A szicíliai Agrigento ügyészsége elrendelte kedden az Open Arms spanyol nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának lefoglalását, és a fedélzeten tartózkodó migránsok partra szállítását Lampedusa szigetén, ahonnan egy spanyol hadihajó szállítja majd őket tovább.

Partra kell szállniuk a menekülteknek

A még a hajón tartózkodó 89 ember a következő órákban léphet partra a dél-olaszországi szigeten.

Luigi Patronaggio – az Olaszországba érkező migránshajókkal foglalkozó – agrigentói ügyész kedd délután az Open Arms hajóján felmérte a tizenkilenc napja a fedélzeten tartózkodó emberek helyzetét.

Ezt követően elrendelte a civil hajó lefoglalását és a migránsok evakuálását. Az ügyész ezt személyesen közölte a szervezetet vezető Oscar Campsszal, aki Lampedusáról követi a helyzetet.

Korábbi megállapodások szerint a migránscsoport tagjainak befogadását a madridi kormány vállalta: az Audaz nevű spanyol hadihajó kedden elindult Lampedusa irányába, és három nap múlva érkezik meg. Az eredeti tervek szerint a migránsokat Palma de Mallorcára akarták szállítani.

Az Open Arms hajója augusztus elsején vette fedélzetére a több mint százhúsz fős csoportot. A hajó kezdetben az olasz tengerekkel határos nemzetközi vizeken, majd Lampedusától alig 800 méterre várakozott. Az utóbbi napokban több migráns a tengerbe ugrott a hajóról, és úszva igyekezett elérni az olasz partokat.

Az Open Arms hajójának lefoglalását az olasz ügyészség az Öt Csillag Mozgalom és a Liga koalíciós kormányának megszűnésével egy időben jelentette be.

A nyáron életbe lépett olasz migrációs törvény értelmében a lefoglalt civil hajókat az olasz hatóságok elkobozhatják, a hajó kapitányát pedig megbírságolhatják.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

reagens
Visszatoloncolni mindet Líbiába. A hajót elkobozni a kapitányt a börtönbe. Meg lesz ez ha Matteo irányít.
almalibre
Ez ráveszi a szerencsétleneket, hogy útra keljenek.
Ez pénzt ad az útra.
Ez elindítja a csempészetet.
Ez folytatja humanitárius cselekedetnek beállítva, a törvényeket figyelmen kívül hagyva, a “megmentett menekültek”-et felhasználva ledekkol egy ország elé, hogy kikényszerítsen egy nemzetközi hisztériát és egy belpolitikai válságot.
És ez az iciri piciri - a háttérben - hátra dől a foteljében és elégedetten mormogja: Így kell ezt csinálni…

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok