Alekszej Navalnij hétfőre hirdetett korrupcióellenes tüntetést szerte Oroszországban, ám a moszkvai megmozdulást a Kreml közelébe tette át, amiért egyből le is tartóztatták. Oroszországban több ezer embert fogtak el a hétfői tüntetések miatt.

30 napos elzárásra ítélte még hétfő este egy orosz bíróság Alekszej Navalnij ellenzéki politikust, mert a testület szerint megsértette a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat. 

Navalnij hétfőre ugyanis szerte Oroszországban korrupcióellenes tüntetésre hívta a vele egyetértőket, ám Moszkvában a külvárosi helyszín helyett szinte az utolsó pillanatban a Kreml közelébe tette át a megmozdulás helyét. Az orosz hatóságok egyből figyelmeztették, hogy ebből baj lehet, aztán a háza előtt le is tartóztatták Navalnijt, aki el sem tudott indulni a saját tüntetésére. 

Ügyvédjei közölték, hogy Navalnij nem ért egyet az ítélettel és két napon belül fellebbezni fog, ennek elutasítása esetén pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul.

 A formai és tartalmi hibákra hivatkozó jogi képviselők szerint egyebek között megsértették a politikus védelemhez való jogát, mert nem idézték be az őrizetbe vételi jegyzőkönyvet kiállító rendőröket és a védelemnek nem biztosítottak elegendő időt az anyagok áttekintésére.

Több ezer embert fogtak le

Az orosz hatóságok szerint Moszkvában mintegy 4 és fél, míg Szentpéterváron mintegy 3 és félezren vonultak utcára, ám a szervezők szerint csak az utóbbi városban a tényleges létszám inkább a 10-15 ezer ember közt mozgott.

Az orosz belügyminisztériumi adatok szerint Moszkvában 200, míg Szentpéterváron körülbelül 500 embert vettek őrizetbe, ám egy, az őrizetbe vett személyek nyilvántartására szakosodott civil szervezet (OVD-info) szerint a fővárosban legkevesebb 750, míg Péterváron mintegy 900 őrizetbe vételről lehet tudni. Sajtójelentések szerint tüntetőket állítottak elő Kalinyingrádban, Velikij Novgorodban, Norilszkban, Szocsiban, Lipeckben, Tambovban, Mahacskalában, Vlagyivosztokban, Blagovescsenszkben és Kazanyban is.

Sem az EU, sem az USA nem ért egyet

Az Európai Unió felszólította hétfőn az orosz hatóságokat, hogy haladéktalanul bocsássák szabadon az orosz fővárosban és az ország több városában rendezett tüntetések őrizetbe vett résztvevőit – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő irodája hozott nyilvánosságra.

"A tüntetők százainak őrizetbe vétele, akárcsak a hatóságok által Moszkvában, Szentpéterváron és más városokban alkalmazott erőszak a szólás- és gyülekezési szabadságot fenyegeti Oroszországban" – olvasható a nyilatkozatban, amelyben az európai integrációs szervezet emlékeztet arra, hogy ezeket az alapvető jogokat az orosz alkotmányban is rögzítették. Az EU ennek szellemében felszólítja Oroszországot, hogy teljesítse az Európa Tanács és az EBESZ keretében vállalt kötelezettségeit, szavatolja állampolgárainak a jogait, haladéktalanul bocsássa szabadon a békés tüntetőket és mindazokat, akik mertek élni saját alapvető jogaikkal – áll a dokumentumban.

Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szintén arra szólította fel Moszkvát, hogy "haladéktalanuk bocsássa szabadon az összes békés tiltakozót", akit a hétfői akció során vettek őrizetbe.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin kihívója akar lenni a jövőre esedékes orosz elnökválasztáson.

(Magyar Nemzet, MTI)

(Címlapi kép: Twitter/Alexei Navalny)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elnyomott
Jövőnket nézzétek az orosz fejleményekből...
Eriksson
"haladéktalanuk bocsássa szabadon az összes békés tiltakozót",
És melyik nem békés? Ki állapítja meg?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.