Mindössze 6 hét van hátra a tervezett időpontig.

Theresa May brit miniszterelnök szerint változatlan az a brit kormányzati célkitűzés, hogy az Egyesült Királyság március 29-én, szabályozott módon kilép az Európai Unióból.

Mit hozhat a következő 6 hét? Theresa May hajthatatlan a Brexit-dátum kapcsán

Theresa May brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. február 12-én. May tájékoztatja a törvényhozás alsóházát a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatáról. A brit EU-tagság a tervek szerint március 29-én szűnik meg. MTI/EPA/Will Oliver

A konzervatív párti kormányfő a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi félórájában, ellenzéki kérdésre válaszolva leszögezte: a Lisszaboni Szerződés 2017. március 29-én aktivált 50. cikkelye kétévi időtávlatot biztosít a Brexit-folyamatra, vagyis ez a határidő idén március 29-én lejár.

May szerint a brit kormány változatlan célja az, hogy az Egyesült Királyság e törvényben is rögzített időpontban, megállapodással lépjen ki az EU-ból.

A kérdés felvetésének előzményeként az ITV brit kereskedelmi televízió közölte: egyik riportere hallotta, amint Olly Robbins, a brit kormány Brexit-főtárgyalója egy brüsszeli bárban, kollégáival informálisan beszélgetve kijelentette, hogy az alsóház vagy a kilépési megállapodás elfogadása, vagy a Brexit "hosszas halasztása" között választhat.

Ford: "katasztrófa" lenne a megállapodás nélküli kilépés

A Ford szerint "katasztrofális" hatást gyakorolna a cég nagy-britanniai gyártási tevékenységére a brit EU-tagság megállapodás nélküli, szabályozatlan megszűnése.

Az autóipari óriáscég szerdai közleményének előzményeként a The Times című konzervatív brit napilap olyan értesülést közölt, hogy a Ford egyes nagy-britanniai gyártókapacitásai külföldre telepítésének lehetőségére figyelmeztette Theresa May brit miniszterelnököt, arra az esetre, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból.

A lap szerdai kiadásában közölt értesülés szerint a Ford ezt egy minapi telefonos konferenciahívás alkalmával közölte a kormányfővel.

A The Times forrásai szerint az autógyár illetékesei a telekonferencián közölték azt is, hogy a cég már gyorsítja előkészületeit egyes gyártókapacitások áttelepítésére.

A Ford brit részlege rövid szerdai közleményében nem erősítette meg a sajtóértesülést, de leszögezte: bármilyen szükséges lépést megtesz európai versenyképességének megőrzése végett.

Forrás: MTI

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Madácsi Pali
Egy nagyhatalom végnapjai. Bevonul a történelembe mint az UK szétverője.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.