Összeolvadt Romániában az internetnemzedék két rendszerkritikus, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató, a közélet megtisztulását hirdető pártja, a magát jobbközép alakulatként meghatározó, Dan Barna vezette Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a centrista, Dacian Ciolos volt miniszterelnök által alapított Szabadság Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS).

Az egymással eddig is választási szövetségben lévő két alakulat szombaton előbb külön-külön online kongresszuson fogadta el a fúzióról szóló határozatot, majd közös országos értekezleten választotta meg ideiglenes vezetését. Az immár egybeolvadt párt USR néven fog működni. A pártfúzió törvényszéki bejegyzését követő tisztújításig Barna és Ciolos társelnöki minőségben vezetik az összeolvadt pártot.

A négy éve alakult és a 2016-os parlamenti választásokon a mandátumok 9 százalékát megszerző USR-ben a küldöttek 76, a tavaly bejegyzett PLUS-ban a küldöttek 83 százaléka támogatta szombaton az egyesülést.

Az USR-PLUS a régi, "leszerepelt" politikai pártok jobbközép alternatívájaként tünteti fel magát, és a korábbi szociáldemokrata kormányok ellen tüntetéseket szervező korrupcióellenes civil mozgalmak híveinek támogatására számít.

"A régi pártoknak 30 évük volt arra, hogy bebizonyítsák, mire képesek. Most a mi nemzedékünkön a sor eldönteni: hogyan nézzen ki ez az ország" – írta a pártfúzióról szóló bejegyzésében Dan Barna.

Az IMAS közvélemény-kutató intézet júliusban mérte először együtt az USR és a PLUS által létrehozott választási szövetséget. Az USR-PLUS 17,2 százaléka egy százalékponttal elmaradt a két párt júniusban külön-külön mert bizalmi indexének összegétől.

Az USR és a PLUS tavaly döntötte el, hogy mind az európai parlamenti (EP), elnök-, önkormányzati és parlamenti választáson közös jelöltekkel indul. A tavalyi EP-választásokon a szavazatok 22 százalékát szerezte meg. A novemberi romániai elnökválasztáson Dan Barna volt az USR-PLUS államfőjelöltje, aki az első fordulóban a voksok 15 százalékát kapta.

Romániában szeptember 27-én önkormányzati választásokat, év végén – vagy jövő év elején – parlamenti választásokat tartanak.

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.