Francisco Franco tábornok (1892-1975) családja szerint jogsértő a néhai spanyol diktátor tervezett exhumálása – közölte az EFE spanyol hírügynökség csütörtökön.

Franco tábornok családja szerint jogsértő a néhai diktátor tervezett exhumálása

Értesülése szerint a diktátor unokája által vezetett Francisco Franco alapítvány (FFNF) faxot küldött a spanyol kormánynak, amelyben közölte: amennyiben nem mond le az exhumálásról, a család megteszi a szükséges jogi lépéseket és minden rendelkezésre álló jogi lehetőségével élni fog.

A család állásfoglalása egy nappal azelőtt került nyilvánosságra, hogy a kormány várhatóan elfogadja az exhumálási folyamat megindításáról szóló határozatot.

Pedro Sánchez, a június elején hivatalba lépett szocialista kormányfő egyik első bejelentése volt, hogy el fogják távolítani a diktátor földi maradványait a Madrid melletti Elesettek Völgyében lévő gigantikus mauzóleumból.

Az erről szóló rendeletet múlt pénteki ülésén fogadta el a kabinet arra hivatkozva, hogy a demokratikus Spanyolország 40. évfordulójának ünneplése nem egyeztethető össze egy olyan állami sírhellyel, ahol Francót dicsőítik.

A kormány által jóváhagyott rendeletet a spanyol parlamentnek is el kell fogadnia, amely várhatóan megtörténik a baloldali, illetve a katalán és baszk nacionalista pártok támogatásával, a konzervatív Néppárt (PP) és az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális középpárt tartózkodása mellett.

Az Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával.

Mivel a bazilika hatalmas kriptája túl nagynak bizonyult, Franco

oda hozatta a köztársaságiak oldalán elesettek tetemeit is, a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül.

A spanyol fővárostól 50 kilométerre északnyugatra fekvő mauzóleum területén hivatalos becslések szerint 30 ezer holttestet temettek el , egyes történészek azonban ezt a számot 60 ezerre teszik.

Az 1936 és 1939 közötti spanyol polgárháborúban több mint félmillió ember halt meg, több tízezren jelöletlen sírokban nyugszanak az ország különböző pontjain.

A jelenlegi spanyol kormány évtizedek óta húzódó belpolitikai és közéleti vitát kíván lezárni ezzel a lépésével.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sokanvagyunk
Csak semmi becézgetés, a neve: Francisco Paulino Hermenegildo Teódulo Franco y Bahamonde Salgado Pardo de Andrade.
A tervezetről is van véleményem: frankó.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.