Öt, a nácizmus idejéből származó harangot találtak a Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban. Ezeken a tárgyakon problémás feliratok voltak – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető. 

Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és van, aki elfogadhatatlannak tartja azokat, a tartományi egyház szempontjából a legbölcsebb eltávolítani és egy olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez.

Nem szólnak többé a Hitler-harangok – baljós, náci feliratú harangokat találtak német városokban

Fotó: Hugo Jaeger/Getty

Az elég nagy nemzetközi visszhangot kiváltó, úgynevezett Hitler-harang után (amelyet Herxheim am Berg település templomában találtak) most újabb náci felirattal ellátott harangokat találtak. 

Nem szólnak többé a Hitler-harangok – baljós, náci feliratú harangokat találtak német városokban

Az ominózus harang Herxheim am Berg községben. Fotó: DPA

A falu protestáns egyházközsége szeptemberben úgy döntött, hogy többé nem szólaltatják meg a horogkeresztet és Mindent a hazáért – Adolf Hitler feliratot viselő, 240 kilós bronz harangot, nehogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, az 1934-ben felszerelt harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.

Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot (Harmadik Birodalom, Nemzeti felkelés 1933, A Saar-vidék felszabadítása 1935) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben.

(hvg.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Most tűnt fel az egyháznak?
Nem túl sűrűn mentek fel a harangtoronyba az elmúlt 72 esztendőben.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Cicus, ha meg valamelyik begőzölt munkáspárti sarlót-kalapácsot tűz ki a hajtókájára, akkor meg teli torokból kommunistáztok, meg önkényuralmi jelvény okozta természeti katasztrófát vizionáltok! Akkor hogy is van ez?
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mindössze csak el kellett volna olvasni a cikket - végig!

"Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot (Harmadik Birodalom, Nemzeti felkelés 1933, A Saar-vidék felszabadítása 1935) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben."

Meg még ez is benne van:
" Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és van, aki elfogadhatatlannak tartja azokat,..."
Csizmás Kond
@nezelodo: ...hol olvastad, hogy a harangot az ss jellel valaki a nyakába hordta ?
Csizmás Kond
@quadrocopter: ...amúgy az evangélikusokat azok akik leginkább visszatértek a zsidó vallási formákhoz...
nezelodo
Cicus, végül is igazad van, nem hordja senki a nyakában azokat a harangokat, viszont a mi fővárosunkban a Várban, hasonló jelképek alatt nyugodtan masírozhatnak félkatonai szervezetek a kormány tudtával, rendőri felvezetéssel, hasonló jelképek alatt. Az se zavarjon, hogy a tisztelt vezérünk húzásai egy az egyben abból a korból és attól az embertől koppintott módszereket idéznek. Sebaj, egy macskánál ennyi vakság belefér, miután a hallását is elvesztette.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.