A novemberi választásra készülő amerikai elnökjelöltek első országos televíziós vitáján – amelyet az ohiói Clevelandben rendeztek – a republikánus Donald Trump elnök választási csalásokra figyelmeztetett, Joe Biden, a demokraták jelöltje pedig hazugnak nevezte a jelenlegi elnököt.

A vitát Chris Wallace, a republikánusokhoz közel álló Fox televízió munkatársa vezette. A meghívott vendégeknek – akik között a két politikus családtagjai is helyet foglaltak – a vita szabályai szerint nem volt szabad közbeszólniuk, tapsolniuk és semmiféle módon véleményt nyilvánítaniuk.

A vitában gyakori volt, hogy a két politikus belebeszélt a másik mondandójába, és sértegette egymást. Joe Biden például csak

ez a pasas, vagy ez az ember megszólítással illette Trumpot, akit bohócnak és fajgyűlölőnek is nevezett,

s a vita hevében azt is odavágta neki:

Ember, befognád a szádat?!".

Donald Trump azt állította, hogy Biden nem okos, már az iskolában is a leggyengébben teljesítők között volt.

A másfél órás vita első témája Amy Coney Barretre, a Trump által szombaton jelölt új alkotmánybíró-jelöltre vonatkozott. Trump leszögezte:

megnyertük a választásokat, s ennek vannak következményei.

Majd idézte az elhunyt Ruth Bader Ginsburg liberális alkotmánybírót, aki korábban, Barack Obama demokrata párti elnök kormányzatának utolsó évében – amikor egy alkotmánybíró elhunyt, és a demokraták a választás előtt új bírót jelöltek – azt mondta: egy elnököt nem három vagy három és fél évre választanak, hanem négy évre.

Személyeskedés, kiabálás –  ilyen volt az első elnökjelölti vita

Biden kifogásolta, hogy Barrett abortuszellenes bíró hírében áll, mire Trump visszavágott: honnan tudja, hogy bíróként mi az álláspontja erről? Hangsúlyozta: az abortusz ügye nem témája az elnökválasztásnak.

A demokrata párti elnökjelölt szerint meg kell várni a választások eredményét az alkotmánybíró-jelöléssel.

Már tartanak a választások

– tette hozzá utalva arra, hgy egyes tagállamokban már megkezdődött a levélszavazás.

Joe Biden nem válaszolt pár kérdésre. Amikor a műsorvezető egyenes választ kért arra, hogy demokrata párti győzelem esetén megszüntetnék-e a kongresszusban az obstrukció intézményét, azt mondta:

ez most nem kérdés.

Nem kívánt beszélni a fia, Hunter Biden ukrajnai, oroszországi és kínai üzleti ügyeiről sem. Trump megkérdezte, miért kapott a fia 3,5 millió dollárt a néhai moszkvai polgármester oligarcha özvegyétől, és vajon mennyi a jövedelme Kínából. Az elnök ezzel a napokban nyilvánosságra került igazságügyi minisztériumi dokumentumokra utalt, amelyek részletezték Hunter Biden üzleti ügyeit Ukrajnában, Oroszországban és Kínában.

Nem akarok a családomról beszélni

– jelentette ki Biden, és álhíreknek minősítette a minisztérium megállapításait.

Ezután az egészségbiztosításról és a koronavírus-járványról esett szó. Biden kifejtette: kiterjesztené az állami egészségügyi ellátást. Trump szerint ezzel tönkre tennék a magán egészségügyet.

A demokraták elnökjelöltje úgy vélte, hogy Trumpnak nincs járványstratégiája, Donald Trump viszont emlékeztetett az Obama-kormány járványkezelésének hibáira. Biden az Obama-kormányzat alelnöke volt, és akkoriban pusztított a H1N1-járvány, amellyel elemzők szerint a vezetés nem tudott sikeresen megbirkózni.

Joe Biden felhozta, hogy a koronavírus-járványnak hatmillió fertőzöttje és 200 ezer halottja van az Egyesült Államokban.

Ennek az embernek nincs programja, ez az ember nem tudja, mit beszél

– állította Trumpról.

Az amerikai elnök emlékeztetett: februártól lezárta az Egyesült Államok határait, először a Kínából érkező utasok előtt, és akkoriban Joe Biden és a demokrata párti politikusok idegengyűlölettel vádolták meg őt ezért. Biden szerint Trump

nem elég okos ahhoz, hogy megbirkózzon a járvánnyal,

mire Trump közölte Bidennel:

Joe, benned szemernyi okosság sincs.

És idézte, hogy Biden a napokban még azt is elfelejtette, hogy hová járt egyetemre, ahol a leggyengébbek között végzett.

Trump felhívta a figyelmet arra, hogy Biden lezárná az ország gazdaságát, mint ahogyan Biden ismételten ki is fejtette, hogy a Covid-19 legyőzése nélkül nincs gazdasági újraindulás.

Biden szerint

az Egyesült Államok gyöngébb, betegebb és szegényebb lett.

Azzal vádolta meg az elnököt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bábja. Trump viszont azt hangsúlyozta, nem is egyszer, hogy Biden a radikális baloldal embere.

A fajgyűlölet és a rendőri erőszak ellen szervezett megmozdulásokról szólva Biden úgy vélekedett: az országban rendszerszerű az igazságtalanság. Trump megismételte közismert álláspontját: a rend és a törvény országát szeretné látni, s azt, hogy Amerika visszatér az alapvető értékeihez. Leszögezte, ezért írta alá a kormányzati hivatalokban és ügynökségeknél szervezett, úgynevezett érzékenyítő tanfolyamok tilalmáról szóló rendeletet is.

Az emberek rendet, törvényességet akarnak

– hangsúlyozta Trump, hozzátéve: Biden fél ezt kimondani.

A választások tisztaságáról vitázva Donald Trump hangsúlyozta, hogy a levélszavazás csalásra ad alkalmat, Joe Biden tagadta ezt. Trump konkrét példákat hozott arra, hogy máris előfordultak visszaélések a levélben történő szavazással, például Nyugat-Virginiában, ahol egy postást most vonnak felelősségre, mert manipulált a szavazócédulákkal, vagy Philadelphiában, ahol hétfőn a levélszavazást ellenőrző republikánus szakértőket elzavarták.

Arra a kérdésre, hogy elfogadja-e a választás eredményét, Biden igennel válaszolt, Trump pedig szavazásra buzdította a híveit.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verőce21
Így nézett ki Biden a vita után... Mint egy kiütött boxoló, aki kitántorog a ringből...
A moderátor pedig röhög rajta...

www.portfolio.hu/gazdasag/20200930/szemelyeskedes-kiabalas-sertegetes-kaosz-ilyen-elnokjelolti-vitat-meg-sosem-lattunk-amerikaban-450760
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szeparepa2
@verőce21: Ennek ellenére ő ütötte ki a vén hazudós kelekótya trampli donaldkacsát... XD
Eladott__Ország
@rokker33: Általában megölik az okos elnökeiket!
hidip
Szeretne lányt találni egy éjszakára? Üdvözöljük - 3sex.club/propeller
teuton
@verőce21: Analfabéta! Ezt ugye nem tudtad elovasni:
"Összességében Biden felülmúlta a várakozásokat, és bár háttérbe szorult Trumppal szemben, a kettejük közti különbség nem volt annyira jelentős, mint ahogy azt várni lehetett, és az idő múlásával egyre jobban kiegyenlítődtek az erőviszonyok, Bident egyre kevésbé bizonytalanította el Trump rendszeres közbeszólása. Szakpolitikai értelemben azt gondoljuk, hogy Biden megnyerte a vitát..."
Egyébként pedig az ÖSSZES amerikai közvéleménykutató Bident látta 4-7%-kal gyöztesnek...
kokopelli
A tetü Trampli az igazi pofáját mutatta,az állandó beleugatásával! Ő a csehóba való,ha vitázni akar! Az USA eddigi
legbunkóbb elnöke,holott a G.W.Bush is kiverte anno a hordó fenekét ! A Trampli a legjobb példája annak,hogy nem
szabad bunkóval vitázni,mert lehúzza az ellenfelet a saját nívójára,ahol már nem lehet vitázn semi! Ő képes akár egy
polgárháborút kirobbantani!
verőce21
@teuton: Rossz sajtót olvasol, nyikhaj!
A Republikánus Nemzeti Bizottság egyértelműen a hivatalban lévő amerikai elnököt kiáltotta ki az ohiói Clevelandben megrendezett első televíziós vita győztesének, érvelésük szerint ugyanis a kilencvenperces szópárbaj is azt tanúsítja:
Joe Biden demokrata elnökjelölt "túl gyenge”!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. October 19., 11:17
Mindig annak van igaza, aki szeret!