Öt, a nácizmus idejéből származó harangot találtak a Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban. Ezeken a tárgyakon problémás feliratok voltak – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető. 

Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és van, aki elfogadhatatlannak tartja azokat, a tartományi egyház szempontjából a legbölcsebb eltávolítani és egy olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez.

Nem szólnak többé a Hitler-harangok – baljós, náci feliratú harangokat találtak német városokban

Fotó: Hugo Jaeger/Getty

Az elég nagy nemzetközi visszhangot kiváltó, úgynevezett Hitler-harang után (amelyet Herxheim am Berg település templomában találtak) most újabb náci felirattal ellátott harangokat találtak. 

Nem szólnak többé a Hitler-harangok – baljós, náci feliratú harangokat találtak német városokban

Az ominózus harang Herxheim am Berg községben. Fotó: DPA

A falu protestáns egyházközsége szeptemberben úgy döntött, hogy többé nem szólaltatják meg a horogkeresztet és Mindent a hazáért – Adolf Hitler feliratot viselő, 240 kilós bronz harangot, nehogy a falu temploma szélsőjobboldali zarándokhellyé, az 1934-ben felszerelt harang pedig tehertétellé váljon a falui lakói számára.

Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot (Harmadik Birodalom, Nemzeti felkelés 1933, A Saar-vidék felszabadítása 1935) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben.

(hvg.hu)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Most tűnt fel az egyháznak?
Nem túl sűrűn mentek fel a harangtoronyba az elmúlt 72 esztendőben.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Most tűnt fel az egyháznak?
Nem túl sűrűn mentek fel a harangtoronyba az elmúlt 72 esztendőben.
Csizmás Kond
Újabb marhaság...
A világ tele van hódító gyilkosok által építtetett alkottatott műemlékekkel amelyekből nem csak hasznot húz az illető közösség hanem büszke is rá...szóval egy harang amit esetleg nem is láthat turista vagy akárki hogy miért lett megvetett tárgy azt már a buggyanteszű liberóizmus sem tudja megmagyarázni.
nezelodo
Cicus, ha meg valamelyik begőzölt munkáspárti sarlót-kalapácsot tűz ki a hajtókájára, akkor meg teli torokból kommunistáztok, meg önkényuralmi jelvény okozta természeti katasztrófát vizionáltok! Akkor hogy is van ez?
quadrocopter
@Csizmás Kond: Mindössze csak el kellett volna olvasni a cikket - végig!

"Az ezt követő kutatás során nácizmusra utaló feliratot (Harmadik Birodalom, Nemzeti felkelés 1933, A Saar-vidék felszabadítása 1935) találtak harangokon Essingenben, a Kaiserslautern melletti Mehlingenben, a saar-vidéki Homburg-Beedenben és Pirmasens-Winzelnben."

Meg még ez is benne van:
" Mivel az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, és van, aki elfogadhatatlannak tartja azokat,..."
Csizmás Kond
@nezelodo: ...hol olvastad, hogy a harangot az ss jellel valaki a nyakába hordta ?
Csizmás Kond
@quadrocopter: ...amúgy az evangélikusokat azok akik leginkább visszatértek a zsidó vallási formákhoz...
nezelodo
Cicus, végül is igazad van, nem hordja senki a nyakában azokat a harangokat, viszont a mi fővárosunkban a Várban, hasonló jelképek alatt nyugodtan masírozhatnak félkatonai szervezetek a kormány tudtával, rendőri felvezetéssel, hasonló jelképek alatt. Az se zavarjon, hogy a tisztelt vezérünk húzásai egy az egyben abból a korból és attól az embertől koppintott módszereket idéznek. Sebaj, egy macskánál ennyi vakság belefér, miután a hallását is elvesztette.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.