Ötvenezer font értékű, hatalmas aranyrögre bukkantak egy skóciai folyóban. A 85,7 grammos fogás csütörtöki hírek szerint ötszáz éve a legnagyobb az Egyesült Királyságban. A lelőhelyet titokban tartják, nehogy aranyásók árasszák el a környéket.

A Douglas Nugget nevű, golflabda nagyságú rögöt két éve találták, de egészen eddig titokban tartották. Egy negyvenes éveiben járó könnyűbúvár bukkant rá, miután órákig hasalt a folyóban.

500 éve nem találtak akkora aranyrögöt az Egyesült Királyságban, mint ami feltűnt Skóciában

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A névtelenséget kérő férfi hobbiból több mint 20 éve keres aranyat. Amikor a rekordméretű fogásra lelt, először azt hitte, csupán egy 5-7 grammos követ lát. Csak akkor lett világos számára, hogy mekkora kincset talált, amikor kiemelte a rögöt a folyó medréből. "Kiugrottam a vízből, és azt kiabáltam: bingó!" – idézte őt a The Daily Telegraph című lap. Mint mondta, barátjával együtt, aki segítségére volt, alig hittek a szemüknek. "Soha nem láttam ehhez foghatót".

Mint mondta, nem tudta, mihez kezdjen a páratlan kinccsel, azóta is egy széfben őrzi. Előfordulhat, hogy a királyi birtokokat, kereskedelmi ingatlanokat és egyéb befektetéseket kezelő független holding, a Crown Estate igényt tarthat a pénzre, ha eladja. A törvény szerint ugyanis az arany és az ezüst uralkodói monopóliumnak számít, így a legtöbb esetben a koronát illeti. A kincsvadászoknak éppen ezért kell engedélyt kérniük a holdingtól, hogy megtarthassák az általuk talált aranyat. Ebben az esetben nem tudni, hogy a férfi folyamodott-e engedélyért.

Az aranyrög értékét legkevesebb 50 ezer fontra (18,2 millió forint) becsülik, tekintettel azonban arra, hogy ritkább, mint egy Fabergé-tojás vagy egy Aston Martin autó, könnyen lehet, hogy jóval magasabb árat is megadnának érte. Aranymosók azonban remélik, hogy múzeumba kerül. "Rendkívül különleges darab, a Skót Nemzeti Múzeumban a helye" – mondta Leon Kirk szakértő a The Times című lap szerint.

Skóciában három úgynevezett aranyövet tartanak számon: egyet Galloway, egyet Perthshire, egyet pedig Sutherland vidékén. A Skóciában fellelhető arany nagy része kiváló, hozzávetőleg 22 karát minőségű – mondta Leon Kirk. Az pedig, hogy nem bányásszák, még ritkábbá és értékesebbé teszi.

Az aranymosás egyre népszerűbb Nagy-Britanniában, a közelmúltban Gallowayben, Wanlockhead környékén rendezett brit és skót aranymosó bajnokságon százak indultak. 2016-ban találtak egy 97 grammos rögöt Walesben, de kiderült róla, hogy valójában Ausztráliából, egy az Ír-tengeren szerencsétlenül járt hajóról származik. Brit vizekben legutóbb 1808-ban, Cornwallban találtak egy 59 grammos aranyrögöt.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Tekintettel arra, hogy 90 gramm (tiszta)arany ára 1 millió forint, így ezen aranydarab 18 millió forintos ára erősen túlbecsültnek tűnik. A darabka ugyanis se szép, se nagy, bár az igaz, hogy ritkább mint egy faberzsé tojás, mert abból több is van, míg ebből a rögből csak ez az egy.

Viszont hasonló rög sok van amit már mind beolvasztottak a mosott aranyporral egyetemben.

www.thescottishsun.co.uk/news/2976767/gold-nugget-golf-ball-douglas-nugget-treasure-hunter/
wagabund
..."500 éve nem találtak akkora aranyrögöt az Egyesült Királyságban, mint ami feltűnt Skóciában"...

ebben miért olyan biztosak? épeszű aranyásó szarik a törvényre, inkább szép csendben elballag a talált aktuális aranyröggel. Nehéz titokban tartani, de megéri...
namihami
Egy jobb "" kisebbség"" nyakában ez fel se tűnne. Ez a nagyságrend még a gyereknek is csak a belépője lehetne a "" jobb köreikbe"".
Peller Anikó
@Szeparepa2: tkp van esély legömbölyödni egy patakban görgedezve, a kavicsok is legömbölyödnek pedig azok elég kemények is lehetnek. Az arany meg ugye.. Ha 22 karátos akkor az már nagyon puha. Persze arra is lehet esély, hogy úgy van ahogy mondod, de egy szakember vélhetően képes lehet ezt eldönteni. Mindenesetre vannak aranylelőhelyek arrafelé a régmúlt időktől kezdve.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.