Tiltakozik a Fidesz "a keresztényüldözés román hatósági változata" ellen – közölte Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti elnöke szerdán Budapesten, a megszűnés határára juttatott marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium ügyében tartott sajtótájékoztatóján.

 Fidesz: keresztényüldözés zajlik Marosvásárhelyen
Fotó: marosvasarhelyi.info

Az a fajta "hatósági vegzatúra", amellyel egy egyházi intézményt sújt a román állam, kimeríti "a keresztényüldözés szofisztikált formájának" kategóriáját – fogalmazott Németh Zsolt.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy szerda délután Marosvásárhelyen tüntetést tartanak az iskola védelmében. Elismerően szólt arról is, hogy a szülők és a diákok kitartóan lépnek fel alapvető jogaik védelmében, a történelmi egyházak, az érdekképviseleti és politikai szervezetek, az erdélyi magyarság pedig egységesen tiltakozik.

Szavai szerint a román államhatalom a korrupcióellenes ügyészség (DNA) révén immár egy éve megfélemlíti a sokat szenvedett marosvásárhelyi magyar közösséget, "a legsötétebb diktatúra eszközeit" alkalmazzák.

A kormánypárti politikus bátorította a magyar diplomáciát, hogy a két- és többoldalú fórumokon fokozza a nyomást Románia irányába, különösen a Vatikán, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az Európa Tanács csatornáin keresztül.

A külügyi bizottság elnöke, a Fidesz frakcióvezető-helyettese fontosnak nevezte, hogy Románia tartsa tiszteletben az egyházi oktatáshoz való jogot, az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának kötelezettségét, valamint a vallásszabadság jogának zavartalan gyakorlását. Románia továbbá állítsa helyre az igazságszolgáltatás függetlenségét, és állapítsa meg a kialakult helyzetért a felelősséget – szorgalmazta.

Németh Zsolt bízik abban, hogy Románia minél szélesebb közvéleménye – beleértve a román ortodox egyházat is – felismeri "a nyilvánvaló jogtiprást", hangot ad a katolikus magyar közösséggel való keresztény szolidaritásának, és elítéli a megfélemlítés légkörének kialakítását.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
nem értem... ilyen gyenge lenne a katholikusok istene? Hát imádkozzanak hozzá szépen és akkor orbán viktortól kapnak még két stadiont ajándékba meg három új katedrálist.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
quadrocopter
Keresztényüldözés! Most ez a divatszó, vagy valami ótvartos nagy rezsim-balfaszságot takar és másra már nem lehet hivatkozni, mint a keresztényüldözésre!
Piti kis pondrók!
kokopelli
@CsipkeRózsa: Bagoly mondja,vagy egy Német "Kiaf@ß" Zsolt valakinek,hogy...?
Ennél lejjebb csak a "magma"?
Clavigo
Hadd szarjam máá..le... ,,vazzze,...,,hogy mi zajlik Romániában...Remélem,,itthon minden rendben van...Oszt jó napot.
desiro
Nem keresztény, hanem fityisz üldöztetés zajlik...
peterkelemen
A katolikus egyháznál aljasabb nincs a Föld kerekségen. Orbánék mögött is ott sorakoznak az aljadék egyházak és tartják a markukat a néptől elrabolt javakból, pénzekből.
Nessy
Bájos, amikor a státusz keresztények mesélnek a keresztényüldözésről!
Krisztust tranzitba zárnák, mint migránst!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.