A brit parlament, amely 1982 óta nem ült össze szombati napon, sorsdöntő rendkívüli ülést tart ma. A brit sajtó „szuper szombatnak” nevezi a parlament mai ülését, amikor a törvényhozás eldönti, elfogadja-e Boris Johnson miniszterelnök és Brüsszel alkuját Nagy-Britannia EU-kilépéséről. A szavazás nem lefutott.

Indul a "szuper szombat" – Boris Johnson felszólalásával megkezdődött a sordöntő rendkívüli ülés a brit parlamentben a Brexitről

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtóértekezlete az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának első napján, 2019. október 17-én. Fotó: MTI/EPA pool/Julien Warnand

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia mindig is sereghajtó volt az Európai Unió számos sarkalatos integrációs folyamatában.

Johnson nyitotta meg felszólalásával a londoni alsóházban a szombati vitanapot arról a megállapodásról, amelyet a brit kormány e héten ért el az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

A kormány által beterjesztett jóváhagyási indítványhoz több módosító javaslat is érkezett, és ezek között van olyan, amely – ha az alsóház elfogadja – jó eséllyel megakadályozza a megállapodásról szóló érdemi szombati szavazást.

Boris Johnson vitaindító felszólalásában kijelentette: az elmúlt három évtizedben sokszor hallotta európai barátaitól, hogy Nagy-Britannia "csak félszívvel tagja az Európai Uniónak". A kormányfő szerint igaz, hogy Nagy-Britannia gyakran sereghajtóként vett részt uniós integrációs folyamatokban: kimaradt például a valutaunióból, nem tagja a schengeni övezetnek, és nagyon sokszor igyekezett útját állni bizonyos kollektív uniós célkitűzéseknek.

A brit futballnyelvben használatos "Szuper Szombat" kifejezéssel írja le sok brit lap, hogy mivel szembesül majd ma Boris Johnson a parlamentben – írja az Infostart.

Történelmet író csata várható a parlamenttel, amely 1982 óta nem ült össze szombati napon.

Johnson korábban azt mondta, „önbizalommal telve” érkezett haza Brüsszelből. A képviselőknek nagyon jó oka van megszavazni a megállapodást – tette hozzá.

A brit miniszterelnök szerint a héten elért megállapodás lehetővé teszi, hogy

az Egyesült Királyság október 31-én elhagyja az Európai Uniót, és lehetővé teszi, hogy a lehető legszorosabb kapcsolatokat tartsa fönn az az unió tagországaival.

A Brexit-megállapodás jóváhagyásához minimum 320 szavazatra van szükség, mivel az alsóháznak 639 szavazásra jogosult tagja van. A kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak ennyi képviselője nincs, tehát a megállapodás elfogadtatásához külső segítségre van szüksége.

Forrás: Infostart, MTI, Index

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Ne szavazzák meg ennek az önfejű pasasnak a kezdeményezéseit!!! Szerintem nem is fogják. A brittek ennél normálisabbak és előrelátóbbak!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.