Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a "rendőri erőszak", elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018. novemberben létrejött sárgamellényes mozgalom az elmúlt két hónapban több szociális jellegű követelést fogalmazott meg, és az államfő távozását is követeli a városok menti körforgalomban felállított úttorlaszok mentén.

Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásokban és összetűzésekbe torkollanak a rendfenntartó erőkkel. Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon a közrend biztosítására.

Az elmúlt két hónapban a sárgamellényes tüntetők által felállított úttorlaszoknál tízen vesztették életüket, a tüntetéseken pedig több mint kétezren megsérültek, a rendőrök közül csaknem ezren.

9200 gumilövedéket lőttek ki a francia tüntetőkre

(Fotó: MTI/AP/Francois Mori)

A megsérült tüntetőkre emlékezett a Párizs keleti határától a belvárosi Köztársaság (République) tér fele délben megindult több ezres menet, amelyen "az állami erőszak megállítását" követelték a tiltakozók, valamint "Kapcsold ki a tévét és csatlakozz hozzánk!" feliratot tartottak magasba.

A "sérültek nagy menete" élén vonulóknak egyik szeme le volt ragasztva, köztük a mozgalom egyik vezetője, Jérome Rodriguesé is, aki múlt szombaton sérült meg egy rendőri oszlatáskor. A hosszan megtapsolt sárgamellényes azt állítja, hogy miközben a Facebookon élőben közvetítette a tüntetést, egy gumilövedék érte a szemét. A rendőrség viszont azt állította, hogy az oszlatáshoz használt gránát egyik szilánkja miatt sérülhetett meg. A rendőrség felügyeleti szerve jelenleg is vizsgálja, hogy mi okozta a tiltakozó szemsérülését.

Laurent Nunez belügyi államtitkár pénteken arra figyelmeztetett, hogy erőszak esetén a rendőrök továbbra is használni fognak gumilövedékes puskát, miután azt az államtanács is szükségesnek találta.

9200 gumilövedéket lőttek ki a francia tüntetőkre

(Fotó: MTI/EPA/Yoan Vala)

A legmagasabb francia közigazgatási és jogi intézmény megítélése szerint a megmozdulásokon továbbra is várható erőszak miatt "szükséges engedélyezni a rendőri erőknek ezen fegyverek használatát a szigorú használati utasítás tiszteletben tartása mellett".

A gumilövedék használatáról hetek óta heves vita folyik a francia közéletben, miután a francia rendőrök rendszeresen bevetik, súlyos sérüléseket okozva a tiltakozóknak. A sárgamellényesek szerint az utóbbi két hónapban húsz tüntető vakult meg az egyik szemének sérülése következtében. Christophe Castaner belügyminiszter szerint a gumilövedékek alkalmazásával elkerülhető a fizikai kontaktus az erőszakos tüntetőkkel, enélkül még több sérült lett volna a megmozdulásokon.

A belügyi tárca szerint csak négyen szenvedtek súlyosabb szemsérüléseket a gumilövedékek miatt, de 116 esetben indított vizsgálatot a rendőrség felügyeleti szerve az esetleges rendőri erőszak és túlkapások kivizsgálására.

A vita nyomán a CGT szakszervezet és az Emberi Jogok Ligája az eszköz használatának betiltását kérte a legmagasabb francia jogi és közigazgatási intézménytől. A benyújtott kereset szerint a szociális mozgalom kezdete óta a rendőrség 9200 gumilövedéket lőtt ki.

(MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Láttam a pszichó kurva fidesz pénzelt Morvai máris párhuzamot vont 2006 között. természetesen az okokról, előzményekről és arról sem beszélve, hogy mint kiderült Kubatov emberei csinálták a balhé azon részét. Másrészről, ha akkor kussolt ez a pszichopata, mosolyogva gyülölködő kurva, amikor a képviselőket 8 általánossal verő biztonságiak ügye volt, akkor most is kussoljon és borjon rá Viktor 1cm-s farkára.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@kokopelli: Csak érdekességképpen teszem ide, ha már az ENSZ lett a haza legfőbb ellensége: ugyan Morvai asszony még a történelem hajnalán vad ellensége volt a még liberális irányultságú fidesznek, a korábbi rossz viszony ellenére a fidesz később őt jelölte az ENSZ nőjogi bizottságába (CEDAW). Szerencsére ez ma már azért sem fordulhatna elő, mert a fidesz Morvai Krisztinával vállvetve védi a hazát az ENSZ-től. Is. Tehát miután jól megfenyegetett mindenkit, hogy 2019-ben kilép a politikából, a Jobbikban kegyvesztetté vált primadonna, aki évek óta úgy ül az Európai Parlamentben, hogy közben főállásban vinnyogva uszít az Európai Unió ellen, és aki már a Jobbik állítólagos középre húzódása tekintetében is túl szélsőséges és vállalhatatlan, beállt a fidesz szekerét tolni. A fidesz pedig tárt karokkal várja bármelyik kibukott (jobbikos) politikust (jó, Zuschlag is megtette, ha nem volt más), aki az állampárt mantráját hibátlanul felbüfögi. Most nincs csicskapártozás, nem számítanak a rasszista, anitszemita vádak. A cél szentesíti az eszközt. Helyben vagyunk, azt hiszem.
kokopelli
@Eladott Ország: Én még emléxem rá,hogy pár évvel ezelőtt az EU valamelyik
ülésén sikoltozott a legfelső sorba "árván" valamiről,ami nem volt olyan fontos,hogy
koncentráltam volna a baromságaira,de "asszem" az ő szabadonválasztott kűrje
volt még mindíg a "szemkilővések"-ről!...ő a futottak még kategória nálam!(;-))
(...a fityisz-katonák is u.a-ok nálam,mert a "fásli fejű mártír" ugrik be róluk a Bild Zei-
tungból!!)
polar450
Ugyan mér, mi ez a vinnyogás a gumilövedékek térgyában?
Ahol tőrnek-zúznak gyújtgatnak, ott minimum a gumilövedék!
Macron még humánus is!
kokopelli
@polar450: ...a franciák meg szívós nemzet! A zavargások után dicsekedve mutatják
majd egymásnak a beforrt sebeket!!A '80-as évek atomfegyver elleni tüntetések sérüléseit,
akár még a TV-ben is büszkén mutatták a vendégek! ("Castor" atomhulladék vonatok ellen
ment a harc "vérre",amiket jó pénzért a KGST országokra akarták rásózni raktározásra)
"Én ott voltam Bruder!..és te meg dekkoltál az ágy alatt otthon Arschloch..stb.)Izgalmas volt!
Az volt a szép idő haver! Még a teherautónkat is ellopták a tüntetők,amíg mi aludtunk éjjel! ;-))
Eladott Ország
@Pegero: Elégtételt fogunk venni! a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fkepkuldes.com%2Fimages%2Fdc53fd514543ca7739428648816f0be3.jpg&key=cQuu3CAqqyJ88YxGSTuXlA&w=600&h=279
Tehénszarban toporogni jó. Mesélte a nagypapám, hogy télen, amikor kihajtották a teheneket, alig várta, hogy trottyantsanak, mert meztelen lábával azonnal beleállt. Jó meleg volt. Egyetlen cipőjét csak az iskolába menet vehette fel. Kivágták az orrát, hiszen a lába növekedésével nem nyúlt az átkozott lábbeli. Ma cipő még csak lenne, ha az szandál, papucs is a hóban, tehénből nincs, csak szarból van sok, fideszesek szarából. Kidobni a trágyadombra Felcsút apró szülöttének még az emlékét is. Ameddig egy cserép ellopható muskátli marad ebben a búvalbaszott országban, addig ezek itt fognak csimpaszkodni és bármibe belerángatják az országot. Közben kórusban bömbölik, hogy mindent a mi érdekünkben tesznek és a nagyon tragikus ebben az, hogy ezt sokan el is hiszik. Azok is, akiket pont úgy kifosztanak ezek a bűnözők, mint a többi honfitársukat. Európa rendetlen, de Magyarországon rend van és egyre inkább rend lesz – hörgi az elhízott hobbifocista. A rend számára azt jelenti, hogy már mindent felzabált, már rátette a kezét a médiára, ő irányítja az oktatás leépítését, a jogalkotást, jogalkalmazást, nála az ország kasszájának kulcsa. Ez az ő rendje.
uploads.disquscdn.com/images/2b991a1cfb2aef36dd3f8e648189114cbd874b4eceaea515d7ac4d66cd0c9515.jpg?w=800&h=660
kolozsvaros.com/wp-content/uploads/2016/05/prop.jpg
kokopelli
@kokopelli: U.i.: A csávónak hozhattak volna egy kis vért a kórházból,mert a festék az kissé
"vérszegény"!...(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.