A thai kulturális minisztérium a főváros legnagyobb bevásárlóközpontjában hatalmas kiállítást rendezett a „Tham Laung hihetetlen küldetése” címmel, ahol újraélik az életveszélyes barlangi kalandot a thai focisták.

Hihetetlen! A thai focista fiúk visszatértek fogságuk helyszínére

Fotó: Gemunu Amarasinghe – MTI/AP

A bemutató részeként ehhez felépítették a barlangrendszer 10 méteres szakaszának élethű mását, amelyben a megnyitó meglepetéseként mind a 12, barlangból kimentett thai gyerekfocista is végigkúszott. A szokatlan demonstrációval így, ha egy napra is, de a gyerekek visszatértek 18 napos fogságuk színhelyére. A gyerekek egyébként edzőjükkel együtt eddig minden nyilvános szerepléstől tartózkodtak, jelenleg egy buddhista kolostor tanulói. A thai kormány „felkérésére” azonban nem mondhattak nemet, nekik is meg kellett ünnepelniük a sikeres mentést.

Bár a gyerekek látszólag mosolyogva, jókedvűen élték át újra, mi történt velük fogságuk alatt, hogyan kúsztak át a szűk folyosókon, a demonstrációt nagyon károsnak tartják a pszichológusok.

– Még nem pihenték ki a gyerekek a traumatikus élményeket, és most újfent végig kellett menniük a nyomasztó folyosón. Ez káros, hiszen aki nehezebben dolgozta fel a kéthetes bezártság élményét, annak újra visszatérhetnek a szorongásai – bírálták thai orvosok az öncélúnak tartott bemutatót.

Mint korábban megírtuk, június 23-án az ország északi részén levő barlangban rekedt egy tinédzserekből álló 12 fős focicsapat és 25 éves edzőjük. Tíz napon át hatalmas nemzetközi figyelem közepette, óriási erőkkel keresték őket, mig végül két angol veterán búvármentő bukkant rá a szerencsétlenül járó csapatra.Ezután kezdődött meg a mentés, amelyet sokan lehetetlen küldetésnek tartottak: az időközben beköszöntött monszun miatt a vízzel elárasztott barlangrendszerből emberfeletti küzdelemmel, több lépésben szabadították ki a búvárok a bennrekedteket.

Hihetetlen! A thai focista fiúk visszatértek fogságuk helyszínére

Fotó: Gemunu Amarasinghe – MTI/AP

Szobrot kapott a hős

A kiállításra készült el a mentés közben tragikus balesetet szenvedő Sean Saman Kunan (†38) barlangi mentő bronzszobra, amelyet a megnyitó keretében avattak fel. A haditengerészet őrmestere levegőt szállított az elzárt részen tartózkodó gyerekek és edzőjük számára, ám visszaútján saját palackjából kifogyott az oxigén, és megfulladt.

(Blikk.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.