A rossz Bundestag-választási szereplés miatt mind a CDU-ban, mind pedig bajor testvérpártjában, a CSU-ban is megjelentek azok a vélemények, miszerint Angela Merkelt és Horst Seehofert le kellene váltani.

Elégedetlenség mutatkozik a CDU/CSU német jobbközép pártszövetségben a két vezetővel, Angela Merkellel és Horst Seehoferrel szemben, a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson elért gyenge eredmény miatt mindkét pártban megjelentek elnökváltást sürgető hangok.

A pártszövetség közös Bundestag-frakciójának keddi berlini alakuló ülésén a kiszivárgott adatok szerint rendkívül alacsony, 77,3 százalékos támogatottsággal erősítették meg frakcióvezetői tisztségében Volker Kaudert, akit Angela Merkel bizalmasai között tartanak számon. A politikus 2005 óta irányítja a képviselőcsoport munkáját, és eddig rendre 90 százalék feletti támogatottsággal választották meg frakcióvezetőnek.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) konzervatív csoportosulásait összefogó szervezet, az Értékek Uniója (Freiheitlich-konservative Aufbruch – die WerteUnion) személyi és tartalmi váltást követel. Állásfoglalásuk szerint súlyos kudarchoz vezetett a párt "baloldali vonalvezetése", amely nélkül, "és különösen menekült-, és migrációs politikája nélkül" az Alternatíva Németországnak (AfD) soha nem válhatott volna a Bundestag harmadik számú erejévé.

Ezért új vezető kell Angela Merkel helyett, a pártelnök mellett a főtitkárnak is távoznia kell, és meg kell újítani és fiatalítani az elnökséget.

Hozzátették: vissza kell hódítani a konzervatív és piacpárti liberális választókat, ezért "következetesen a német érdekek alapján kialakított menekült-, lés bevándorlási politikát és liberális gazdaságpolitikát kell követni és egyértelműen ki kell állni a hagyományos családmodell mellett".

Elnökváltást sürgetnek Merkel pártszövetségében

Fotó: wikipedia CC BY-SA 4.0/Sven Mandel

Az elégedetlenség a CSU-ban is érzékelhető, kedden több alapszervezet Horst Seehofer pártelnök távozását követelte. A politikus a Bundestag-frakció alakuló ülése előtt tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egyelőre a kormányalakításra kell összepontosítani, és a személyi ügyeket a novemberi pártkongresszuson kell megbeszélni.

Kedden a szövetségi választási bizottság lefelé módosította a CDU/CSU választási eredményét, az új számítás szerint a pártszövetség nem a szavazatok 33 százalékát, hanem 32,9 százalékát gyűjtötte össze.

Ez a CDU/CSU leggyengébb eredménye az 1949-ben szerzett 31 százalék óta.

(MTI)

(Címlapi kép:  wikipedia CC BY-SA 4.0/Sven Mandel)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
"különösen a banya menekült-, és migrációs politikája nélkül az Alternatíva Németországnak (AfD) soha nem válhatott volna a Bundestag harmadik számú erejévé."

A banyának nemhogy távoznia kellene, de már rég ki kellett volna rúgni, hogy soha többé ne tudjon kárt tenni Európának. A bajok csak most kezdődnek amikor lassan realizálják mit tettek és mibe fog még kerülni a németeknek (és Európának) a sokmillió semmiresemjó éhenkórász nyaksebész pont a nyakunkra eresztése, mi több, hívogatása.
Jozefina
Merkel rutinos "banya"!! Mindenkit zsebre fog vágni!!! Egy baja van, hogy nem elég kemény, inkább a megalkuvás a fő erénye!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.