”. Az Európai Unió országai és Kína is közös állásfoglalást is készített már, amelyben jelzik, a végsőkig kitartanak a klímaegyezmény mellett.

Fokozza az együttműködést az Európai Unió és Kína a klímaváltozás elleni küzdelemben

- jelentette ki pénteken Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli EU-Kína csúcstalálkozó után. A kijelentés azért is fontos, mert az Egyesült Államoknál csak Kínában bocsátanak ki több szén-dioxidot.

Trump egy elszabadult ágyúgolyó, amely most világszerte kiverte a biztosítékot

Donald Tusk magasabb fordulatszámra kapcsol

Fotó: Twitter/Donald Tusk

Li Shuo, a Greenpeace China klímaszakértője szerint a döntés nem csak éghajlatra lesz hatással, de jelentős geopolitikai és reputációs problémák is felléphetnek a világ vezető nagyhatalmánál.

A fél világ úgy érezte, meg kell szólalnia

Közben a közéleti személyiségek is felemelték a hangjukat, Arnold Schwarzeneggertől kezdve a Tesla elnök-vezérigazgatójáig, Elon Muskig át Leonardo DiCaprióig többen is kritizálták Trumpot.

Németország kancellárja, Angela Merkel még csak sajnálatát fejezte ki a kilépéssel kapcsolatban, de Orbán Viktor már valóságos sokkhatásként élte meg Trump bejelentését.

 Trump egy elszabadult ágyúgolyó, amely most világszerte kiverte a biztosítékot

Barack Obama még az elnöksége után is harcol az egyezményért

Fotó: Facebook/Barack Obama

A párizsi klímaegyezménnyel kapcsolatban még az USA volt elnöke, Barack Obama kezdte meg a tárgyalásokat, értelemszerűen ő sem rajongott a döntésért, sőt, egyenes úgy fogalmazott:

Trump elutasítja a jövőt!

Az elnökkel annak idején egyeztető francia külügyminiszter, Laurent Fabius sem türtőztette magát, szégyenletesnek nevezte Trump ötletét.

A döntés ellen több amerikai város is tiltakozott, Bostonban, New Yorkban és Washingtonban is zöldbe borultak a fontosabb épületeket, hogy így hívják fel a figyelmet a környezetvédelemre.

Váratlan (?) helyről érkezett támogatás

Vlagyimir Putyin azonban megvédte Trumpot, véleménye szerint nem szabad elhamarkodottan megítélni az amerikai elnök szándékait.

Lehet, hogy a hivatalban lévő elnök úgy gondolja, ez nem volt átgondolt lépés, lehet, hogy szerinte nincsenek meg az ehhez szükséges források – mondta az orosz vezető. Nézetem szerint lehetséges lett volna nem kilépni a párizsi egyezményből, mert az keretjellegű, hanem ehelyett lehetett volna változtatni az amerikai kötelezettségvállaláson az egyezmény keretein belül.

- nyilatkozta Putyin.

 

Azóta már világszerte lenyugodtak a kedélyek, több ország inkább újabb erőre kapott, minthogy feladta volna a harcot, ahogy azt az EU és Kína szándékai is jelzik. A globális politikai és gazdasági elit rég nem látott egységbe forrt, már nem látják olyan sötétnek a jövőt.

Trump közel sem olyan fontos, mint amennyire lenni akar. Az államok, települések és közösségek összefogásával nélküle is elérhető a kitűzött cél.

– fogalmazott David Schlosberg, a Sydney University oktatója.

Az Egyesült Államok Nicaragua és Szíria után a harmadik ország, amely otthagyná a párizsi egyezményt. A kilépés azonban egy hosszabb folyamat lenne, Trump formálisan először 2019-ben nyújthatná be a kilépési szándékát.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Nem Trump a baj, ámerika mindig is ilyen volt csak most Trump mindent a maga módján ad elő.
Tavryni őrnagy
Olyan mint az a szerkezet, amit darabonként kellett összerakni.
wagabund
...".Trump egy elszabadult ágyúgolyó, amely most világszerte kiverte a biztosítékot"...

az elszabadult ágyúgolyó helyett szabadjon javasolnom az ...elszabadult hajóágyú jelzőt...
Ördögvadász
A jelenleg éppen csúcson levõ, fasiszta, Clintonista elit klub (131 meghívott), szigoruan titkos Bilderbergi találkozó fõ témája, minden bizonnyal a Mister Universum.
Ott dõlnek el ám a világ dolgai. Amibe aztán néha Putyin, vagy egy-egy 'nobody' beleköp.
A Mr. Trump legnagyobb ellenségei (inkl. Brennan) megmozgatják ott még a lehetetlent is (feltételezem), hogy elmozdítják az öreg urat a helyérõl. Majd meglátjuk.
karma1
Elvegre mifelettunk no meg nagyobbra az ozonlyuk, es Ausztraliaban van nyaron 50 fokos meleg, es nem a kozepen, a sivatagos reszen, hanem kozel a tengerparthoz. Es ez katasztrofa. A termeszetes vizszuro korallzatonyok pusztulnak, mert a tenger melegszik, es igy no Ausztralia partjainal a cunamiveszely...
Igaz, az nem erinti Amerikat - most meg...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.