Gibraltárban is leeresztették az európai uniós zászlót, és felhúzták helyette a brit Nemzetközösség lobogóját.

A gibraltáriak nehéz szívvel hagyják el az Európai Uniót – jelentette ki Fabian Picardo, a Spanyolország déli csücskénél fekvő, brit fennhatóság alá tartozó kicsiny terület kormányzatának vezetője azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Királyság uniós tagsága péntek éjjel megszűnt.

Éjfélkor a mintegy 30 ezer lakosú Gibraltárban is leeresztették az európai uniós zászlót, és felhúzták helyette a brit Nemzetközösség lobogóját. Egy helyi zenekar az előbbi alatt az uniós himnuszt, Ludwig von Beethoven Örömódáját játszotta el, utóbbinál pedig a brit himnuszt.

A négy évvel ezelőtt tartott népszavazáson Gibraltár lakóinak 96 százaléka a Brexit ellen foglalt állást, és Picardo azt mondta,

a kilépés szomorú napként vonul be történelmükbe.

A brit ellenőrzésű terület gazdasági jóléte nagyban függ az EU-tól, illetve a Spanyolországhoz fűződő kapcsolatoktól, munkaerejének pedig mintegy a fele Spanyolországból jár át dolgozni.

Gibraltárra az EU és London között született Brexit-megállapodásban külön jegyzőkönyv vonatkozik, amely egyebek között kimondja, hogy a két fél között kötendő jövőbeni kétoldalú megállapodások nem terjednek ki automatikusan Gibraltárra, Spanyolországot minden esetben előzetes konzultálási és hozzájárulási jog illeti meg.

(MTI)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kakambuki
"Gibraltárnál ismét brit zászló lobog Gibraltárnál."??? Elhiszem!!! De ennyire talán mégsem kéne lelkendezni! Még halálra sértődnek az EU barát liberátorok.
Csizmás Kond
és gibraltár...Ma amikor még a tojás is demokratikus elven alapján gömbölyödik a zunió szívében gyarmatok vannak...és ezen nem akad ki senki...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.