David Ige Hawaii kormányzója szerdán este arra kérte Donald Trump elnököt, hogy nyilvánítsa katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt.

Hawaii kormányzója: nyilvánítsák katasztrófa sújtotta területté az államot a Lane hurrikán miatt

A kormányzó először Twitter-bejegyzésben, majd Honoluluban sajtókonferencián jelentette be, hogy segítséget kért Donald Trumptól. Ha ugyanis Hawaiit katasztrófa sújtotta területté nyilvánítják, akkor – mint mondta – jelentős szövetségi anyagi támogatásra számíthat.

A Lane 4-es erősségű hurrikán, Honolulu déli-délkeleti partjai felé közeledik. Bár ereje 5-ösről 4-es erősségűre csökkent, így is óránként 250 kilométeres sebességgel száguld Hawaii partjai felé. Oahu szigetén – ahol a főváros, Honolulu található – valamint Mauin és Kauain már helyi idő szerint szerda reggel óta készültségben vannak a katasztrófa-elhárítók, és a hurrikánnal érkező heves esőzések már lecsaptak Oahura. Tom Travis, Hawaii katasztrófa-elhárítási hivatalának vezetője szintén sajtótájékoztatón közölte: arra számítanak, hogy a heves esőzések nyomán áradások és földcsuszamlások alakulnak ki. "A legrosszabbra készülünk és a legjobbakban reménykedünk" – fogalmazott a szakember.

Csütörtöktől négy szigeten – a nagy szigeten, Mauin, Oahun és Kauain – zárva tartanak az állami hivatalok és az oktatási intézmények, a helybélieket szerdán a kormányzó felkérte, hogy csütörtöktől ne hagyják el otthonaikat. Szerdán még a legtöbb boltnál hosszas sorok kígyóztak, mindenki megpróbált pár napra elegendő élelmet vásárolni. Csütörtök reggeltől megnyílnak a menedékhelyek is. A Lane Hawaii története legerősebb viharának ígérkezik. A Csendes-óceánnak ebben a térségében egyébként – amióta a hurrikánok erősségét mérik – összesen hat 5-ös erősségű hurrikán söpört végig, és bár a Lane ereje csökkent, a meteorológusok nem zárják ki, hogy partot érésekor ismét erősödik. A Hawaii szigeteken utoljára 1992-ben az Iniki nevű 4-es erősségű hurrikán pusztított, csaknem három és félmilliárd dolláros anyagi kárt okozva.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Autókázzatok még egy kicsit és mindent letarol a vihar. Egyszer itt egyszer ott. De egyre több helyen.
kripton
@Peller Anikó: Kibicsaklott az emberiségnek a tisztaságról alkotott felfogása. Még gyerekként betévelyegtem a szülőfalum mellett egy cigánytáborba. Büdösség, bomlófélben lévő állati belsőségek, lenyúzott bőrök... Olvasmányaimból tudom, minden természeti nép lakhelye hasonló volt.
Csakhogy! Az állati belsőségek lenyúzott bőrök jövőre elbomlanak, a "szennynek" nyoma se marad! Még táplálják is a talajt.

Míg manapság, a palvinbarbik agyonkozmetikázásához szükséges kozmetikai iparral, a környezet "tisztántartására" rendszeresített műanyag szemeteszsákokkal, és más civilizációs termékekkel tönkrevágjuk a Földet.

Osztom azt észt, de én is közlekedek, zabálom az energiát, fürdök, borotválkozok, szemeteszsákot használok...
Peller Anikó
@kripton: Ez így van de a baj sokkal nagyobb. Mert elfogy a kőolaj amiből a szemeteszsákot csináljuk. Minden elfogy. Az összes belátható nyersanyag elfogy néhány évtizeden belül.

De még mielőtt elfogy katasztrófaszerűen ránkdől a környezet a felmelegedés következtében. Elviselhetetlenné válik a meleg és párhuzamosan erősödnek valamint szaporodnak a viharok. A tengerszint meglódul, ezzel együtt a hazáját elhagyó embermilliárdok is meglódulnak.

Csak az emberiség létszámának drasztikus csökkenése segíthet, de gyorsan.

Mert később már az se segít (csökkentértelmű nácizók kíméljenek)
kripton
@Peller Anikó: A drasztikus népességcsökkentés meg lesz oldva. Háborúk lesznek. Vízért, területért, élelemért.
A bajt tetézi majd, hogy nagyon föggővé tettük magunkat a számítógépektől, és a telekommunikációtől. Úgy tudom, a mai mérnökjelöltek nem tanulnak logarléccel számolni. kezdhetünk mindent előlről, de egy másik, már kifosztott Földön.
Einsten (az a hülye... :-) )mondta egy kérdésre: Nem tudom, hogy mivel vívják majd meg a harmadik világháborút, de a negyediket kőbaltával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.