Legyen már vége a szájkaraténak, mielőtt eldurvul - foglalható össze a német kancellár és Martin Schulz kancellárjelölt közös üzenete. Valóban létfontosságú volna a higgadt diplomáciai beavatkozás, mielőtt Trump és Kim Dzsong Un atomháborúba hergelik egymást és a világot.

Angela Merkel német kancellár és Martin Schulz, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kancellárjelöltje is békés megoldást sürget Észak-Kora és az Egyesült Államok konfliktusának rendezésére – számolt be róla az MTI. 

"Eljött a diplomáciai beavatkozás ideje a katonai eszkaláció megakadályozására"

Merkel pénteken bírálta a szembenálló felek közötti éles hangvételt. Szerinte sem a kijelentések élességének fokozása, sem a katonai beavatkozás nem jó válasz. Inkább a békés megegyezésre való igyekezetet szorgalmazta.

Martin Schulz a konfliktus megoldására az iráni atomegyezményhez hasonló diplomáciai megállapodást javasolt. "Talán egy hasonló szerződéssel Észak-Koreában is el lehetne érni a nukleáris fegyverkezés korlátozását" – mondta az SPD politikusa.

Hozzátette, eljött a diplomáciai beavatkozás ideje a katonai eszkaláció megakadályozására. Ehhez pedig meg kell hallgatni az ENSZ biztonsági tanácsában jelen lévő minden ország javaslatát.

Mi az az iráni atomegyezmény?

A 2015-ben megkötött iráni atomegyezményről évekig zajlottak a tárgyalások. Az iszlám köztársaság és a hat nagyhatalom – Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország – között született megállapodás célja annak biztosítása, hogy az iráni nukleáris programot nem használják katonai célokra. Cserébe a nagyhatalmak megszűntették az Irán ellen bevezetett gazdasági szankciókat, kivéve a fegyver- és a rakétaszállítási embargót.

Csendben az oroszok is készülődnek

Az észak-koreai helyzet miatt fokozott hadkészültségbe helyezték az orosz Távol-Keleten a légvédelmet – idézi az MTI a Ria Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozó Viktor Ozerovot, az orosz parlament (duma) felsőházának szenátorát, az orosz szenátus védelmi és biztonsági bizottságának korábbi elnökét.

A szenátor szerint az orosz hadsereg figyeli az Észak-Korea körül kialakuló helyzetet, és fokozott megfigyelés alatt tartja azokat a területeket, ahonnan rakétákat lőhetnek ki.

Ozerov felhívta a figyelmet arra, hogy a légvédelem feladata Oroszország területének a védelme arra az esetre, ha az észak-koreai rakéták célzó rendszerében hibás koordinátákat táplálnának be, ugyanis – mint fogalmazott – "a tévedés valószínűsége ebben az esetben meglehetősen nagy".

Ozerov szerint Oroszországot nemcsak Észak-Korea lépései, hanem az Egyesült Államok esetleges válasza is a védelmi intézkedések fokozására készteti. Az orosz légvédelem egységei azonban visszatarthatják az amerikaiakat attól, hogy hathatósabb lépéseket tegyenek – jelentette ki Ozerov.

Donald Trump amerikai elnök kedden "olyan tűzzel és haraggal" fenyegette meg Phenjant, "amilyet még nem látott a világ", ha Észak-Korea tovább fenyegetné az Egyesült Államokat, később azonban két egymást követő Twitter-üzenetben visszafogottabban nyilvánult meg. Phenjan szerdán közölte: "komolyan mérlegeli", hogy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétáival csapást mérjen Guam szigetére, ahol az amerikai haderőnek hadászati jelentőségű katonai létesítményei vannak.

Ennek kapcsán Ozrov úgy fogalmazott: Trump reakciója érthető és jogos, a világon egyetlenegy országnak sem engedhető meg, hogy katonai csapással fenyegesse meg a másikat. A szenátor véleménye szerint egy hasonló helyzetben bármelyik másik ország is így reagálna. Ezzel együtt az pozíció, amelynek alapján Phenjan tárgyal, csak a helyzet romlásához vezet, mivel "a zsarolás sohasem vezethet elfogadható eredményekhez" – tette hozzá Ozerov.

Oroszországot nyugtalanítja, hogy Észak-Korea nem a nemzetközi joggal összhangban viselkedik, amivel kivívja az Egyesült Államok érthető válaszreakcióját, ráadásul ez a meglehetősen "forró" pont az ő, mármint Oroszország határai közelében található – jelentette ki a szenátor.

Megy a hergelés

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető az elmúlt hetekben egyre fokozódó intenzitással hergeli egymást az atomháború felé. Donald Trump természetesen Twitteren  hőzöng: pár napja úgy fogalmazott, hogy "ha kell, tűzzel-vassal" fellépnek az észak-koreai veszély ellen, majd csütörtökön úgy fogalmazott: "ha megtámadnak minket vagy a szövetségeseinket, olyan dolgok fognak velük történni, amiket el sem tudnak képzelni".

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség erre válaszul közölte, Phenjan augusztus közepéig elkészíti a két amerikai támaszpontnak otthont adó Guam elleni rakétatámadás tervét, és ezután csak Kim Dzsong Un észak-koreai vezető döntésétől függ, elindítják-e a támadást négy közepes hatótávolságú rakétával.

Péntek reggelre természetesen Trump is reagált minderre: "Katonai arzenálunk csőre töltve készen áll, arra az esetre, ha Észak Korea valami butaságot csinálna. Reméljük, Kim Dzsong Un más utat választ!".

Eközben a háttérben folyamatosan tárgyal egymással az USA és Észak-Korea, bár konkrét eredményekről egyelőre nem tudni. Vélhetően még nincsenek is, ezek a megbeszélések inkább egy későbbi, komolyabb tárgyalást alapozhatnak meg) – írja az APNews alapján az Index. Amerikai oldalról Joseph Yun nagykövet, észak-koreai részről pedig a diplomata Pak Song Il vesz részt az interakcióban, amit "New York-i csatornának" hívnak. Ezen kívül egyelőre nincs egyéb hivatalos diplomáciai kapcsolata a két országnak egymással, mivel még mindig ellenségnek számítanak, Yun az egyetlen amerikai diplomata, aki kapcsolatban áll észak-koreai kollégáival.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

iluminati
Lehet, hogy hülye vagyok de nem Észak-Koreával van baj???!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
cikicakk55
Szegény Merkel. Nem is tudja ki az Észak- Koreaiak vezetője. Ha tudná,hogy az a ribizlifejű annyi ésszel van megáldva,mint egy óriás csecsemő,akkor nem tenne ilyen agyatlan javaslatokat. Az a kretén nem is tudja,hogy amivel játszik és aminek olyan boldogan tapsikol,az igazi rakéta és nem elemmel működik. Annyit kéne csak tenni,hogy a dadáját megkérni,hogy a reggeli tejbepapiba cukor helyett ciánt tegyenek. Egy idióta tart rettegésben egy egész országot.
cikicakk55
@Manhattan: Elolvastam és most még vilásosabb számomra,hogy ha itt háború lesz,akkor azt nem a túlkoros óvodás provokálja ki,hanem a politikusnak teljesen alkalmatlan,üzletembernek kiváló azélfújta hajú Tramp. Mi a francért nem volt neki elég,hogy a zsebében van a fél világ pénze? A politikát bízza arra aki ért is hozzá. Jó,tudom,nálunk sincs az ész és a tudás, a hozzáértés a toppon,de ha a csuti olyan gazdag lenne mint a vörös mikulás,lehet már nem akarna Ő sem többet kockáztatni. Trampot már nem érdekli a pénz. Ő lopni már nem akar,Ő konkrétan a titulusra hajtott.
silber13
@cikicakk55: Szerintem a csúti hippopotamuszt a mérhetetlen hatalom éhség, a patologikus cezarománia vezérli.
cikicakk55
Teljesen ivazad van,de a csutinak még kell a lóvé is. Tramp nagyobb biztinságban van. Ő már a hatalomra hajt csak. Csutinak túl. sok éhes pofát kell még betömni ahhoz,hogy biztonságba tudja magát. Szinte egész Európától kihúzta már a gyufát. Nagyon messzire kell a hhoz menekülnie,hogy biztonságba érezhesse magát. Ahhoz meg sok sok milliárd még.
papa.49
@cikicakk55: A mi szerencsénk meg az hogy hazánk csak egy porszem még az Unióban is, se gazdasági, se katonai hatalomnak nem nevezhető !!!
huKKK
@papa.49: Azért tűnik így, mert eltitkoljuk gazdasági és katonai potenciálunkat. Kérem, segítsen Ön is letagadni.
Addig jó, amíg ki nem derülünk;
@cikicakk55: 08:10
Azok, akik behatóan tanulmányozták a személyét, gyermekkorától követik, mást mondanak. Nem buta, sőt. Éppen ez vele a legnagyobb probléma - állítják.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.