Nagy-Britannia nem fogja siratni Kasszem Szulejmanit, az iráni hírszerzés és különleges alakulatok, valamint az Iránnal szövetséges iraki, szíriai és libanoni milíciák parancsnokát, jelentette be Boris Johnson, de sietve hozzátette, hogy a maga részéről a feszültség minden fél részéről történő enyhítését szorgalmazta az amerikai és a francia elnökkel, valamint a német kancellárral folytatott megbeszélésein.

Johnson: Nagy-Britannia nem fogja siratni az iráni kémfőnököt

Johnson szerint Szulejmani személyesen is felelős volt azért, hogy a térségben bomlasztó és destabilizáló viselkedésminták alakultak ki. A halálát nem fogjuk megsiratni, mondta, de hozzátette, hogy

[a] bosszút és megtorlást követelők csak még több erőszakot fognak eredményezni, ami senkinek sem áll az érdekében.

Ez volt Johnson első nyilatkozata Szulejmani vezérőrnagy csütörtök esti meggyilkolása óta. Szulejmanival az amerikai Különleges Erők Egyesített Parancsnoksága (JSOC) végzett egy célzott dróncsapással a bagdadi nemzetközi reptér közelében. Halálát követően a síita többségű iraki parlament felszólította a síita vezetésű kormányt, hogy határozzon az Irakban állomásozó külföldi erők távozásáról. A parlamenti javaslatot maga a miniszterelnök szövegezte, így aligha ellenzi. Márpedig Irakban a külföldi csapatok jelenléte a kormány beleegyezéséhez kötött, a Kurdisztánban szolgáló magyar honvédek iraki tartózkodásáról is az iraki központi kormánnyal állapodott meg a magyar.

(MTI/444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/A legfőbb iráni vezető hivatala

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.