Tizenhatodik alkalommal vonultak utcára szombaton Franciaországban a kormány- és elitellenes sárgamellényes tüntetők, akiknek fő célja, hogy életben tartsák a hétről hétre zsugorodó utcai felvonulásokat az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett nagy nemzeti vita két hét múlva esedékes végéig.

A belügyminisztérium adatai szerint országszerte 39 ezren vettek részt a megmozdulásokon a múlt heti 47 ezerhez képest, Párizsban pedig mintegy 4 ezren tüntettek.

A fővárosban jelentős rendőri biztosítás mellett békésen vonultak az emberek a 12 kilométeres útszakaszon a belvárosban, ahol az állampolgári kezdeményezésű népszavazás bevezetését és az államfő lemondását követelték, valamint egyebek mellett az "oligarchiával (a kevesek uralmával) szembeni ellenállásra" szólítottak fel. A vidéki megmozdulásokon (Bordeaux, Toulouse, Nizza, Lille, Nantes, Lyon, Strasbourg, Marseille) szinte mindenhol történtek kisebb-nagyobb incidensek az oszlatásokkor, amelyeken a rendőrök könnygázt és vízágyút is bevettek.

A franciák sosem fogják abbahagyni a tüntetéseket?

A szervezők nem titkolt célja, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat, akkor ér véget ugyanis a szociális követelésekről az államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről.

A vitában, amelyhez interneten is hozzá lehet szólni, eddig több mint egymillióan vettek részt és tettek javaslatokat. A sárgamellényesek hangadói azonban a kormány kezdeményezését elterelő hadműveletnek tartják, s jelezték, hogy tartósan, az államfő teljes mandátuma idején nyomás alatt kívánják tartani a kormányt az utcai megmozdulásokkal.

Emmanuel Macron pénteken "a rend helyreállítását" kérte a sárgamellényesektől a szombatra tervezett 16. tiltakozónapon, újfent elfogadhatatlannak nevezve a megmozdulásokat kísérő erőszakot. Jóllehet az elmúlt hetekben már sokkal békésebbek voltak a megmozdulások, mint a tüntetéssorozat novemberi kezdetén, Bordeaux-ban és Toulouse-ban még múlt szombaton is több üzlet kirakatát betörték a belvárosban.

"Úgy gondolom, hogy a jelenlegi helyzet érthetetlenné vált számos honfitársunk számára"

- mondta a köztársasági elnök, arra utalva, hogy a felmérések szerint a franciák többsége, jóllehet a szociális követelésekkel szimpatizál, már nem támogatja a tüntetések folytatását.

Az üzemanyagadó emelése ellen 2018 novemberében létrejött sárgamellényes mozgalomnak az elmúlt három hónapban több szociális jellegű követelése volt, és az államfő távozását is el akarják érni. Ezek kikényszerítésére úttorlaszokat állítottak fel a városszéli körforgalmakban. Szombatonként pedig a városközpontokban tartanak spontán felvonulásokat, amelyek rendszeresen rendbontásba és a rendfenntartó erőkkel való összetűzésbe torkollnak.

Hétvégéken ezért országszerte mintegy 80 ezer rendőr és csendőr teljesít szolgálatot a francia utcákon. Bruno Le Maire gazdasági miniszter 30 millió euróra becsülte a szombati tüntetéseken az utcákon – üzletek, bankok, kirakatok, középületek, köztéri eszközök megrongálásával – okozott anyagi károkat.

(MTI)

(Fotó: Fred TANNEAU/AFP)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@durbincs: szőröstalpú maradj a saját hazádban és azzal foglalkozz! =))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.