Több mint egymillióan írták alá csütörtök estig azt a hivatalos petíciót, amely a Brexit leállítását követeli, és azt, hogy Nagy-Britannia maradjon az Európai Unió tagja.

Már egymilliónál is több brit követeli a Brexit leállítását

A Downing Street közölte, hogy Theresa May miniszterelnök nem foglalkozik a Brexit leállításának gondolatával. A brit külügyminiszter szerint jogilag lehetséges, "de nagyon valószínűtlen", hogy a parlament megszavazza a kilépési folyamat leállítását.

A brit kormány és a parlament hivatalos petíciós honlapján megjelent felhívás azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról szóló értesítést.

Az 50. cikk értelmében az uniós tagság megszűnik a kilépési megállapodás hatályba lépésével, megállapodás hiányában a kilépési szándék hivatalos bejelentése után két évvel. A kilépési tárgyalások ugyanakkor az összes tagállam egyhangú döntésével meghosszabbíthatók.

Az aktiválási értesítés visszavonását követelő online petíciót csütörtök estig több mint 1,1 millióan írták alá.

A parlament petíciós bizottságának kimutatása szerint egyes időszakokban az aláírások száma percenként kétezerrel nőtt; ez rekord a hivatalos petíciós kezdeményezések történetében.

A petíciós honlap az óriási forgalom nyomása alatt a nap folyamán többször is elérhetetlenné vált.

A legtöbb aláírás a nagyvárosok – London, Bristol, Edinburgh, Manchester, Oxford, Cambridge, Brighton – választókörzeteiből érkezett.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.